Igen.
cég tartozása
Mondom, hogy nem vagyok egy remekkönyvelő. :)
Tehát akkor (minimum) kétféle amortizáció van? Az egyik amit a cég a mérlegének elkészítésekor figyelembe vesz - erre elvileg ott a mérlegadatok valódiságának az elve.
A másik meg az az amortizáció, amit a törvény szerint az adó alapjának a számításakor érvényesítenie kell.
S a kettő nem föltétlenül esik egybe.
Elvileg kell, de csak annyira, amennyire a cég megítélése szerint amortizálódtak. :)
A Tao szempontjából már nem ennyire megengedő a szabályozás.
Nem vagyok egy számszaki guru - de nem kell a tárgyi eszközöket évente amortizálni?
Akkor az a saját tőke felül van értékelve.
Elfekvő, eladhatatlan termékből, használt szerszámokból, gépekből :-(. Nem tudnám értékükből az apeh-ot és a kártérítést kifizetni, ha eladnám, bár a kutyának se kell.
OFF:
KBS: a vigyázni kell Veled, kezded átlátni a pénzügyeket :)
ON:
Nem értem. Hát miből áll az a hárommilliós saját tőke, hogy nem lehet belőle néhány százezer forintot kifizetni?
egész pontosan saját tőke3.090.000 ( kerekítettem az előző levélben, mert sokat nem oszt szoroz a lehetőségeken) de még a jegyzett tőke alá nem ment, de valóban az elmult időszakban, főleg az elmult 1 évben (amióta táppénzen vagyok) szinte csak veszteséget termelt. minden esetre most már tudom, hogy "ritka eset vagyok" vagyis a cég :-) majdnem.
Ezért is lenne most már égető, hogy lépjek, mert nem növelhetem tovább a veszteséget :-(.És a kifizetni valókat valahogy rendezni
Vagy félre teszem az egészségügyi problémákat és kénytelen leszek valahogy kitermelni, vagy valamilyen más forrásból kifizetem. Vagy így eladom. Még van min rágódnom. Ha valakinek javaslata van, mi lenne a legbiztonságosabb lépés jogi téren, szívesen fogadom.
Saját tőke = jegyzett tőke + tőketartalék + eredménytartalék (!!!) + Lekötött tartalék + Értékelési tartalék + Tárgyévi mérleg szerinti eredmény.
Az eredménytartalék - egyszerűen megfogalmazva - az előző évek adózott (osztalékfizetés utáni) eredményét tartalmazza.
Ezért ha a Kft. évekig veszteséges volt, bizony az is előfordulhat, hogy a saját tőke összege a jegyzett tőke alá megy.
Valóban ritka eset, ha a jegyzett tőke megegyezik a saját tőkével. :)
A saját tőke= törzstőke? A cégek 95%-nál ez nem igaz...
Köszönöm a segítségeteket. Azt hiszem ezt még átrágom. Nincs kizárva , hogy akad még kérdésem később. Remélem akkor is segítetek.
Bélának: A saját tőke is annyi :-)
Üdv. a segítségnyújtóknak: Zsófi
„Tárgyi eszköze, ingósága, ingatlana nincs. Később ha gond lenne, ugyan mivel bizonyíthatnám, hogy fizetőképes volt a cég?”
Pl. vagyonmérleggel.
Abban az esetben, ha a vállalkozásnak nincs vagyona (mérlegben eszközök), ami fedezet nyújtana a tartozásokra (mérlegben: közelezettségek), akkor a cég nem volt fizetőképes az eladás idején...
Nem a törzstőkét kérdeztem.
Értem. Vagyis nem biztos hogy értem. A saját tőke 3 millió. ha a per lezárul + apeh kb a fele összeget eléri a saját tőkének. Nézzük a rosszabbik verziót, tételezzük fel meg fogja haladni (addig nem tudom biztosan, míg a per le nem zárul)
Tárgyi eszköze, ingósága, ingatlana nincs. Később ha gond lenne, ugyan mivel bizonyíthatnám, hogy fizetőképes volt a cég? Illetve hogy bizonyíthatnám, hogy jóhiszeműen járok el.
Ha jól értem, akkor amennyiben ezeket nem tudom bizonyítani, akkor ugyanúgy ki kell fizetnem saját pénzemből akár 2 év múlva. Persze akkor már jóval több lesz az összeg. Illetve akkor, ha az illető aki megveszi a Kft-t becsődölteti.
