Kft. Vagyomegosztás

drbjozsef # 2025.06.04. 16:09

Treff,

Ilyenkor szerintem a bíró azokban ítél, amelyeket a felek kérnek, amit tartalmaz a kereset. Amiről nincs szó, arról nem tud dönteni.

Én nem vagyok jogász, de szerint főszabály szerint el kellene számolni azzal is, hiszen az a közös vagyonba tartozna, és egyáltalán nem biztos, hogy két kft. osztalékai egyformák, és csak így simán szembefordíthatod a kettőt.

Ha az exed igényt támaszt a most már te céged akkori osztalékaira, akkor arról újra elvitatkozhattok - jó esetben megegyezhettek -, de természetesen ez esetben neked is lehet követelésed a másik cégre.
Amíg nincs ilyen követelés, én nem foglalkoznék vele egyáltalán.

Treff # 2025.06.04. 09:00

A másik kérdésemet elfelejtettem feltenni.
Elvileg 2015-ös értéken számoltunk el mindennel a vagyonmegosztás során. Az ő nevén lévő, közösen létrehozott céget is 2015-ös értéken számolták be. Nyilván az azóta eltelt évekre felvett osztalékból nem kaptam. Ennek analógiájára azt gondolnám, hogy nekem sem kell elosztanom vele a 2015 óta keletkezett bevételt a cégben, amit most nekem ítélt a bíróság. Egyáltalán a tagi hitelen kívül van elszámolási kötelezettség?
Egy kicsit nem értem, hogy egy bíró is miért ad ki úgy a kezéből egy ítéletet, hogy néha még jogi végzettséggel is nehéz megfejteni azt.

Treff # 2025.06.04. 08:52

Drbjozsef!
Köszönöm szépen, én is így gondoltam, de a cégbíróságon sem tudtak erre választ adni, mert állítólag nagyon ritka az ilyen eset.

Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm szépen! Lesz ügyvéd, illetve van, de ilyen helyzettel még ő sem találkozott. Nem volt türelmem megvárni amíg ő utánajár.

Miért gondolja, hogy esetleg végrehajthatatlan az ítélet?

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.03. 11:29

Cégeljárásban kötelező az ügyvédi képviselet.

(Könnyen előfordulhat, hogy ebben a tekintetben végrehajthatatlan a bírósági ítélet.)

drbjozsef # 2025.06.03. 10:36

Treff,

A bíróság ítélete általában pótolja a jognyilatkozatot. Ha abban a határozatban konkrétan szerepel, hogy neked ítélték a másik 50%-ot is, akkor nincs szükség arra, hogy abba a feleség beleegyezzen, aláírjon bármit is. Szerintem elég kell legyen.

Treff # 2025.06.02. 13:59

Üdvözletem!

Házassági vagyonmegosztás során a bíróság nekem ítélte a közös Kft. másik 50 százalékát is.
Valami kilépő papírt, vagy bármit alá kell íratni a volt feleséggel? Nem nagyon akar semmit aláírni. Vagy elég beadom az új társasági szerződést amiben már egyedül vagyok,, és mellékelem a bírósági ítéletet?