társaság megalapítása

nandy # 2008.03.15. 18:53

KSH adatlap innen letölthető:
http://ecegeljaras.com/ksh/k071032.xls

APEH felé: 08T201T adatlap
Ha van alkalmazott, társas vállalkozó stb., akkor kell a 08T1041-es nyomtatvány is
08t180-as nyomtatvány az Ügyfélkapus bejelentkezéshez.

Helyi önkormányzat felé: iparűzési adó alá be kell jelentkezni (ezt általában az Önkorm. honlapján megtalálod)

OEP-nek: foglalkoztató bejelentése
http://www.oep.hu/…APBF0501.DOC

• előtársasági időszakról bevallások (ha volt árbevétel)

De mielőtt saját magad elkezdenéd kitölteni, javaslom, hogy erre kérd meg inkább a könyvelőd.

melian # 2008.03.15. 14:57

Február legvégén kft-t alapítottunk.
A cégbírósági bejegyzést már megkaptuk. Állítólag bekell jelentkezni az apeh-hoz, de mit kell kitölteni, és a ksh-hoz is milyen adatlapot kell kitölteni.
Hová kell még bejelentkezni egy "átlag" kft-nek!

sürgős!!!Melian

nandy # 2008.03.10. 21:59

A bérbeadás magánszemélyként is végezhető (7-es adószámot kell kérni). A költségelszámolás részletezésébe most nem mennék bele.
De mivel írod, hogy több tevékenységet szeretnél folytatni, na erre írtam, hogy Bt. vagy Kft.

énnn # 2008.03.10. 15:07

Tehát ha jól értem, ha egy ingatlant, mint magánszemély kiadok pl. 40000 ft-ért, abból befizetek 10000et az államnak a "semmire"...míg ha ezt egy kft vagy bt teszi meg, akkor ha nem "veszik ki" a nyereséget, hanem abból új eszközt vesz, forgatja tovább, akkor nem kell adózni...csak amikor nyereségként "kiveszem", akkor a 16 %-ot. És akkor én mint alkalmazott fizetem magam után a járulékokat, tehát én a bt vagy kft alkalmazásában állok?

nandy # 2008.03.10. 14:58

Adózás szempontjából a Bt/Kft. valóban jobb, mint az egyéni vállalkozás.
A bérbeadást csak msz. esetén terheli 25% szja, ha ezt gazdálkodó szervezet végzi, akkor a nyereség után kell fizetni 16% TAO-t, illetve
ev. esetében 16% szja-t, de ev-nél még van 25% és 35% osztalékadó + 14% EHO is - ezért írtam, hogy az ev. nem jó!

énnn # 2008.03.10. 13:14

Kedves Hozzáértők!
Annak ellenére, hogy főiskolán „kaptam” joggal kapcsolatos képzést, most mégsem látom egyben a tanultakat és segítségre szorulok. „Vállalkozni” szeretnék, több tevékenységgel foglalkozni egyszerre….mégpedig személyi edzőként magamat reklámozva nyújtani edzői szolgáltatást – tehát nem megbízással, vagy alkalmazottként - , majd kb. fél év múlva egy szintén ehhez a tevékenységhez kapcsolódó franchise-t szeretnék vásárolni, mindeközben ingatlanközvetítői végzettséggel ingatlan vásárlással és kiadással foglalkozni. Ehhez keresném a legmegfelelőbb társasági formát…..ezeket mint egyéni vállalkozó is véghez lehetne vinni, gondolom én, de nem tudom, hogy adózás és minden szempontból, mi lenne a legjobb, mert a bérbeadandó ingatlanok jelzáloghitelből kerülnek megvásárlásra, és egy kft-nek jobban adnak hitelt, illetve nem tudom, hogy a bérbeadásból származó bevétel 20 vagy 25 %os adókulcsát egy önálló jogi személyiséggel rendelkező kft-nek is meg kell fizetnie, vagy ott több kiskapu létezik?! Segítségüket előre is köszönöm!