Másodfokú bírósági határozat jogerőre emelkedése

verde # 2008.09.12. 17:18

Kedves kbs!: a gyámhivatal ügyintézője.
Pontosan azt mondta, mint már leírtam, hogy amíg nem tudom igazolni, hogy amásik fél is átvette a papírt, ő nem járhat el. Erre hivatkozva meg sem nézte mi áll a papiroson, azaz a jogerős határozaton.
Így van, vagy nem így van, és akkoris köteles eljárni???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.12. 12:36

Ki mondta, hogy nem elég?

verde # 2008.09.12. 11:06

ObudaFan! - az létezik, hogy tényleg nekem kell igazolást kérnem a bíróságtól, hogy a másik fél is átvette, mert csak akkor tehet valamit a gyámhivatal? Miért nem elég, ha én ha én meg tudom mutatni, és benne van, hogy X.hó X napjától jogerős, fellebbezésnek helye nincs????
Talán túl laikus vagyok, de kérlek, valaki magyarázza el, hogy miért lehetséges ez!

lajoska 32! - Nem hiszem, hogy egy ilyen bújkálósdi a gyerekek érdekeit szolgálná, már így is teljesen össze vannak zavarodva.
Egyszer csak jogerőre emelkedik ez a határozat, és attól kezdve tűzön-vizen keresztül ragaszkodni fogok a gyermekeim nyugalmáért.

ObudaFan # 2008.09.12. 08:19

A jogerős ítéletet nem kell ilyennek tekinteni, mert épp az (1) a) alá tartozik. Ettől függetlenül a kihirdetéssel jogerős.

lajoska32 # 2008.09.11. 18:20

Kedves Verde!
Bocs ,hogy beleszólok,de ha a gyerekek iskolába vannak,miért nem viszed Őket egyszerűen haza?
Magántanulónak kérni Őket,amig nincsenek papírok-Apuka nem tudja visszalopni.
Feltételezem,Apukát nem fogja érdekelni a papír sem,úgyhogy ideje "bekeményíteni"

verde # 2008.09.11. 16:08

Értelmezné ezt nekem egy szakértő?
Most már csak kiváncsiságból is érdekelne, hogy akkor, hogyis működik ez.
Köszönöm.

verde # 2008.09.11. 16:07

3) Az olyan határozatot, amely nem esik az (1) bekezdés alá, már a kihirdetéssel közöltnek kell tekinteni.

verde # 2008.09.11. 16:06

Pp
219. § (1) Kézbesítés útján kell közölni:472

1. az ítéletet a felekkel;
  2. a tárgyaláson hozott végzést azzal a féllel, aki a tárgyalásra nem volt szabályszerűen megidézve;
  3. a tárgyalás folyamán hozott olyan végzést, amely új határnap kitűzésére vonatkozik, vagy amely ellen külön fellebbezésnek van helye, azzal a féllel, aki a tárgyalást elmulasztotta (135. §);
  4. a tárgyaláson kívül hozott végzést az érdekelt féllel;
  5. az eljárás során hozott minden határozatot azzal a személlyel, akinek érdekében az ügyész, illetőleg a külön jogszabállyal erre feljogosított személy vagy szervezet az eljárást megindította.474 475

(2) 476
A határozatot - kivéve, ha annak kihirdetését a bíróság elhalasztotta [218. § (1) bek.] - annak meghozatalától számított legkésőbb tizenöt napon belül kell írásba foglalni és az írásba foglalást követő tizenöt napon belül kézbesíteni kell. A felek részére a határozatnak nemcsak a rendelkező részét, hanem indokolását is kézbesíteni kell, kivéve, ha a határozatot a törvény szerint nem kell megindokolni.
(3) Az olyan határozatot, amely nem esik az (1) bekezdés alá, már a kihirdetéssel közöltnek kell tekinteni.

verde # 2008.09.11. 15:50

Monalisa!
Ma kézhez kaptam a jogerős határozatot, de ha hiszed ha nem, amíg a másik fél nem veszi át, vagy én nem bizonyítom valahogy, hogy ő is átvette - mondjuk egy bírósági tértivevény igazolással - ,addig a hatóság tehetetlen.
A nyári kapcstartás szegésért megbírságolták, de ez ügyben nem tudnak eljárni.
A gyerekekkel sajnos egyre több gond van az iskolában, ma türelmet kellett kérnem a tanártól, mert nem tudok mit tenni, a gyerek pedig azt sem tudja, mit csináljon úgy összekuszálódott az élete.

monalisa1 # 2008.09.11. 14:30

Megírták- megmondták, hogy hiába szaladgálsz ide-oda, amíg nincs a kezedben a jogerős bírósági itélet, addig...

