változásbejegyzés

rayallen # 2008.09.02. 14:44

Sziasztok!
adott egy társaság, egy egyszemélyes kft., amely a működése során vált egyszemélyessé, azt nem tudom, hogy hogyan. a cég most került az ügyfeleink közé, egy egyszerű székhelyváltozás a változásbejegyzés tárgya. Csakhogy a létesítő irata egy káosz, az előző ügyvéd nem végzett túl szép munkát. úgy gondoltam ,hogy ha most úgyis változásbejegyzés van, akkor rendbe kellene szedni az egész iratot, a nálunk szokásos formába rakni, kiegészíteni egyszemélyes kft-kre vonatkozó tv-i rendelkezésekkel.

a kérdésem az az, hogy ilyenkor mikor menetközben lett egyszemélyessé a kft. át kell-e írni a társ.szerz-t alapító okiratra, az egyetlen tagot alapítóra, stb.

A másik kérdés, hogy mivel az előző társ. szerz. egy káosz, nincsen benne pontozás pl. a módosító okiratban hogyan lehet hivatkozni, arra, hogy mik változnak, mikkel egészül ki az alapító okirat. Elég-e pl. az alapítói határozatban annyit írni, hogy egyrészt a székhely változik, másrészt megbízom xy-t azzal, hogy az alapító okiratot a vonatkozó jsz-i rendelkezésekkel egészítse ki. vagy végig kell menni pontról pontra, hogy hol mivel egészül ki.
tudom, hogy törvényszöveget kár beleírni, de itt az irodában az a szokás, hogy a vonatkozó legfontosabb rendelkezések bekerülnek a társ. szerzbe, ezért szeretném én is ezt így csinálni.
köszönöm előre is a válaszokat!

ObudaFan # 2008.09.02. 16:53

Mivel úgyis alapító okirat kell a társasági szerződés helyett, én azt szoktam csinálni, hogy a korábbi társasági szerződést úgy, ahogy van, hatályon kívül helyezem az alapító okiratban, és egy komplett új alapító okiratot gyártok. És hogy kedvére legyek a kicsit jogpozitivistább gondolkodású cégbíróknak is, be szoktam nyújtani egy ugyanilyen tartalmú iratot is, csak arra ráírom, hogy egységes szerkezetben.

rayallen # 2008.09.03. 06:22

köszönöm a választ, ez nagy segítség volt, tényleg így lesz a a legegyszerübb.
a hatályon kívül helyezést az alap´tó okiratba kell belefoglalni? az alapítói határozatban mit kellene írni?
ez a hatályon kívül helyezési pont az új iratban hogy néz ki? csak egy egyszerü pont a dokumentum elején olyasmi szöveggel mint: "2008. szept. 3. napján xy. kft. társ. szerz-e hatályát veszti, helyébe a következö alapító okirat rendelkezései lépnek:..."
sajnálom hogy kicsit sokat értetlenkedek, de még eléggé az elején járok...
köszönöm a segítséget!

bandeeraz # 2008.09.03. 07:07

Az is járható út, hogy nem helyezzük hatályon kívül a korábbit, hanem elfogadunk egy határozatot, hogy "tekintettel arra, hogy a társaság egyszemélyes káefté lett, a társasági szerződés alapító okirattá változott" vagy valami ilyesmi. Emellett külön határozatokban módosítani az egyes rendelkezéseket (bár ahogy mondtad ez elég nehézkes, de megoldható), majd a legvégén egy újabb határozat arról, hogy "az egyedüli tag elfogadja a társaság x, y, z, ...stb. határozatokkal érintett módosításokkal, valamint egyéb változásokkal egységes szerkezetbe foglalt alapító okiratát". Az más kérdés, hogyha elég tré a létesítő okirat, és teljesen újat szeretnél, akkor valóban logikus a régi helyet másikat gyártani. Amúgy én részemről nem vagyok kibékülve azzal, hogy egy többszemélyes káéftéből lett egyszemélyes esetében az egyedüli tagot alapítónak hívjuk, hiszen természetesen nem ő alapította. Sztem nyugodtan lehet egyedüli tagnak hívni.

