Átalakulás illetéke szept 1. után

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.18. 16:11

Ebben az esetben szerintem helyes a cégbíró álláspontja. Én is úgy olvasom a törvényt, hogy a jelentős befolyásszerzéssel járó módosítás illetéke 50 ezer. (És annyit is szoktunk fizetni. Mármint az ügyfeleink.)

ObudaFan # 2008.04.18. 13:07

_Vagy megpróbálhatod, hogy nem fizetsz, és megpróbálod meggyőzni a válasziratban c égbírót. Csak akkor, ha nem ért egyez vele, nem marad más , mint a fellebbezés további 7000 Ft-tal, és ha az Ítélőtábla sem osztja az álláspontodat, akkor ugrott a 15+7 e Ft.

Charley # 2008.04.18. 10:02

Akkor fizetek :( köszi a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.04.18. 09:59

Hewlett Packard :) Rurális kultúrkörökben házi pálinka.
Jogászok közt hiánypótlás.

Dr. Lee # 2008.04.18. 09:58

hiánypótlás.Akkor már megkaptad,be kell fizetned

Charley # 2008.04.18. 09:32

15.000-t már befizettem és visszautasították, és kérik a többi 35e-t. :(

Hülye kérdés, de mi az a hp.? :)

ObudaFan # 2008.04.18. 09:07

Ez megint egy olyan kérdés, amit szerintem ahány cégbíró, annyiféleképpen értelmez, mert ha akarom, nem ezzel jön létre a min. többs. bef., ha akarom, ezzel létrejön egy új min. többs. bef.

Én először csak 15e-t fizetnék, és azért erre hp. nélkül csak nem utasít el, hanem hp. lesz, ha a cégbíró szerint 50e-t kell fizetni, aztán hp-re befizetném.

Charley # 2008.04.18. 08:55

Hello!

Egy kis jogi segítséget szeretnék kérni. Még egyetemi hallgató vagyok, és most kezdek csak belekóstolni a céges dolgokba. :)

A németországi nagybátyámnak van itt édesanyámmal egy közös KFT-je, amiből most a nagybátyám a 90%-os részét atiratja rám, és ő kilép a Kft-ből.

Akkor most a fenti törvénymódosítás értelmében 15.000 Ft helyett már 50.000 Ft illetéket kell fizetnem?

Válaszotokat előre is köszönöm

hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.02.20. 12:29

amit a drága cégbíró elmondott nekem az elutasítás indoklásaként, az nagyjából mind ellentéses volt az Itv-vel, Ctv-vel és a Gt-vel, de mit lehet tenni. eléggé érik bennem a gondolat, hogy egyszer meg kellene fellebbezni egy ilyen határozatot, de egyrészt az ügyféllel szúrnék ki, másrészt hozzáértők szerint azzal se érnék el semmit.:(

ObudaFan # 2008.02.19. 17:24

a kiváló cég után a cégbejegyzési illetéket kell leróni, tehát kft esetén 50+100.

Ez speciel ellentétes az Itv. szövegével.

hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.02.19. 09:51

hát beszéltem a bíróval. a kiváló cég után a cégbejegyzési illetéket kell leróni, tehát kft esetén 50+100.
A közleményről azt mondta, hogy csak cégközlönyben lehet megjelentetni, honlapon nem (annak ellenére, hogy a kommentár és a miniszteri indokolás is kifjezetten kiemeli az átalakulást, mint honlapon közzétehető közleményt), de emiatt még futok vele egy kört.

hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.02.19. 09:19

hát nem mondta meg, hogy mennyit szeretett volna.:)
a közleménnyle kapcsolatban direkt megkérdeztem őket telefonon, egy ügyintéző azt mondta, hogy elég, ha megadom a honlap címét, nem lett igaza. most megpróbálom felhívni a leírót.

ObudaFan # 2008.02.18. 17:44

Ha egyszer elutasították, akkor csak megírta a cégbíróság, szerinte mennyit kellett volna befizetni. :) Én egy cégformaváltást nyújtottam be ennyivel, az ügyintéző még szó nélkül átvette, remélem a bíró is átengedi.

Szerintem a honlapot ha kinyomtatva csatolod, és a URL-t megadod, akkor mást nem nagyon kérhet a cégbíróság.

hahnfanni (törölt felhasználó) # 2008.02.18. 11:09

Végül kiderült, hogy mi a helyes eljárás?

Én most adtam be egy kiválást, összesen 50.000,- Ft illetéket róttam le és a közzétételt is csak egyszer, természetesen elutasították.
Most akkor mennyit kell még befizetni? A kiváló cégre is az átalakulási illetéket vagy a cégbejegyzési illetéket?
Olyan tapasztalata van valakinek, hogy az átalakulás cég honlapján történő közzétételét hogyan kezeli a cégbíróság, mit kell ezzel kapcsolatban benyújtani?

előre is köszönöm a segítséget!
Hahn Fanni

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2007.10.03. 12:31

doktor lee
íme az itv
45. § (1) A cégbejegyzésre irányuló eljárás illetéke:

1. nyilvánosan működő részvénytársaság, illetve az európai részvénytársaság esetében 600 000 forint,
  2. zártkörűen működő részvénytársaság, korlátolt felelősségű társaság esetében 100 000 forint,
  3. az a) és b) pont alá nem tartozó egyéb jogi személy esetén 100 000 forint,
  4. jogi személyiség nélküli gazdasági társaság esetén 50 000 forint,
  5. egyéni cég esetén 30 000 forint,
  6. külföldi székhelyű vállalkozás magyarországi fióktelepe esetén 250 000 forint,
  7. külföldi vállalkozás közvetlen kereskedelmi képviselete esetén 150 000 forint.