Ezzel együtt ha annyira rossznak tartod a gyermekekkel való gondoskodást az apa részéről, nos "borítékolható", hogy ez a későbbiekben sem lesz majd másként - általam is sajnálatosan és elitélően.

Zárójelben: te szültén annak a férfinak gyermekeket (...) és mint ilyen, a fogantatástól a felelősség megosztott...

verde # 2008.09.10. 17:00

szerintem, kedves monalisa, nincs jogod és alapod az idegeim állapotának minősítéséhez.
A bíróság valószínúleg nem véletlenül szigorította a láthatást, és sajnos nem minden kapcsolattartó szülő használja arra a kapcsolattartást, amire kellene.
Egyébként igazad van,mit az gyerekeimnek még 1-2 hét rendes alvás és étkezés nélkül, bizonytalanságban, félelemben, összezavartságban, az anyjuk nélkül, aki egyébként nagyon hiányzik nekik - még kicsi gyerekek!!!
Nem egyszerű ellenségeskedésről van szó, hanem lassan 2 éve törvény be nem tartásról, mert minek a törvény, ha nem muszáj betartani...
De igazad van, az apjuk, vérszerint.

monalisa1 # 2008.09.10. 14:02

Muszáj "annyira harcolni" azért a néhány napért amit még a másik szülőnél vannak a gyermekek - vélhetően ott is jó helyen, legfeljebb a "kedves szülői pár" közti ellenségeskedés stb.

kbs az első hozzászólásában megírta: amíg nincs papiros addig érdemben nincs mit tenni.

Szerintem az idegeid egy kicsit...

Monalisa
laikus hozzászóló

verde # 2008.09.10. 11:26

Ma végre ügyfélfogadás volt a gyámhivatalban, ahol közölték velem (a csoportvezetőt is megkerestem), hogy papír hiányában nem tudnak mit tenni, még jegyzőkönyvet sem vettek fel.
Arra hivatkoznak, hogy mondhatok bármit, ő nem tudja eldönteni, hogy valós-e, hiszen nincs határozatom róla. Ők csak határozat mellett hajtathatnak végre bármit is, de a határozatot nekem kell prezentálnom feléjük.
Mikor megkérdeztem, hogy mégis milyen eszközeik vannak a végrehajtatáshoz, azt mondta rengeteg, de ha nincs határozat, nem tehetnek semmit.
Végső elkeseredésemben azt kértem, hogy akkor esetleg hívják fel, csak, úgy mellesleg mondják már el neki, hogy ha tényleg úgy van, ahogy anyuka mondja, akkor be kellene ezt tartani, mert baj lesz.
De a kérésem megint falakba ütközött. A papír az oka mindennek. 45 napjuk van, hogy kipostázzák (30nap a II., 15 nap az I. foknak, az összesen, ha mindent kivárnak 45 nap.).
Mérgemben bementem a polgári irodába, kiderült, hogy ma átjött első fokra, de a bírónőnk szabadságon van, nem tudják mikor, hogyan, majd postázzák.
De megerősítettek abban, hogy az ítélet valóban végrehajtandó, de csak akkor végrehajtatható, ha megvan a papír. Érdekes ez a Pp.
Ördögi kör.
Semmit nem tehetek??

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.10. 06:12

Az nem igaz, hogy a gyámhatóság vagy a gyerekvédelem semmit nem tud tenni. (Ezek általában egy helyen "laknak" a hivatalban.) Vegyék fel a telefont - vagy személyesen menjenek ki a szülőhöz -, és világosítsák fel, hogy ezért nagyon meg fogják bírságolni. Nekik talán elhiszi, és jobb belátásra tér.

verde # 2008.09.10. 04:41

Kérlek, segítsetek, hogyan tudom végre a gyerekeimet hazahozni???
Bármelyik hivatalba megyek, mindenhol hüledeznek, hogy hogy meri nem betartani az ítéletet, de mindig falakba ütközöm, ha kiderül, hogy még nem kaptuk meg írásban, csak a kihírdetés volt meg. Papír nélkül tehetetlen vagyok. A gyermekek teljesen össze vannak zavarodva, a kicsi megint attól fél, hogy nem lát többé, én pedig nem tudom kihez forduljak.
Már azon gondolkozom, hogy elhozom őket ebéd után a suliból és és egy pár napra elmegyünk valahova, addig talán megjön a papír... de meddig?... a gyereknek iskolába kell járnia, és nem menekülhetek vele.
Nonszensz! Azt hittem, hogy az ítélettel végre nyugalom lesz, erre még rosszabb.
SEGÍTSETEK, KÉRLEK!

