Kedves "nandy"!
Nagyon köszönöm a tájékoztatást,nagyon hálás vagyok:)
Kedves "nandy"!
Nagyon köszönöm a tájékoztatást,nagyon hálás vagyok:)
EHO-hoz kiegészítés:
Addig kell vonni, míg a magánszemély által az adóévben megfizetett (tőle levont) egészségbiztosítási járulék a 450 ezer forintot el nem éri. Amennyiben elérte, és a magánszemély erről nyilatkozott, onnantól nem kell vonni a 14%-os EHO-t.
Tehát nem egyszerű a bruttó-nettó meghatározása :(
Ha 7-es az adószáma, akkor adószámos magánszemélyként állít ki számlát (tehát nem egyéni vállakozóként).
Ebben az esetben a kifizetőnek kötelessége az adóelőleget levonni.
A 2008-tól életbe lépő szabályok alapján a magánszemély választási lehetőségével nemcsak az adóbevallásakor, hanem már akár év közben is élhet . Mindez azt jelenti, hogy a kifizető a magánszemélytől az összevonandó jövedelmet terhelő adóelőleget vonja le, ha a magánszemély írásban ezt kéri.
Ha a magánszemély nem tesz nyilatkozatot, akkor a kifizető köteles a magánszemélytől a 25%-os adó levonására.
Emellett ha a bérbeadásból származó jövedelme éves szinten meghaladja az 1 millió forintot, akkor a kifizetőnek 14%-os EHO-t is le kell vonnia a kifizetésből.
Tehát ha nettó 130 ezret szeretne a msz. kapni, akkor annak a bruttója kb. 213 ezer forint. (feltételezve, hogy az szja 25%)
Ez tévedés, az szja-t a bérbeadó fizeti. És az adózás legyen is az ő dolguk.
Üdvözlöm!
A bérbeadó számlaképes magánszemély, 7-es kezdődő adószámmal.
Ki a bérbeadó?
Magánszemély? Társasház? Egy másik Kft.?
Üdvözlet!
Kérem segítsen valaki nekem az alábbiakban: hamarosan üzletet nyitunk a belvárosban, melyet bérelnénk, havi bérleti díja 130.000,- nettó. Tudtommal ezután a kft(mi) köteles 25 százalék adót és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást fizetni.Ezeket a nettó összegből számoljuk vagy a bruttó összeg után fizetjük a 25 és 14 százalékot?
Mennyi a 130.000,- bruttója?
Előre is nagyon köszönöm a választ!!!
Judit

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02