Egyébként hallott valaki valamit ezekről az emberekről, akik hírdetnek hogy céget vesznek át tartozással? Mi van ennek a hátterében? Mit javasoltok? Kerüljem inkább ezt a verziót, mert semmi jó nem sülhet ki belőle?
Azt én tudom. :)
Ezért kérdeztem. :)
Egy kockázata lehet. Amennyiben az adós ellen megindított felszámolást cégbírósági megszüntetési eljárás előzte meg, és az adós a felszámolás kezdő időpontjában saját tőkéjének 50%-át meghaladó tartozást halmozott fel, a felszámoló vagy a hitelező kereseti kérelmére a bíróság megállapítja, hogy a felszámolási eljárás megindítását megelőző három éven belül részesedését átruházó, többségi befolyással rendelkező volt tag korlátlanul felel az adós ki nem elégített kötelezettségeiért, kivéve, ha bizonyítja, hogy a vagyoni hányad átruházásának időpontjában az adós fizetőképes volt, a vagyonvesztés csak ezt követően következett be, illetve az adós ugyan nem volt fizetőképes, de a tag az átruházás során jóhiszeműen járt el.
Az egy dolog, hogy tartozása van a cégnek. (A MOL-nak meg az OTP-nek is van.) De mennyi a saját tőke?
Sziasztok!
Tanács kellene. Egy Kft tulajdonosa vagyok, amit most el szeretnék adni, viszont APEH tartozása van. Az összeg nem túl nagy, de egészségügyi okok miatt már nem fogom tudni kitermelni.
A másik baj , pedig, hogy még folyamatban van egy garanciális munkából adódó per, ahol valószínű hogy pár száz ezer forintot meg fog ítélni a bíróság hibás teljesítésért. De kijavítani meg már nem tudtam az említett váratlan egészségügyi problémám miatt. A per ez esetben még nem zárult le, de a céget tovább nem tudom tartani így, hogy nem tudok dolgozni.
Tele van az újság olyan hirdetésekkel, hogy céget átvesznek köz- és egyéb tartozással. Eddig azt tartom a legjobb ötletnek, ha egy ilyenbe bele megyek. Természetesen aki átvenné az minderről tájékoztatva lett De nem tudom később
- lesz -e következménye ennek, hogy le nem zárult perrel és adótartozással adom el a kft-t, ha igen, mi.
- Vagy ha aki átveszi később olyat tesz a céggel, értem ezt csődbüntett stb. ami miatt később vizsgálat lenne, akkor engem terhel-e valamilyen felelőség, merthogy én is tartozással adtam el.
- mivel a garanciális probléma az én időszakom alatt volt, azért az időszakért én felelek, de ez esetben felelnem kell-e cégátírás után saját vagyonommal a hibás teljesítésért kirótt összeggel?
Ha van a cégnek vagyona, és nem akarja a tulajdonosa megszüntetni, akkor a felszámolási eljárás a járható út.
Fel kell szólítani a céget, és ha arra sem fizet, a megyei bíróságon kell kérni a felszámolását, leróva 50e Ft illetéket és 25e Ft közzétételi költségtérítést megfizetve csekken.
Sziasztok.
az eset a kovetkezo. egy cég tartozik cirka 2milioval az en cegemnek. A tartozo ceg 90%os tulajdonosa egy Zrt aki ellen most csödeljaras van. A kis cég amelyik tartozik erre is hivatkozva nem fizet, de elismeri a tartozást, aláír bármit etc... Igazából még nem is számláztam ki az összeget nekik, mert be kell fizetnem az áfát egyből, (és ha nem fizetnek hát akkor meg minek)
A kisebb cégből, hogy tudnék én pénzt kipiszkálni. ha azt csinálom hogy kiszámlázok kb 300k és erre kérem a felszámolásukat vagy jelentem fel őket az segít rajtam?
Egyáltalán hogy működik ez a nem fizetés utáni felszámoltatás vagy csődeljárás dolog. Mik azok a lépések amelyek időrendben követik egymást? Én hogy indítom ezt el. A cég amelyik tartozik nekem folymatosan bevételre tesz szert ingatlanok eladásából. (építőipar)
köszi
g.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02