Társasházi jog

MajorDomus # 2020.05.06. 19:50

Pontosan....

drbjozsef # 2020.05.05. 20:01

Minden értelemben.
Élet és halál ura, erkölcsi világítótornya.
Legalábbis egyeseknél.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.05. 19:11

Vezetője?! Milyen értelemben? Mit tekintesz te egyáltalán társasháznak?

MajorDomus # 2020.05.05. 19:02

Tegzes
A közös képviselő a társasháznak nem csak a kéviselője hanem a vezetője is. Ennek megfelelő -most fokozott -felelősséggel.
.
Egy kis társasházban -25 lakás alatt- nem kötelező számvizsgáló bizottság,és banki aláíró sem.
.
Hogy a képviselő mikor jelenti be az aláírási jogosultságát,az az ő dolga. Akkor amikor szükséges a számlák fizetése érdekében.
.
A közműves vízellátásról szóló törvény szerint,a főmérő és a mellékmérők közötti különbözet a főmérő "gazdáját",esetünkben a társasházat terheli.
A főmérőn mért fogyasztásból a mellékmérők levonása után maradó vízmennyiség a társasház fizetési kötelezettsége.
.
Ezt a közös költségből kell fedezni.
.
Nem értem milyen jogcímen lehetne
a tulajoktól a különbözetet kérni,mikor a saját fogyasztásukat kifizették.
.
A fertőtlenités járvány idején alapvető elvárás. A közös képviselő saját hatáskörében jogosult ez ügyben eljárni. Ezért csak elismerés jár.
Én minden házamban elrendeltem március 15-től.
.
Szerintem örülj neki hogy ilyen képviselőtök van.
.
motto:egy társasházban minden megtörténhet,sőt annak az ellenkezője is

Szomorú örökös # 2020.05.05. 14:26

Tegzes

A tulajdonos ahol nincs vízfogyasztás vízdíjat nem fizet csak alapdíjat az alapító okirat és az SZMSZ szerint is.

És miből gondolod, hogy a fizetett közös költségben nem szerepel a vízdíj-különbség személyre leolsztva? Ha szerepel, akkor honnan tudod, hogy nem fogyasztás arányos? Mások közös költségének összzegéhez neked nem sok közöd van, az az illető tulajdonosra és a közös képviselőre tartozik kizárólag. Ha nem fizet, akkor is csak arra lehet rálátásod, hogy történt-e végrehajtási esemény a kintlévőség ügyében.

Az Önkormányzat Jegyzőnél is érdeklődtem és ott is azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs kötelező előírás a fertőtlenítő takarításra.

Azt elfelejtette egyébként közölni a tisztelt kormányhivatali alkalmazott, hogy mivel nem tarthat a közös képviselő közgyűlést, így kisebb ügyekben - ez a fertőtlenítő takarítás éppen az - egyedül is dönthet, nem kell hozzá közgyűlési felhatalmazás. Ezt épp ma mondta nekem egy közös képviselő. Viszont az sem kétséges, hogy fokozott felelősséggel köteles eljárni. De erre nagy valószínűséggel MajorDomus fog neked korrekt választ adni, mert ő közös képviselő is.

Alapvetően nem is értem, miért baj, hogy fertőtlenítik a lépcsőházat és biztonságos lesz mindenki számára? :-O

Tegzes # 2020.05.05. 11:20

Szomorú örökös

Nincs kuka, szemetes konténer van, amit bizonyos időnként a konténer mosást a cég végzi. A tulajdonos ahol nincs vízfogyasztás vízdíjat nem fizet csak alapdíjat az alapító okirat és az SZMSZ szerint is.

Kötelezően nem ír elő fertőtlenítő takarítást társasháznak csak ajánlja naponta, amit a tulajdonosok elvégeznek. Nálunk a Társasházban nem takarító cég végzi a takarítást, hanem a tulajdonosok már 50 éve, de a fertőtlenítő takarítást közös képviselő rendelte meg, egy külső cégnél felhatalmazás nélkül.
Egyébként nem nagy társasház. Az Önkormányzat Jegyzőnél is érdeklődtem és ott is azt a tájékoztatást kaptam, hogy nincs kötelező előírás a fertőtlenítő takarításra.
Minden városban más lehet, ha a Polgármester élt a jogával, és hozott olyan döntést, ami kötelezi a társasházakat.

Mellékelem a Kormányhivatal válaszát. Mellékletben küldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent tájékoztatást ( ott megtalálható) abban sem ír elő kötelezően fertőtlenítő takarítást csak ajánlja, nem másolom be, mert több oldal.

