Kft. ügyvezető felelőssége


Playmen # 2010.03.24. 08:56

A fiam 40 éves grafikus, mentálisan leépült állapotú.
10 éve nincs alkalmazásban, nem vált foglalkozást, tevékenységet. Egy kft tulajdonosa taggá nyilvánította 2007-ben (tagi hozzájárulás befizetével megajándékozva) és kinevezte hivatalosan ügyvezetővé, amit a fiam szerény díjazásért el is fogadott. Szerintem ez a STRÓMANSÁG tipikus esete.
Mivel ez mostanság derült ki és a céh végrehajtás, felszámolás alatt áll, mi várható a fiamra? Egyáltalán, hogy lehet ebből kilépni?

Rexor # 2010.03.24. 09:47

A cég ügyeiért az ügyvezető viszi a felelősséget, kilépni ebből nem tud. Attól még hogy felszámolják a céget nem biztos, hogy neki problémája lesz, de ha kiderül, hogy pl. a társaságban adócsalás volt, vagy csődbüntetett lett elkövetve, akkor azért vállalnia kell a felelősséget.

Seithennin # 2010.04.16. 14:17

Üdv!
Benne vagyok egy cégben, 2 éve megállapodtunk hogy altatjuk(nem szerzünk munkát a cégbe nem dolgozunk nem történik semmi benne!), ezért az ügyvezetést az egyik tag átvette, a cég addig hozzám volt bejelentve.
Mivel árulni kezdtük a lakást a cégmódosítással kértük a cégszékhely módosítását is ügyvéd előtt, mikor megkaptuk a papírokat kiderült hogy nem
lett kijelentve a cég innen. Az új ügyvezető azt állította nem érti miért az ügyvéd pedig nem vette fel neki a telefont állítólag...
A cég ügyvédje tájékoztatott hogy az új ügyvezető maga kérte távozásunk után hogy ne hozzá legyen bejelentve a cég!
Az eltelt időszakban, a hölgy saját szakállára dolgozik, pénzeket pályázott, de az elszámolásokkal nem stimmel valami.
Folyamatosan érkeznek a lakásomra a felszólítások bírósági végzésekről levelek amiket én átvenni nem tudok mivel nem vagyok már ügyvezető.
A cég feketelistára is került emiatt. Bár minden levelezés ide érkezik, a banki kivonatok a hölgy lakására mennek, egyet sem láttunk még.
Küldtem írásbeli felszólítást postán számára, hogy állítsa vissza a cégszerű működést. Rendezze a cégszékhely ügyét, és vegye át a leveleit.
Sem telefonon sem írásban sem személyesen nem kommunikál egy tulajdonossal sem. Mikor a céget átadtuk a cég teljesen tiszta volt azóta lett fekete listás az ügyeiről semmit sem tudunk hogy mit csinál
és azóta halmozott fel tartozásokat is a cégre! Mi felelősek vagyunk? mit kell tennünk? Én kijelenthetem innen(lakásomból) a céget? Köszönöm előre is!

orangeman # 2010.04.16. 18:41

Seithennin ez így eléggé általános. Milyen cégben vagy mi? Ugyanis ha btben vagy beltag, akkor bizony végső esetben (ld. lent) te felelsz a saját vagyonoddal. Ha btben küldag vagy, vagy kft tagja, akkor csak a bevitt vagyonoddal felelsz.
Az ügyvezető ellen a társaság nevében keresetet indíthatsz vagy ha nem te vagy a többségi tulajdonos, akkor indítványozhatod, hogy a cég indítson, ha ezt nem teszi meg, akkor te kérheted a cégbíróságtól.
Ha viszont bt beltagja vagy, végső esetben te felelsz.


For God and Ulster

Seithennin # 2010.04.16. 19:34

hát itt a cím kft ügyvezető felelőssége szóval igen kft ez is:) nem vagyok többségi, de nem akarom hogy ide legyen bejelentve a cég szóval kijelenthetem innen én magam?

ObudaFan # 2010.04.17. 08:14

A cégbíróságtól kérheted, hogy folytasson le törvényességi felügyeleti eljárást.

brigi1 # 2010.05.03. 15:52

kedves Fórumozók!mostanában készülök a férjemmel egy kétszemélyes kft-t megalapitani.Az lenne a kérdésem hogy az ügyvezetőnek milyen felelössége van ugy általában és egyáltalán?Ha esetleg túl hosszú lenne megválaszolni,akkor azt kérném irjátok meg hol tudok pontosan utána nézni.Nagyon kezdő vagyok így e témában szinte minden érdekel amit tudni érdemes.Előre köszönöm a segítséget

ObudaFan # 2010.05.03. 20:03

A cég felé teljes vagyonával felel a cégnek okozott károkért, a cég nevében harmadik személyek felé pedig teljes vagyonával csak kivételesen felel.

