Sziasztok!
Ha át szeretnénk iratni egyik családtagról a másikra vagy egy közeli barát nevére a Kft üzletrészt.
Mit kell fizetni az államnak? Már a TSZ módósításon kívül?
Mert ha eladnánk akkor árfolyamnyereségadó + eho, de ajándékozás esetén milyen illeték van?
Ha ingyen adjuk? vagy inkább névértéken?
Üzletrész ajándékozás
Mindkét esetben 15ezer Ft illeték és még 15 ezer Ft közzétételi költségtérítés.
Köszönöm a választ, de én nem csak ügyvédi, bejegyzési költségre gondoltam, hanem SZJA-ra, vagy inkább konkrétan ajándékozási illetékre.
Tuti tuti, hogy nem kell üzletrész ajándékozás után 11%-ot fizetni? Mert tegnap egy ismerősöm ezt mondta...
A lenti 30ezerre rájön még az ügyvédi munkadíj, ami szabad megálllapodás tárgya, és az ajándékozási illeték. SZJA nem.
Az ajándékozási illeték:
I. Az ajándékozó gyermeke, házastársa, szülője, valamint a háztartásában eltartott szülő nélküli unokája terhére (Az örökbe fogadott, a mostoha és nevelt gyermek a vér szerinti gyermekkel, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő a vér szerinti szülővel egy tekintet alá esik) 18 millió forintig 11% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 18% 35 millió forint feletti rész után 21%
II. Az ajándékozó I. csoportba nem tartozó unokája, nagyszülője, testvére terhére 18 millió forintig 15% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 21% 35 millió forint feletti rész után 30%
III. Minden más megajándékozott terhére 18 millió forintig 21% 18 millió forint feletti rész után 35 millió forintig 30% 35 millió forint feletti rész után 40%.
Adásvétel esetén nincs illeték, de ha névérték feletti az eladás, szja lehet.
Tisztelt Fórumozók!
Édesapám (elhunyt) még életében (július 10-én) anyámnak ajándékozta a kft üzletrészét (illetve a házastársi közös vagyon megosztása után ráeső felet). Tudtok segíteni abban, mi az illeték alapja? a mértékével tisztában vagyok. az apeh egyik igazgatóságát már kérdeztem, de nem volt ilyen ügyük... köszönöm
Ha egy gyémántgyűrűt ajándékoz neki, akkor mi lesz az illeték alapja? (APEH-ügyintézőt csókoltatom, és üzenem, hogy legalább a prémiumot fizesse vissza...)
Az üzletrész terhek nélküli értéke.
biztosan csak nekem nem tiszta, de az üzletrész értéke a jegyzett tőke? vagy esetleg a mérlegben szereplő saját tőke üzletrészre eső értéke, vagy esetleg egy harmadik variáció?
Nem tipikusan a jegyzett tőke. Még csak nem is feltétlenül a saját tőke üzletrészre eső értéke, bár az már jóval közelebb jár az igazsághoz.
hűha, ez titokzatosan hangzik. :) mi alapján lehet akkor megállapítani? illetve hogyan szokták ezt megállapítani?
Mint bármi más forgalmi értéket: szakértő útján.
gondoltam ennél egyszerűbb. azért köszi
Mondjuk az Itv. egyszerűsíti:
102. § (1) E törvény alkalmazásában
- forgalmi érték: az a pénzben kifejezett érték, amely a vagyontárgy eladása esetén az illetékkötelezettség keletkezésekor volt állapotában - a vagyontárgyat terhelő adósságok, továbbá az ingatlanon a vagyonszerző javára az elidegenítéskor megszűnő bérleti jog figyelembevétele nélkül - árként általában elérhető. Pénzre szóló követelés esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján fennálló követelés értéke. Tagsági jogviszonyt megtestesítő értékpapír, valamint üzletrész, vagyoni betét esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján érvényes tőzsdei átlagár alapján számított érték, ennek hiányában annak a gazdasági társaságnak, szövetkezetnek, egyéb jogi személynek - amelyben a vagyonszerző tagsági jogot szerzett - az illetékkötelezettség keletkezésének napján rendelkezésre álló, a gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy arra feljogosított döntéshozó szerve által elfogadott utolsó számviteli beszámoló mérlegében (ilyen mérleg hiányában az alapításkori nyitó vagyonmérlegében, az illetékkötelezettség keletkezésekor felszámolás alatt álló gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy esetén a felszámolás kezdő napját megelőző napra elkészített zárómérlegében) szereplő saját tőke mérleg szerinti értékének a megszerzett értékpapírra, üzletrészre, vagyoni betétre jutó hányada;
Mondjuk az Itv. egyszerűsíti:
102. § (1) E törvény alkalmazásában
- forgalmi érték: az a pénzben kifejezett érték, amely a vagyontárgy eladása esetén az illetékkötelezettség keletkezésekor volt állapotában - a vagyontárgyat terhelő adósságok, továbbá az ingatlanon a vagyonszerző javára az elidegenítéskor megszűnő bérleti jog figyelembevétele nélkül - árként általában elérhető. Pénzre szóló követelés esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján fennálló követelés értéke. Tagsági jogviszonyt megtestesítő értékpapír, valamint üzletrész, vagyoni betét esetén az illetékkötelezettség keletkezésének napján érvényes tőzsdei átlagár alapján számított érték, ennek hiányában annak a gazdasági társaságnak, szövetkezetnek, egyéb jogi személynek - amelyben a vagyonszerző tagsági jogot szerzett - az illetékkötelezettség keletkezésének napján rendelkezésre álló, a gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy arra feljogosított döntéshozó szerve által elfogadott utolsó számviteli beszámoló mérlegében (ilyen mérleg hiányában az alapításkori nyitó vagyonmérlegében, az illetékkötelezettség keletkezésekor felszámolás alatt álló gazdasági társaság, szövetkezet, egyéb jogi személy esetén a felszámolás kezdő napját megelőző napra elkészített zárómérlegében) szereplő saját tőke mérleg szerinti értékének a megszerzett értékpapírra, üzletrészre, vagyoni betétre jutó hányada;
Kedves ObudaFan, mintha a törvény kissé ellentétben lenne azzal, amit mondtál.. A lényeg, hogy a saját tőke üzletrészre jutó értéke alapján kell meghatározni a forgalmi értéket.
örülök, hogy nem kell szakértő minden egyes üzletrész ajándékozásnál az illeték alapjának megállapításához. a saját tőke üzletrészre jutó értékét lehet a terhekkel (hosszú, ill. rövid lejáratú kötelezettségekkel) csökkenteni? ismertek erre vonatkozó rendelkezést? sajnos én nem vagyok járatos a témában
:) A saját tőke már eleve tartalmazza a tartozásokat is.
Megjegyezném, akkor sem kellene szakértő, ha az Itv. - szerintem indokolatlanul - nem egyszerűsítené le ennyire az üzletrész értékének a fogalmát. A bejelentéskor beírnád, hogy az értéke annyi, amennyi. Ha az APEH-nek ez nem tetszik, akkor majd ő megbecsüli, és az így kapott érték után veti ki az illetéket. Ha pedig ez neked nem tetszik, lehet fellebbezni, perelni.
De lege ferenda: nem kellene megkötni a hatóság kezét.
Érzésem szerint az állam bevételtől esik el ezzel a leegyszerűsítéssel. Tudniillik ez a saját tőke megfelelő hányada éppenséggel a minimális érték. Nagy növekedési potenciállal, jelentős pozitív ismertséggel, esetleg hosszú ideje birtokolt ingatlanokkal bíró cég üzletrészének az értéke sokkal nagyobb is lehet.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02