Álmatlan órák...

ObudaFan # 2008.02.21. 18:57

Hát jobb később bejelenteni, mint soha.

herkulesminusz # 2008.02.20. 21:29

Nem, egészen biztosan nem ir elő személyes közreműködést, és én is úgy gondoltam (reméltem), hogy nem tudom rosszul, és nem leszek egyszercsak hatalmas büntetés tulajdonosa, de a könyvelőm pl. összezavart, mert szerinte kellett volna. Remélem nincs igaza...

A másik, kapcsolt vállalkozásos kérdésben mi lehet a megoldás?

ObudaFan # 2008.02.20. 17:50

Itt azért nem egészen ez a helyzet. A társasági szerződést persze nem ártana látni, de ha az nem ír elő személyes közreműködést, akkor nem kell járulékot fizetni.

herkulesminusz # 2008.02.20. 08:42

Egyik ismerődöm egyéni vállalkozó volt, évekig nem csinált semmit, járulékot sem fizetett, mire eszébe jutott, hogy van egy ilyen jogviszonya amit meg kéne szüntetni az apeh majd 1 millió birságot + elmaradt befizetéseket vert rá -> ház elad, kocsi elad...a semmiér, vagyis a figyelmetlenségéért.

herkulesminusz # 2008.02.20. 08:33

Tisztelt Hozzáértők!

Számos álmatlan órát okoz nekem mostanában az alábbi szituáció, és szeretnék tisztán látni a kérdésben:

Van egy 2005-ben, nagy reményekkel alapitott Kft.-nk, amiben én (90%) és édesapám (10%) vagyunk a tulajdonosok. 2007 elejéig én voltam az egyetlen megbizott ügyvezető, azóta pedig édesapámmal ketten. Tényleges munkavégzés tulajdonképpen egyikünk részéről sem áll fenn, mivel az egyébként minimális volumenű feladatok elvégzését alvállalkozói szerződéssel egy másik cég végzi. Erre pedig azért volt szükség, mert édesapámnak ugyan van 36 órát meghaladó, bejelentett állása, nekem azonban nincs, és nem is lett volna értelme bejelentkéznem a Kft.-hez, mivel a munkavégzésből származó bevétel bőven nem érte volna el az államnak fizetendő járulékok összegét.

Kérdésem, hogy helyesen jártam-e el, vagyis tényleg nem vagyok munkavégzésre (és ezáltal járulékfizetésre) kötelezett a fenti szituációban, vagy esetleg egy apeh ellenőrzésnél rámverhetik majd 3 év járulékait, kamatait, büntetését?

Másik kérdés, ehhez kapcsolódóan, hogy a Kft. alapitásával majd egyidőben átvettem egy Bt.-t, amiben szüleim a tulajdonosok 50-50%-ban, tehát ha jól sejtem a Kft. és a Bt. kapcsolt vállalkozás, ennek bejelentését azonban sajnos elmulasztottam. 2006-ban és 2007-ben is volt egy-egy (pár 10e Ft-os) számla a két cég között. Ez már bűn lehet az apeh szemében, vagy ha most bejelenteném a kapcsolt vállalkozás tényét esetleg az jóvátenné?

A válaszokat előre is köszönöm...