verde # 2008.09.09. 16:52

A gyerekeim még mindig nincsennek itthon, a rendőrség tehetetlen papír hiányában, a gyámhivatalban csak holnap van ügyfélfogadás. A bíróság végrehajtói irodájában azt mondták min. 3 hét, ha beadom a végrehajtási lapot, menjek a gyámügyhöz.
Segítsetek!!!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.08. 17:57

Igen, ez az.

verde # 2008.09.08. 17:37

Segítsetek, hol találom ezt törvényileg leírva, hogy hivatkozni tudjak rá?

Csak ezt találtam:
A határozatok jogereje
227. § (1) Amennyiben a törvény másként nem rendelkezik, a bíróság a saját határozatához abban a perben, amelyben azt hozta, kötve van, mégpedig a határozat kihirdetésétől kezdve, ha pedig a határozat kihirdetve nem volt, annak közlésétől kezdve.
(2) A pervezetésre vonatkozó, valamint az egyoldalú kérelmet elutasító végzéshez a bíróság nincs kötve, olyan végzést azonban, amely határidőhöz kötött perbeli cselekményt utasít el, a bíróság csak annak jogerőre emelkedése előtt (228. §) változtathat meg.
(3) A bíróság a pénzbírságot megállapító végzést fontos okból megváltoztathatja.
228. § (1) Az a határozat, amely fellebbezéssel nem támadható meg, kihirdetésével (218. §) emelkedik jogerőre; azok a határidők azonban, amelyeket a határozat jogerőre emelkedésétől kell számítani, a határozatnak a féllel történt közlésétől (219. §) kezdődnek.

ObudaFan # 2008.09.05. 09:55

Nem teszi azt, amit szeretne, mert utólag, az ítélet birtokában a gyámhatóság bírságolni fogja.

verde # 2008.09.05. 05:41

Tehát akkor a gyámhivatalban mindenképp jelentsem, a rendőrség nem tud segíteni papír hiányában, és az elsőfokú bíróságtól várjam az írásos változatot, a másodfokon max. azt tudom megkérni, hogy gyorsabban kezeljék az ügyet.
Jól értem?
És addig, hiába jogerős és azonnal végrehajtandó, az ember azt tesz, amit akar, oda viszi a gyereket, ahová akarja, semmit nem tehetek???
Nem áll fenn ennek a veszélye, de akkor még annyi ideje is lehetne, hogy kiviszi őket az országból?!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.04. 18:58

Iktatja, és előrébb lesz a sorban, amikor visszakerül az akta.

A kapcsolattartás szabályainak megsértését lehet dokumentálni, és a gyámhatóságnak jelenteni. Nem fog tudni a másik fél azzal véldekezni, hogy azért nem hajtotta végre a jogerős ítéletet, mert még nem látta leírva.

Egyjogász # 2008.09.04. 18:17

T. ObudaFan,
Tisztelem a véleményedet, de tekintve, hogy az ügy aktája még a másodfokon van, és addig ott is lesz, amíg az ítéletet le nem írják, és vissza nem küldik az elsőfoknak, szerited mit fog tudni kezdeni az elsőfokú bíróság a végrehajtási lappal?

De valóban, nincs akadálya, hogy a kérdező beadja...

ObudaFan # 2008.09.04. 16:52

Azt fölösleges. De semmi akadálya, hogy már most beadd a végrehajtási lapot az esőfokon eljárt bíróságon.

verde # 2008.09.04. 16:27

Mert már nem teljesít:(! Csütörtökön 16 órától 18 óráig kapott láthatást, és már közölte, hogy ma - csütörtök - nem hozza őket haza, mert még nem jogerős, mert ő nem vette át a postán.
Gondolom legalább 2 hét a kispostázás minimum, addig nincs mit tegyek???
Esetleg nem lehet bemenni a bíróságra és erre hivatkozva kérni, hogy foglalják már gyorsan írásba?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.04. 16:19

Jogerős, végrehajtható - elvileg. De amíg nincs a kezedben írásban, addig gyakorlatilag nem tudod végrehajtatni.
De miből gondolod, hogy önként nem fog teljesíteni a másik fél?