Bt vagy egyéni vállalkozás?

ObudaFan # 2008.02.20. 18:21

Válasz a másikban.

Azért a személyek egy idő után megtapasztalják, hogy rájuk is alaposan hatással van az egyébként csak a bíróságokra kötelező jeh.

Dr.Attika # 2008.02.20. 18:16

Azért tegyük hozzá, hogy a jogegységi határozat csak a bíróságokra kötelező előírást tartalmaz. A személyekre nem kötelező. Egyébként is ez 2003-ban született. A most hatályos gt. szerint a társasági szerződésben meg lehet határozni, hogy a kültag is jogosult üzletvezetésre. Ez esetben nem látom akadályát, hogy munkaszerződés kötessen a beltaggal.

ObudaFan # 2008.02.20. 18:00

3/2003. Polgári jogegységi határozat
munkaviszony létesítésének lehetőségéről a betéti társaságnak az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával
A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN!
A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának jogegységi tanácsa a Polgári Kollégium vezetője által indítványozott jogegységi eljárásban meghozta a következő
jogegységi határozatot:
Betéti társaság nem létesíthet munkaviszonyt az üzletvezetésre egyedül jogosult egyedüli beltagjával.

Leon75 # 2008.02.20. 17:06

Kedves Fórumozók!

Az üzletvezetésre jogosult beltag állhat v. nem állhat munkaviszonyban a saját bt-jével.
Jó lenne ha valaki tisztába tenné:O

További szép napot!

Dr.Attika # 2008.02.19. 11:04

Úgy gondolom erre vonatkozott a kérdés az előző kérdések alapján.

woodslave (törölt felhasználó) # 2008.02.19. 10:47

de csak ha a tag az ügyvezető

Dr.Attika # 2008.02.19. 10:35

Állhat munkaviszonyban. A munkaszerződést közokiratba, vagy teljesbizonyító erejű magánokiratba kell foglalni.

nandy # 2008.02.18. 22:21

ÖbudaFan: köszönöm :)

Egyszemélyes Kft. ügyvezetője viszont lehet m.viszonyban. Vagy ő sem?

fergenc # 2008.02.18. 22:15

Köszönöm szépen a segítségeteket, nagyon hálás vagyok. Üdv.

ObudaFan # 2008.02.18. 17:41

„Azt olvastam egyik válaszotokban,hogy a beltag nem lehet alkalmazott a Bt-jében”
Lehet munkaviszonyban, ha a Társasági Szerződésben ezt rögzítik (Gt. 22.§).
Jól tudom? Mert ezt minden könyvelő másképp értelmezi.

Nem jól tudod. A Legfelsőbb Bíróság jogegységi határozata értelmében az üzletvezetésre jogosult beltag nem állhat munkaviszonyban a saját bt-jével.

nandy # 2008.02.17. 22:17

És erősen ajánlott egy könyvelőt megbízni, egyrészt a kettős könyvvitel miatt, másrészt a járulékbevallások miatt.

nandy # 2008.02.17. 22:13

A beltag után - kivéve, ha személyes közreműködésre NEM kötelezett a Társasági Szerződés szerint - a havi járulékokat meg kell fizetni, ez egyébként biztosítási jogviszonyt is keletkeztet.

Ha nem kötelezett a személyes közreműködésre, akkor az üzletvezetési, képviseleti feladatokat akár ingyen is elláthatja. Ebben az esetben nem lesz biztosításod.

De mivel a BT. - gondolom én - bevételhez fog jutni, így célszerű legalább egy főt bejelenteni, és a járulékokat, szja-t utána megfizetni.

fergenc # 2008.02.17. 19:46

Köszönöm szépen hogy ilyen gyorsan és alaposan válaszoltatok!
Közben ma megbeszéltük,hogy mégi Bt mellet döntünk,pont a közös vállalkozás miatt.
Ami új kérdés felmerült: a kültag bérezés nélkül dolgozhat a Bt-ben?Főállás mellett bármennyit?
Mik az első lépések a Bt alapításnál?Mit tanácsoltok mire figyeljünk oda a Társasági Szerződés elkészítésekor?
Egyátalán alapíthatok úgy Bt-t hogy még nincs a kezemben a bérleti szerződés?Mert ugye ez kell hozzá,hogy telephelyként beírhassuk?
Még egy kérdés,ami lehet túl egyértelmű másoknak,de nekem nem.Ha senki(se beltag, se kültag )nem bérezésért dolgozik , akkor mi után fizetünk járulékot?
És mennyit? És mikor?
Köszönöm a segítséget előre is.

nandy # 2008.02.17. 09:36

Azt olvastam egyik válaszotokban,hogy a beltag nem lehet alkalmazott a Bt-jében
Lehet munkaviszonyban, ha a Társasági Szerződésben ezt rögzítik (Gt. 22.§).
Jól tudom? Mert ezt minden könyvelő másképp értelmezi.

ObudaFan # 2008.02.17. 08:25

Azt olvastam egyik válaszotokban,hogy a beltag nem lehet alkalmazott a Bt-jében.Akkor júliustól hogy lehetek biztosított(mikor lejár a Gyesem).

Úgy, gogy személyes közreműködést vállalsz, és akkor már biztosított lehetsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.02.17. 07:34

Az egyéni vállalkozás bejelentése gyorsabb, olcsóbb, a megszüntetése is egyszerűbb. A működés is az lesz, pl. nem kell kettős könyvelés - az egyerűsítettet a könyvelők olcsóbban vállalják, vagy magad is könnyebben megcsinálod.
A bt. beltagjának és az egyéni vállalkozónak a felelőssége egyaránt korlátlan.
Akkor érdemes társaságot alapítani, ha valóban közösen akartok vállalkozni.

Egyébként a bt. beltagjának lenni is biztosítási jogviszony.

fergenc # 2008.02.16. 23:21

Sziasztok!
Olvasgattam itt a fórumon a kérdéseket és a válaszokat de sok minden nem világos.Bocsi ha "alap" dolgokat nem értek.
Szeretnék segítséget kérni vkitől az alábbiakban:
Szeretnék kibérelni egy vendéglátó egységet(kocsma).
Gyesen lévő anyuka (még júliusig)vagyok.Van szakképesítésem hozzá.Mi lenne az egyszerűbb vagy olcsóbb megoldás az indulásnál, járulékfizetéseknél, adózásnál? Ha Bt-t alapítok(én mint beltag) egy barátnőmmel(aki egy másik Bt beltagja jelenleg)és a férjemmel(akinek van főállása).Ök kültagok lennének. Vagy egyéni vállalkozóként járnék jobban?
Időben melyiket lehet hamarabb elitézni,mert sűrgős lenne az indulás?
Azt olvastam egyik válaszotokban,hogy a beltag nem lehet alkalmazott a Bt-jében.Akkor júliustól hogy lehetek biztosított(mikor lejár a Gyesem).
Válaszotokat előre is köszönöm.