Dr. Józsa Zsanett hivatalvezető asszony felhatalmazásával e-mailben érkezett kérdésével kapcsolatosan - mely a társasházak fertőtlenítéséről érdeklődik - az alábbi választ adom:

Dr. Müller Cecília országos tiszti főorvos 2020. április 23. napján tett sajtótájékoztatóján ezzel a kérdéssel is foglalkozott, ahol kérdés kapcsán kitért arra, hogy "a társasházat nem kötelezik semmire, ha ott egy vagy több lakónál kötelező házi karantént rendelnek el. A lakás bejáratára kerül a piros színű, figyelemfelkeltő cédula, a társasház bejáratánál pedig egy sárga felirat jelzi, hogy abban a házban vannak fertőzöttek."
Hozzátette: "a társasházat nem kötelezik semmire, hiszen a hatóság személyekről dönt és intézkedik, azonban a közös tereket - lépcsőház, korlát, lift - érdemes átfertőtleníteni. Eddig nem volt arra példa, hogy egy egész társasházat helyeztek volna karantén alá."

Mellékelem Önnek a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján megjelent tájékoztatást is.

Mindezekre tekintettel kérem válaszom szíves tudomásulvételét.

Tisztelettel:
Kocsis-Bolla Zsuzsanna
hatósági szakügyintéző

Szomorú örökös # 2020.05.05. 06:05

Tegzes

Társasházban nincs máshol vízfogyasztás csak a lakásokban, csőtörés nem volt több lakást nem laknak, és ezért jogos a fogyasztás arányos elszámolás.

Gondolom a kukatárolóban sincs semmilyen fali csap, ugye? Egyébként amelyik lakást nem lakják, szerintem közös költség fizetés ott is van, így nyilván a közös területen történő vízfogyasztásból-mérőóra különbségből is ki kell venniük a részüket.

A Kormányhivatal szerint nincs előírva a társasházakban fertőtlenítő takarítás, különben is heti egy alkalom nem ér semmit.

Akkor esetleg ezt olvasd el, mert szerintem téged nagyon félrevezettek:

https://www.bpxv.hu/…sere-hiv-fel

Vagy esetleg még ezt is:

https://www.szigetvar.hu/…rvany-idejen

Tegzes # 2020.05.05. 05:51

Szomorú örökös

Társasházban nincs máshol vízfogyasztás csak a lakásokban, csőtörés nem volt több lakást nem laknak, és ezért jogos a fogyasztás arányos elszámolás.

A Kormányhivatal szerint nincs előírva a társasházakban fertőtlenítő takarítás, különben is heti egy alkalom nem ér semmit.

Szomorú örökös # 2020.05.05. 04:33

Tegzes

Milyen szabályt vagy törvényt sért akkor a társasház közös képviselő, amikor az éves vízfogyasztást nem számolja el lépcsőházi fővízmérő óra és a lakások víz almérők közti különbözetet fogyasztás arányosan lépcsőház lakások között, amit előír az SZMSZ számára.

Az ilyen különbözetet szerintem nem fogyasztás arányosan, hanem egyenlő arányban kell(ene) elosztani a lakók között, én úgy tudom. Ha valaki pl. alig fogyaszt vizet otthon, de minden áldott nap az udvari kerti csapról locsol, az miért is fizessen kevesebbet belőle, amikor pont ő az egyik, aki miatt akkora a különbözet.

Milyen szabályt v. törvényt sért azzal, amikor előírás nélkül kötelezővé teszi a lépcsőházakban fertőtlenítő takarítást és rendelt meg, felhatalmazás nélkül havi 900Ft. közös költség emeléssel lakásonként márciustól addig még tart a koronavírus korlátozás.

Erre az előírás szerintem országos rendeletben jelent meg, nem a társasház közgyűlése fogja felhatalmazni rá, hogy fertőtlenítő takarítást rendeljen meg. Épp inkább felelősen eljáró közös képviselőnek nevezném, aki odafigyel a napi változásokra a jelen helyzetben.

Én csak erre a kettőre válaszoltam, a másik kérdéseidre majd szerintem más válaszol.

Tegzes # 2020.05.04. 20:17

Milyen szabályt vagy törvényt sért az a közös képviselő, aki több mint fél évig (9 hó) nem jelenti be a közös képviselő váltást a Pénzintézetnél és ez idő alatt társasháznak banki aláírói sem voltak.

Milyen szabályt vagy törvényt sért akkor a társasház közös képviselő, amikor az éves vízfogyasztást nem számolja el lépcsőházi fővízmérő óra és a lakások víz almérők közti különbözetet fogyasztás arányosan lépcsőház lakások között, amit előír az SZMSZ számára.

Milyen szabályt v. törvényt sért azzal, amikor előírás nélkül kötelezővé teszi a lépcsőházakban fertőtlenítő takarítást és rendelt meg, felhatalmazás nélkül havi 900Ft. közös költség emeléssel lakásonként márciustól addig még tart a koronavírus korlátozás.

Mit követ el még közös képviselő mikor elszámol, olyan költséget a társasnak a mi nem a társasházat terheli, hanem egyes tulajdonosokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.19. 17:43

Igen.

Paralia # 2020.04.19. 15:49

Kedves Fórumozók!
Üdülőfenntartó szövetkezet vagyunk. "Béke időben" a szövetkezetnek a törvény értelmében május 31-ig éves beszámoló közgyűlést kell tartania. Kérdésem: A 102/2020 (IV.10.)Kormányrendelet értelmében a rendelet 3. 4. 5. §-a vonatkozik a szövetkezetre, mint jogi személy, vagy a lakásszövetekre vonatkozó 10. 11. §?
Állítólag, jogász személy szerint a szövetkezetnek lehetősége van írásbeli szavazással a beszámoló kgy-t megtartani a 3,4,5 § szerint. Igaz lehet ez?
Kérem, hogy csak az válaszoljon aki jártas e témában.
Köszönettel, várom a válaszokat.