Aranysármány # 2008.09.03. 11:37

166. § Ha a társaság tagjainak száma egy főre csökkent, a társaság nem szűnik meg, hanem egyszemélyes társaságként tovább működik. Amennyiben a társaság legkésőbb egy éven belül nem jelent be új tagot, akkor a korábbi társasági szerződését alapító okiratra kell módosítani
Itt a megoldás,azaz az okirat preambulumában erre utalj!
Az okirat megnevezése pl. társasági szerződést alapító okirattá módosító okirat,a folytatásban pedig,hogy a Gt.166.§-nak rendelkezései szerint az egyszemélyi tag a következő alapító okiratot fogadta el!!!
Egységes szerkezetű okiratot pediglen azért kell beadni,mert ez egy módosító okirat,a Ctv.51§-a (2) bek. alapján ilyenkor az egységest be kell csatolni!

bandeeraz # 2008.09.03. 11:48

Igen, a preambulumot nem mondtam. Ott feltétlenül hivatkozni kell rá, és akkor már frankó.

Afonya27 # 2008.11.19. 09:21

Sziasztok. Lehet hogy már valahol megkérdezte valaki, de nem találtam...Szóval ha nem szerződésmintával készült a társasági szerződés, akkor lehet szerződésmintával módosítani? Hatályon kívül kell helyezni a szöveges részeket, vagy hogyan csináljam?
Ha lehet, akkor meg költségmentes is egyben, mert egyszerűsített?

köszi

ObudaFan # 2008.11.19. 10:44

Lehet.
Nem költségmentes azért, hiszen az egyszerűsített eljárásban is fizetni kell 15.000 Ft illetéket.

Afonya27 # 2008.11.19. 11:08

oké hogy lehet, de akkor úgy ahogy írtam, hogy a módosítóban hat. kívül kell helyezni a szöveges részeket, nem?

ObudaFan # 2008.11.19. 11:59

Szerintem nem. Egyszerűen a mintában alá kell húzni a preambulumban, hogy egységs szerkezetű. És nem kell külön módosítást csinálni.

Afonya27 # 2008.11.19. 12:07

nem tudom, ez nekem nagyon snassznak tűnik, de ha csináltál már ilyet és neked ez átment....

ObudaFan # 2008.11.19. 12:12

Ctv.
12. Cím
A létesítő okirat módosítása szerződésmintára vagy szerződésmintáról történő áttéréssel
52. § (1) Az e törvény mellékletében foglalt szerződésminta alkalmazásával készült létesítő okirat szerződésminta alkalmazásával módosítható. Ebben az esetben a megváltozott tartalomnak megfelelő új szerződésmintát kell kitölteni, mely egyben az egységes szerkezetű létesítő okiratnak is minősül.
(2) A közkereseti, betéti vagy a korlátolt felelősségű társaság, valamint a zártkörűen működő részvénytársaság tagjai (részvényesei) elhatározhatják, hogy a változásbejegyzési kérelemhez kapcsolódóan - a korábban nem használt - szerződésminta alkalmazására térnek át. A döntés meghozatalához az adott társasági forma esetén a létesítő okirat módosítására irányadó szabályokat kell alkalmazni. Az áttérés elhatározása esetében a megváltozott adatoknak megfelelő szerződésmintát kell kitölteni, amely a korábbi létesítő okirat helyébe lép. A szerződésminta egyben egységes szerkezetű létesítő okiratnak is minősül. A szerződésminta alkalmazására történő áttérés következtében a cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet, valamint az egységes szerkezetű létesítő okiratot - az ügyintézési határidő kivételével - a 48. §-ban foglaltak szerint bírálja el.107
(3) Ha a létesítő okirat szerződésminta alkalmazásával készült, a cég tagjai elhatározhatják, hogy létesítő okiratuk módosítása során szerződésmintát már nem alkalmaznak. Ilyenkor új létesítő okiratot kell készíteni a megváltozott adatokkal, amely a szerződésminta alkalmazásával készült létesítő okirat helyébe lép, és amely egyben egységes szerkezetű létesítő okiratnak is minősül. A döntéshozatalra a (2) bekezdésben foglalt szabályok irányadók. A szerződésminta alkalmazásáról történő áttérés következtében a cégbíróság a változásbejegyzési kérelmet, valamint az egységes szerkezetű létesítő okiratot a 46. §-ban foglaltak szerint bírálja el.
(4) Az (1)-(3) bekezdés szerint elkészített egységes szerkezetű létesítő okirat esetében az 51. § (2)-(4) bekezdésében foglaltakat megfelelően alkalmazni kell.

Afonya27 # 2008.11.19. 13:35

Köszönöm a válaszod.

ObudaFan # 2008.11.19. 13:48

Nincs mit.