Ügyvéd mint ügyvezető (?)

ObudaFan # 2008.01.24. 17:40

Szerintem is teljesen kizárható, hogy egy-két nagyobb befolyású kolléga szerette volna megtartani az igazgatósági helyét itt-ott, és ezért kilobbizta ezt a kivételt.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.24. 17:25

Talán mert az egyik nem jelent operatív irányítást, a másik meg igen.

Csak vélemény, de szerintem az összeférhetetlneség esetleges feloldása nem azzal az eredménnyle3 járna, hogy az ügyvédeknek több lehetősége nyílna, hanem azzal, hogy még több lenne az ügyvéd.

ObudaFan # 2008.01.24. 17:08

Az Ütv. szerint csak a munkaviszony nélküli igazgatósági és FB tagság mehet. Mondjuk, hogy akkor az ügyvezetői miért nem, az nem egyszerű kérdés, de a jogszabály egyelőre ezt tartalmazza.

Initram5 # 2008.01.24. 16:38

Kovács_Béla_Sándor: a humorod fanyar, ez tetszik. Legkevésbé társasági joggal kívánok foglalkozni. :)

Woodslave: ezt én is így gondolom, csakhát ez nem éppen tiszta dolog. Szomorú hogy a szabályozás ennyire merev. Talán ha az ügyvéd is szabadon vállalhatna más jellegű munkát is akkor nem kerülne sokuk rázós ügyekbe.

Initram5 # 2008.01.24. 16:38

Kovács_Béla_Sándor: a humorod fanyar, ez tetszik. Legkevésbé társasági joggal kívánok foglalkozni. :)

Woodslave: ezt én is így gondolom, csakhát ez nem éppen tiszta dolog. Szomorú hogy a szabályozás ennyire merev. Talán ha az ügyvéd is szabadon vállalhatna más jellegű munkát is akkor nem kerülne sokuk rázós ügyekbe.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.01.24. 15:37

ja, vidéken különösképpen nem foglalkoznak vele a kamaránál, Bp-en meg pláne nem hiszem, hogy bárki utánanézne

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.01.24. 15:36

sztem te is kattints oda és nézd meg az összeférhetetlenséget

Dr.Attika # 2008.01.24. 15:05

Az Ütv. nem azt mondja ki, hogy milyen tevékenységet nem folytathat az ügyvéd, hanem azt, hogy milyet folytathat. Balra a törvénytárban 3 kattintással megnézheted.

Taurus # 2008.01.24. 14:17

Ügyvéd gazdasági társaság ügyvezetője nem lehet. Ez hangzott el többek között a Budapesti Ügyvédi Kamara ügyvédjelölti oktatásán is.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.24. 14:13

Azt sem lehet.
Ugye, ügyvédként nem társasági joggal akarsz elsősorban foglalkozni.

Initram5 # 2008.01.24. 13:40

Sziasztok!

Adott egy cég amiben tulajdonos vagyok és a társasággal munkaviszonyban állva én látom el az ügyvezetői teendőket.

Az élet úgy hozta hogy majd az év második felében szeretnék belépni az ügyvédi kamarába (Budapesten) és elkezdeni az önálló ügyvédi tevékenységemet.

Az egyértelmű a jogszabályok miatt hogy ügyvéd nem állhat munkaviszonyban tehát saját cégem lehet de azzal nem állhatok munkaviszonyban. Mi a helyzet azonban azzal a megoldással, ha a társaság ügyvezetését nem munkavállalóként hanem megbízás keretében látom el?

Tudom hogy régebben ez a téma már felmerült a fórumon, emlékszem hogy ellentmondásos vélemények születtek akkor de hiába kerestem, nem találtam meg sajnos. Kíváncsi vagyko ki mit tud erről a dologról, hogyan lehet megoldani ezt a dolgot? Előre is köszönöm a segítségeteket!