LeviM # 2010.06.10. 16:11

ha a cég (kft) jelenlegi ügyvezetőjét le szeretném váltani akkor ennek mi a folyamata? a cég az én tulajdonom 99%-ban, az ügyvezető részesedés 1%. A jelenlegi ügyvezető ezt természetesen meg szeretne akadályozni és semmilyen módon nem működik együtt.

Dr.Attika # 2010.06.10. 16:21

Nem is kell együttműködnie. Egy taggyúlési határozatot kell hozni és a cégbíróságon bejegyeztetni az új ügyvezetőt.

József72 # 2010.06.18. 08:58

Tisztelt Fórumozók!

Kérem, segítsen információval, aki hasonló esetben sikeresen járt el.

Röviden a történet:
Tartozik nekünk egy kft (aki egyébként az ország legismertebb ingatlanközvetítő hálózatának franchise partnere). Jogos jutalékunkat 2 éve nem fizetik ki, folyamatosan kibúvókat kerestek a fizetésre. Próbálkoztunk már mindennel: bíróságon fizetési meghagyással nem élhettünk, mert a két cég között az eredeti szerződés választott bíróságot kötött ki (én balga, amikor aláírtam a szerződést még nem is hallottam, hogy ilyen létezik).
A választott bírósághoz nem mentünk el, mert annak kezdeti – bennünket terhelő költsége 210 000 Ft lett volna, amit most nem tudtunk kifizetni (egyébként 326 000 Ft-al tartoznak nekünk).
Megbíztunk behajtó céget is, eredmény: semmi.
A napokban megtudtam, hogy a kft - t eladták: adószám és egy fióktelephely változatlan, az ügyvezető és a tulajdonosok újak.
A cég székhelyének egy olyan cím van megadva, ahova 409 (!) Kft van jelenleg még bejegyezve.
Sokatmondó nevekkel pl. Hasitasi Hatos Kft, Bedőlt Április Kft, Kacifánt Egyes Kft … stb…
Ha a Fórum moderátorai engedélyezik, ide tudom másolni a linket ahol ezekre bukkantam.
Viccesek a fiúk az biztos, a bejegyzett cégneveken jókat lehet(ne) röhögni, ha nem tudnám, hogy ez nekünk egy 326 000 Ft-os kabaré...
Tettem rendőrségi feljelentést is, mert szerintem egyértelmű a szándékosság a csalásra, és a céget tudatosan döntötték be, de a rendőrség elutasította a feljelentést, mert szerintük ez nem bűncselekmény. Azt írták ez polgári peres ügy, de kérdem én, pereljek be olyan kft-t, amit nyilvánvalóan azért hoztak létre, hogy ne kelljen fizetni?
Kérdésem: van-e arra valamilyen jogi eszköz, hogy a követelésemet valamilyen módon érvényesítsem, vagy legalább felelősségre vonható – e az ügyvezető?
A választ előre is köszönöm.

József72

ObudaFan # 2010.06.18. 13:32

Lehet ilyen. De már rég felszámolási eljárást kellett volna kezdened. Most már lehet, hogy nem is kell, mert mások megteszik. Utána próbálhatod perelni a részesedésétől megváló tagot, vagy az ügyvezetőt.

dezsötaxi # 2010.07.15. 14:45

Üdvözletem!

Teljesen nyílt leszek. Taxis vagyok egyéni vállalkozóként. Kb. 2 éves adótartozásom van (mint szinte minden kollégámnak). Csináltam/tuk becsülettel de már nem lehet. Az üzemanyagárak, szervizelés, tagdíj, éves engedélyek, stb.. Kollégámmal azon gondolkodunk, hogy létrehozunk egy kft. Nem akarok köntörfalazni. Semmit nem akarunk fizetni (adóra gondolok). Fizetünk eleget. Szóval a kérdésem arra vonatkozna ha létrehoznánk egy kft-t ebből a célból, és így "üzemeltetnénk" akkor mire számíthatunk? Meddig lehet ezt fenntartani? Milyen következményei lennének? Ki felel? Az APEH mit tesz ha folyamatosan halmozzuk csak az adótartozást? Egyáltalán belevágjunk e? Tudom, hogy a logikus válasz az, hogy nem... De a költségeink se logikusak amiket az elmúlt időszakban feltételül szabott a piac és a mindenkori kormány. Előre is köszönöm a válaszokat. Továbbá ha valaki tudna segíteni vagy ajánlani olyat aki segít a kft megalapításában annak is várom válaszát.

További minden jót!

morig # 2011.03.03. 13:53

Szép napot! Kft egyetlen ügyvezetője és kisebbségi résztulajdonosán kívül felelősek e másik céggel szembeni tartozásért a többségi, de CSAK tulajdonosok, noha több, mint egy éve áfa tartozás miatt eljárást indított az 'Apeh' a cég ellen, azonban még nincs lezárva? A két CSAK tulajdonos kaphat e fizetési felszólítást vagy közjegyzői 15 napon belüli fizetési meghagyást, ha egyébként mindhárman a cég székhelyére vannak bejelentve, mint lakosok? Köszönöm

pazs # 2011.03.03. 13:55

morig: nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.03. 18:57

Miért ne kaphatna? :) (Ha jól olvasok a sorok között, akkor talán kapott is.) Azt viszont nem kérdezte, hogy egy ilyen fizetési meghagyás megalapozott-e. (Bár azt sem mondta, hogy kitől, és miért kapták a tagok azt a fizetési meghagyást.)

