Bt ingatlanvásárlása saját magamtól

Dr.Attika # 2008.01.26. 12:51
jaja # 2008.01.26. 11:55

Köszönöm a választ! Az ingatlan értéke 10M ami elbontásra kerül majd helyén új üzleteket szeretnék ami eladásra és bérbeaddásra menne.Mégegyszer köszönöm a választ.

Dr.Attika # 2008.01.26. 09:56

A bt. átalakulhat kft-vé. Célszerű átalakítani, főtevékenységkéntként ingatla forgalmazást megjelölni.Nem az apportálást javaslom, hanem az eladást. Az illetéktörvény 23/A. § szerinti kedvező illetéket - 2%- kell fizetni. A vételár az új Kft-nél Tao. alap csökkentő tényező.
Mindenesetre egy alapos elemzést kell végezni. nem tudjuk az értéket, így "kedvezőségi számítást sem tudubk végezni.

jaja # 2008.01.26. 09:26

Nagyon szépen köszönöm a választ. Apportként szeretném bevinni, nem szertném mégegyszer kifizetni az illetéket.Illetve az építkezés során felmerülő áfákat sem szeretném benyelni mint magánszemély. Voltam egy ügyvédnél aki azt mondta ki kell fizetni az illetéket újra. Bár ez az ügyvéd azt is mondta bt-ből nem lehet kft- csinálni.Itt meg a fórumon azt olvasom h. lehet. Ügyvéd csere?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.01.26. 09:17

Szerintem, ha apportként viszed be, akkor nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni.
Ha eladni akarod a bt-nek, és a tevékenységi körei között szerepel az ingatlanforgalmazás, akkor csak 2% az ingatlan - feltéve, hogy 2 éven belül tovább is adod. A továbbadás igazolásával nagyon vigyázni kell, a határidő elmulasztása objektív, és a meg nem fizetett normál illeték dupláját róják ki.

Különben keress fel egy ügyvédet, a földhivatali és cégeljárásban úgyis kötelező lesz. Ha elmondod neki részletesebben, pontosan mit is szeretnél, lehet talál egyébb megoldást is.

jaja # 2008.01.26. 07:10

Üdv mindenkinek!

Következő a problémám. 1,5 évvel ezelőtt vásároltam egy lakó ingatlant mint magánszemély. Kifizettem az ingatlan után az illetéket. Most úgy alakult, hogy be kellene vinnem a bt.-be mert építenék rá üzleteket.
Az lenne a kérdésem : hogyan tudnám bevinni a bt-be hogy ne kelljen kifizetnem az illetéket újra.
(Az építkezés áfája vissza igénylések miatt szeretném ha cégembe lenne.)
A válaszokat előre is köszönöm.