Jogos, bocsánat.
cég ügyvezető nélkül
már nem.
Gt. 41. § (1) Ha a számviteli törvény a gazdasági társaság számára a könyvvizsgálati szolgáltatás igénybevételét kötelezővé teszi, vagy azt a gazdasági társaság társasági szerződése egyébként előírja, a gazdasági társaság legfőbb szerve megválasztja a társaság könyvvizsgálóját és meghatározza a könyvvizsgálóval kötendő szerződés lényeges elemeinek tartalmát.
(2) Az (1) bekezdésben foglaltakon kívül is kötelező a könyvvizsgáló választása, ha azt törvény a köztulajdon védelme érdekében előírja.
Csak még annyi, hogy egyszemélyes kft. esetében kötelező könyvvizsgálót választani.
Juhujjj de sokat fog nálunk betonozni meg kertet rendezni az a leendő ügyvezető! :D
Tréfát félretéve, köszönöm a választ, Óbuda! :)
Estella
Kft-ből kilépni csak úgy nem lehet. A másik két tag - ingyenesen , vagy visszterhesen - rád ruházhatja az üzletrészét, ekkor te a társasági szerződést átalakítod alapító okirattá, és már kész is az egyszemélyes kft. Kinevezel valakit ügyvezetőnek, és írásban utasítod, amire akarod.
Sziasztok!
Jelenleg három tagú kft-nk 2 tagja (az egyik tulajdonos és az ügyvezető) kilépni szándékozik a társaságból. Átalakulhatok én, mint "hátramaradó" egyszemélyes kft-vé, vagy mi ilyenkor a teendő? A helyzetet bonyolítja, hogy főállású köztisztviselő vagyok, tehát az ügyvezetői poszt általam való betöltésének lehetősége is eléggé kérdéses.
Előre is köszi a válaszokat!
Estella
A felszámoló természetesen tőled fogja kérni az iratokat, mérleget - hiszen te voltál az utolsó ügyvezető.
„de a cégbíróságnál még mindig én vagyok ügyvezetőként nyilvántartava, mert ugyebár addig nem törölnek, amíg nincs új.”
Bejelented, hogy már nem vagy az. Igazolod, hogy a lemondást érvényesen közölted, és a 60 nap eltelt. Ennyi.
Itt is ugyanaz az a probléma merül fel, mint a másik topicban, hogy a cégnyilvántartás és a valós helyzet nem mindig egyezik.
Tételezzük fel, hogy lemondok, eltelik a 60 nap, de még mindig nincs új ügyvezető, de a cégbíróságnál még mindig én vagyok ügyvezetőként nyilvántartava, mert ugyebár addig nem törölnek, amíg nincs új.
Ilyenkor én vagyok az ügyvezető vagy nem? Terhel-e valamilyen felelősség abból adódóan, hogy a CB-on még mindig én szerepelek ügyvezetőként, holott már rég lemondtam?
Ha a végső esetben felszámolásra kerül sor, akkor ilyenkor kit terhel a felelősség ha a felszámolással nem foglalkozik senki? A tagokat, vagy engem aki a CB-on ügyvezetőéként szerepel, akkor is ha lemondtam?
Gt. 151. § (2) „Ha a társaságnak nem maradt ügyvezetője a taggyűlést bármelyik tag összehívhatja. Ha erre a változás bekövetkeztétől számított harminc napon belül nem került sor, vagy az nem lehetséges, akkor a taggyűlést bármelyik tag vagy hitelező kérelmére a cégbíróság hívja össze.”
Aztán jöhet a törvényességi felügyeleti eljárás, végső esetben a kényszervégelszámolás vagy -felszámolás. Az ügyvezető tisztséged megszűnéséig köteles vagy ellátni a halaszthatatlan teendőidet. A lemondás hatályosulása - ha tényleg nem választatok meg mást, 60 nap lesz.
Sziasztok!
Van egy nem működő Kft-m, melyben kisebbségi tulajdonos és ügyvezető vagyok. Ha lemondok az ügyvezetői tisztségemről és a taggyűlés nem tud új ügyvezetőt választani (mert pl. nincs aki elvállalja) akkor mi lesz a céggel? Mi lesz ha senki nem ad be több adóbevallást stb.? Ilyen helyzetben ex-ügyvezetőként vagy kisebbségi tulajdonosként terhel-e valamilyen (anyagi vagy akár büntetőjogi) felelősség?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02