Kérdezni is tudni kell.

anonim01 # 2011.04.12. 20:36

Tisztelt Fórumozók!

Kérem, segítsen információval.

2006-ban barátom személyi kölcsönt vett fel. Én voltam a kezese. Befizetett 2 csekket és azóta semmit.2008-ban a végrehajtó kiküldött a nekem fizetési meghagyást. Én pont előtte mentem táppénzre azóta Gyed-en vagyok. Így nem tudtak tőlem se behajtani semmit, de mihelyst elmegyek dolgozni vonják a fizetésemből.
A végrehajtóval még 2008-ban felvettem a kapcsolatot és elmondtam neki, hogy az adósnak van autója, ami a mai napig tulajdonában van. A végrehajtó azt mondta bekérte de motorhiba miatt nem vitte be így nem tud vele mit kezdeni. Az adós nyitott közben egy egyszemélyes KFT-t 2 Millió saját tőkével, és bevételei is vannak persze cégen belül. A végrehajtó szerint a Kft.-s bevételeit nem tudja behajtani mert nem a Kft. tartozik hanem a magánszemély. Kérdésem : Van -e esélyem hogy az adós fizessen ne én mert az adósnak így magánszemélyként soha nem lesz semilye csak kft-tulajdonosaként. Mit lehetne még tennem mert a végrehajtótól semmilyen információt nem kapok , hogy mit tett a behajtás érdekében. A válsz mindig csak annyi, hogy az én fizetésemből fogják levonni ha visszamegyek dolgozni.

pazs # 2011.04.13. 07:27

KBS: oké, igaz :)

xdri # 2011.04.13. 08:19

Kedves anonim01!
Harcolj a végrehajtóval mert nincs igaza.
A Kft tulajdonrészét is lefoglalhatja,ha az adósé,
a Kft.-ből származó jövedelmét is letilthatja.
Nyugodtan háborúzz a csatát megnyerheted.

www.drhalasz.eoldal.hu

anonim01 # 2011.04.13. 11:27

Köszönöm szépen válaszát a fórumon, de sajnos nem lettem okosabb. Nem tudom a végrehajtónál melyik törvényre vagy milyen paragrafusra hivatkozhatok, hogy meggyőzzem arról, hogy Kft-vel szemben eljárhat. Nekem azt mondja, hogy mivel a kölcsönt magánszemélyként vette fel és nem Kft - ként így a Kft-hez nem tud nyólni, és nem kezdeményezhet a Kft-vel szemben semmit.

pazs # 2011.04.13. 11:32

Nem is a kft-vel szemben kell eljárnia. A kft-ben lévő üzletrész az adósé, ugye? Na, azt le lehet foglalni és árverezni, van értéke.

anonim01 # 2011.04.13. 11:41

A KFT-t 2 millió saját tőkével alapította. Ezen kívül mást nem tudok, de ha jól tudom akkor a saját tőkének meg kell lennie, ha nem csinál tőkeleszállítást.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.04.13. 12:13

Alapvetően igazatok van, a kft. üzletrésze foglalható. De ezzel a kérdező nem mentesül a végrehajtás alól. Minden bizonnyal készfizető kezes, az pedig nem követelheti, hogy tőle csak akkor hajtsanak végre, ha az adóstól a követelés behajthatatlan.
Persze, harcolni lehet, az olyan heroikus.

pazs # 2011.04.13. 12:26

Hoppá, egy pillanatra valamiért azt hittem, hogy az adós neki tartozik, valahogy nem esett le, hogy ő kezes. Akkor viszont így járt, bár követelheti az adóstól, hogy amit ő mint kezes kifizetett, térítse meg neki.

anonim01 # 2011.04.13. 12:43

Kedves fórumozók!

A tisztán látás érdekében.

Az adós magánszemélyként vett fel 500 ezer forintot. Ebből semmit nem fizetett vissza. Én voltam a készfizető kezese. Eltelt 5 év. Ő közben alapított egy Kft. én pedig Gyed-en vagyok. A hitel ma már 1.100.000 Ft. Most mennék vissza dolgozni és ott a letiltás a fizetésemre. 4 éven keresztül járok a végrehajtó nyakára. Semmilyen intézkedéséről nem értesít írásban mindig csak szóban ígérget, hogy kimegy lefoglalni stb.
Az adós éli világát Kft-n belül jövedelme nincs, az Apeh-nak is tartozik, és tőlem fogják vonni a tartozását? MIT TEHETNÉK MÉG?