Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Céges meghatalmazás - képviselet

Sherlock # e-mail 2020.08.31. 14:11

Pontosan hová és mit adtál be?

www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/

gabor__ # e-mail 2020.08.31. 13:33

Kedves fórumozók!

Beadásra került egy céges kérelem a Hatóság felé. Mivel az ügyvezetés szabadságon volt, ezért harmadik személyként én írtam alá magát a kérelmet. Én nem dolgozom az adott cégnél, saját vállalkozásom van. A meghatalmazás cég és magánszemély között szólt, de mivel kértek be aláírási címpéldányt is, ezért benyújtottuk a közjegyző által hitelesített aláírási címpéldányokat mindkét fél részéről. A kérelmet aláírással és pecséttel láttam el.

A kérelmet elutasították, tekintve hogy a kérelmező cég nem magánszemélynek, hanem egy másik jogi személynek, azaz a cégemnek adta ki a meghatalmazást, mivel az aláírásomat saját pecséttel láttam el. Ezt azért tettem, mivel az aláírási címpéldány is céges volt. Hozzáteszem, volt két tanú is a meghatalmazás létrejöttekor.

Kérdésem, hogy hogy működik a képviselet ilyen esetben? Egyáltalán jogi személy meghatalmazhatna jogi személyt? Ha nem, akkor miért nem mindegy, hogy ott van a pecsét vagy nincs? Abban a pillanatban hogy az aláírást céges pecséttel látom el, már nem minősülök ugyanannak a magánszemélynek, mint aki ugyanazzal az aláírással látná el a különböző okiratokat? Azt tudom hogy én hibáztam, de hibázott-e a Hatóság?