bt öröklés

ObudaFan # 2008.02.14. 17:16

Azért minden követelésért elsősorban a bt. felelős, tehát ha vinni akarják tovább, az jó hír. Viszont követeld, hogy számoljanak el veled, mert ha a cégvagyon pozitív, és nem leszel beltag, akkor ki kell téged fizetniük.

nandy # 2008.02.14. 09:01

Szerintem írjatok egy kérelmet az APEH-nek az adatok kiadása iránt. Indoklásként foglaljátok össze röviden a körülményeket.

kadaj01 # 2008.02.14. 07:41

nandy!

Ehez az adatbázishoz hol, hogy lehet hozzáférni? (bocsánat, ha naív a kérdés)

ObudaFan!

Amennyit én tudok, az az, hogy az egyik boltot el akarják adni a hagyatéki után, a másikat pedig gondolom vinnék tovább... Sajnos, mint írtam, nekem kuss a nevem, nem mondanak semmit.

ObudaFan # 2008.02.13. 18:42

A kültagok mit szeretnének?

nandy # 2008.02.13. 10:08

Egy ötlet:
2007. január 1-jétől kötelező az elektronikus adóbevallás. Nagy esély van arra, hogy a könyvelő saját magát jelentette be, mint adóbevallás benyújtására jogosult megbízottat. Így az Adóhivatal adatbázisában szerepel a neve, címe, telefonszáma, e-mail címe is.

nandy # 2008.02.13. 10:06

Nem vagyok ügyvéd, könyvelő vagyok, ezt vedd figyelembe.

A véleményem az, hogy a halálesetet megelőzően felhalmozott tartozásokért az örökséged erejéig felelsz. De a halálozás után, mások által felhalmozott tartozásokért nem hiszem, hogy neked kellene tartani a hátadat. Pláne akkor nem, ha a tartozások keletkezése az ésszerűtlen gazdálkodás következménye.
Főleg, hogy - mint ÓbudaFan írta - a kültagok beleegyezése hiányában nem is vagy a Bt. beltagja, annak tevékenységében nem veszel részt.

kadaj01 # 2008.02.13. 09:55

nandy!

Két kis bolt van, azokban árulnak minden nap, a testvérem, és a barátnője(ők voltak a kültagok).
A cégnék volt könyvelője(fogalmam nincs, hogy kicsoda), édesanyánk tudtommal mindent rendben tartott amig meg nem halt.

A cégbíroságnál valószinűleg még mindig nincs semmi bejelentve, meg amúgysem sehol, tudtommal.

Mivel édesanyánk hagyott végrendeletet, ezért testvérem véleményem szerint testvérem direkt nem foglalkozik a könyveléssel, sem semmilyen ilyen dologgal, azért, hogy minél nagyobb legyen az adóság, ezáltal a lakásra tegyenek mindent, amit úgye én öröklök...

Egyszüen fogalmam nincs, mit kellene csináljak, meg nem is értem az egészet.

nandy # 2008.02.13. 09:20

nagyon sürgősen tisztázni kellene ezt a nyereség/veszteség, bevétel/költség témát...

Ha egyedül nem megy, kérd egy könyvelő segítségét.

kadaj01 # 2008.02.13. 09:05

Köszönöm ObudaFan!

Én egyáltalán nem akarok a cégben részt venni, semmilyen formában, nem akarok sem beltag, sem kültag lenni!

A cég jelenleg is üzemel, hogy veszteséges vagy nyereséges nem tudom!

Testvérem fenyetesése szerint, nekem kell majd kifizetnem az elmaradt könyvelői, apeh és minden ilyesmi kiadásokat(sajnos én nem értek ehez). Hagyatékin lehet kérni, hogy lemondok a cégről?

ObudaFan # 2008.02.12. 18:08

Egyrészről a bt. beltagságát akkor örökölheted meg, ha a kültagokkal erről megállapodsz.
Másrészt a cég tartozásaiért, mint a beltag örököse, ha a cég fizetésképtelen, a hagyatéki tartozásokért való felelősség szabályai szerint vagy felelős, vagyis: csak legfeljebb a hagyaték értékéig.

kadaj01 # 2008.02.12. 12:13

Sziasztok!

Édesanyám 7 hónapja meghalt, most lesz a hagyatéki! Apukám már régen meghalt, neki sem volt köze hozzá. Anyukám egyedüli beltag volt egy BT-ben, testvérem és az ő barátnője pedig kültag. Nekem semmilyen közöm nem volt a céghez, soha. Jelenleg sem tudok semmit a cégről, testvérem teljesen kizárt mindenből, mondván, hogy nekem kuss, semmi közöm a céghez.

Végrendeletileg én öröklök egy ingatlant édesanyám után(ami az ő tulajdona volt), az ingóságok a végrendelet szerint közösek.

A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor nekem mi közöm van a BT-hez? Anyukám haláláig lévő BT adóságok rám szállnak? Ha a testvérem az édesanyánk után csinál (direkt) hatalmas adóságot, azt rajtam is be tudják hajtani??? A cég mobil telefonjával már csinált 100e-res számlát, ki tudja még mit!