(2) Ha a cégbejegyzésre irányuló kérelemben fióktelep bejegyzését is kérik, az (1) bekezdésben meghatározott illetéken kívül további illetéket nem kell fizetni.
(3) Az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem, valamint a (4)-(7) bekezdésben nem említett egyéb cégbírósági eljárás illetéke 15 000 Ft. Amennyiben az egyszerűsített cégbejegyzésre irányuló kérelem benyújtása után megállapítást nyer, hogy a kérelmező az egyszerűsített bejegyzés igénybevételére nem jogosult, a cégbíróság felhívást bocsát ki az illeték (1) bekezdés szerinti összegre történő kiegészítésére.
(4) Az átalakulás, minősített többséget biztosító befolyás létrejötte, valamint az elismert vállalatcsoportként való működés, illetve a nyilvánosan működő részvénytársaság cégadataira vonatkozó változás bejegyzése iránti kérelem illetéke 50 000 Ft.
(5) A cég vagyonában bekövetkezett változás bejelentése iránti eljárásért az (1) bekezdésben meghatározott illeték 40%-át kell megfizetni. Ez az illeték magában foglalja az egyidejűleg bejelentett más változásokért fizetendő illetéket is.
(6) A cégkivonat elkészítésének illetéke 5000 forint, a cégbizonyítvány kiállításának illetéke 3000 forint, a cégmásolat elkészítéséért pedig 7000 forint illetéket kell fizetni.
(7) A cégnyilvántartásban szereplő elektronikus okiratok elektronikus úton történő megküldéséért, illetve papír alapú másolatáért cégiratonként 2000 forint illetéket kell fizetni.

Dr. Lee # 2007.10.03. 12:25

Na,hogy alakult,tényleg csak 50.000,- Ft lett az illeték?Nekem most lenne aktuális.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.06. 19:00

Ja, tényleg.

ObudaFan # 2007.09.06. 17:59

Hát elvileg a puszta törlés meg illetékmentes, úgyhogy a cégformaváltás csak egyszer 50e sztem.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.06. 17:30

Eegen. Sikerült egy jót kodifikálni megint... Olyan, ha akaröm öntyöm, ha akarom, pöntyöm, sőt, ha akarom öntyöm-pöntyöm.

A keresztkérdésedre: szétválásnál én cégenként érteném az 50 ezret, hiszen mindkét (vagy az összes) cégre nézvést bejegyzik a változást.
Ebből viszont az is következne, hogy az átalakulásnál is mégis csak kétszer 50 ezer.

Na, majd a bírói gyakorlat. Vagy egy újabb módosítás. manapság az könnyen megy. :)

U.i.: Most képzeld el, ha vadászrepülőt vezetnének, vagy tűzszerészként bombát hatástalanítanának.

amatőr # 2007.09.06. 17:28

Én az egyik új cégén lerónám, a többién meg utalnék rá, hogy azon lerovásra került az 50.000 Ft illeték.

ObudaFan # 2007.09.06. 17:23

Jó. Akkor egy keresztkérdés. Ha az az átalakulás egy szétválás, akkor ezt értelmezzem úgy, hogy annyiszor 50e, ahány céggé válik szét, vagy úgy, hogy osszam szét igazságosan az új cégek változásbejegyzési kérelmeire? Mert az utóbbi baromság, az előbbi meg nem következik a törvény szövegéből.

Szóval ismét egy kitűnően megszerkesztett jogszabállyal állunk szemben.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.09.05. 18:30

Nekem az értelmezésed helytállónak tűnik.

ObudaFan # 2007.09.05. 17:09

Most én várok véleményeket.

2007. évi LXI. törvény

32. § (2) Az Itv. 45. §-ának (3)-(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Az egyszerűsített eljárással történő cégbejegyzési kérelem, valamint a (4)-(7) bekezdésben nem említett egyéb cégbírósági eljárás illetéke 15 000 Ft. Amennyiben az egyszerűsített cégbejegyzésre irányuló kérelem benyújtása után megállapítást nyer, hogy a kérelmező az egyszerűsített bejegyzés igénybevételére nem jogosult, a cégbíróság felhívást bocsát ki az illeték (1) bekezdés szerinti összegre történő kiegészítésére.

(4) „Az átalakulás”, minősített többséget biztosító befolyás létrejötte, valamint az elismert vállalatcsoportként való működés, illetve a nyilvánosan működő részvénytársaság cégadataira vonatkozó változás bejegyzése iránti kérelem illetéke 50 000 Ft

Álláspontotok szerint a fenti rendelkezés azt jelenti, hogy ezentúl pl. a bt. kft-vé alakulása esetén a korábbi cég megszűnésére vonatkozó nyomtatványon nem kell illetéket leróni, míg az új cég bejegyzésére vonatkozó nyomtatványon nem 100.000 Ft-ot, hanem már csak 50.000-et, vagy a fenti rendelkezésnek van valami trükkösebb magyarázata?