MajorDomus # 2020.04.07. 17:31

A másik fórumban leirtam.

Gulyás Tibor # 2020.04.07. 16:33

Kedves Mindenki!

Társasház lépcsőházába, a közös területre elhelyezheti a lakó a riasztójának a külső egységét? Nem találom Társasházi törvényben, hogy melyik pont rendelkezik erről.

Köszönöm!

Ágnes45 # 2020.04.01. 17:09

Rendben. Leszedem. Köszönöm :)

MajorDomus # 2020.04.01. 14:57

Miért?
A felszereléséhez kért valaki szavazást? Szereld le onnan és vidd le a pincébe.

ObudaFan # 2020.04.01. 07:19

Kérj szavazást a közgyűlésen.

Ágnes45 # 2020.04.01. 06:59

Tisztelt Fórumozók!
Egy 20 lakásos társasházban, 1/1-es lakás tulajdonos vagyok, ahol egy idősebb házaspár, úgy döntött hogy minden emeletre egy 2 m2-es falfelületre lambériát tesz. Erről a lakókat nem kérdezte meg. Ez a lambéria pont az én ajtóm mellé került, ami nekem személy szerint nem tetszik, és ez 70'-es éveket idéző "dekoráció"- ami bontott anyagból van valahonnan-rontja a lépcsőházi képet. 1 éve lett kifestve a lépcsőház, így semmi nem indokolja ezt a beavatkozást. Megkérdeztem a Közös Képviselőt, aki szintén itt lakó, és az "elkövetők" az Ő szülei, hogy milyen megfontolásból került ez ide? Azt a választ kaptam hogy mivel ez a lambéria itt volt a pincében, az szülei úgy döntöttek, hogy felteszik a falra, és igen, erről senkit nem kérdeztek meg a házban. Én kértem hogy szedjék le az ajtóm mellől, de a képviselő és szülei, elkezdtek velem ordítozni, hogy mit képzelek Én? Nem lesz leszedve, és örüljek hogy ezt ők ingyen csinálták, és nekem nem kerül ez semmibe! Akikkel találkoztam a házból, megkérdeztem hogy nekik ez tetszik, vagy ők kérték ezt? de ők sem tudtak róla és a többségnek nem is tetszik, de senki nem mer szólni, velük szembeszállni. Nem első eset hogy önhatalmúlag ők döntenek valamiről és cselekszenek.

Szeretném megtudni, hogy mit tehetek én, hogy az ajóm melletti falról ez lekerüljön? Vagy ezt az oda nem illő rondaságot már örökre el kell viselnem?

Köszönöm

MajorDomus # 2020.02.27. 18:34

távhőre vonatkozik,de c pont itt is alkalmazható.

dr_Egyed_Zoltán # 2020.02.27. 06:47

Kicsit pontosabban: 189/1998. (XI.23.) Korm. r.

12. § (1) A lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiség tulajdonosa a szolgáltatás igénybevételét a rendszerből való kiválással a következő feltételek együttes fennállása esetén szüntetheti meg:

1. az üzemben tartó - több épületet ellátó központi hőellátó rendszer esetén a szolgalom jogosultjával együtt - a kiváláshoz előzetesen hozzájárult, és
  2. a meglévő rendszer műszaki megoldása lehetővé teszi a kiválást, valamint
  3. a kiválás nem sérti más fogyasztó érdekét.

(2) Ha a kiválás érdekében a központi hőellátó rendszer átalakítása szükséges, annak költségeit a kiválni szándékozó tulajdonos köteles viselni.

MajorDomus # 2020.02.26. 18:15

38. § (1) A közgyűlésen a tulajdonostársakat tulajdoni hányaduk arányában illeti meg a szavazati jog.

(2) Ha e törvény másképpen nem rendelkezik, a közgyűlés, illetőleg a megismételt közgyűlés a határozatát a jelen levő tulajdonostársak tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbségével hozza meg.

(3) * A rendes gazdálkodás körét meghaladó kiadások vállalásához a tulajdonostársak egyhangú határozata szükséges.

MajorDomus # 2020.02.26. 18:13

Nem
Igen
A társasházról szóló törvény
CXXXIII/2003

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.26. 07:45

A nagy költségek a többi tulajdonosra hárulnának,
Ezt ki mondta?

ZagonK # 2020.02.25. 21:28

Talán tud valaki irányt mutatni, vagy válaszolni a következőre:
7 lakásos társasházról van szó, ahol az egyik tulajdonos (nagy tulajdoni hányaddal) le akar válni a közös fűtési rendszerről és saját költségén napkollektorral akarja a fűtését és meleg vízét megoldani. A házban jelenleg közös kazán van, mely a fűtést és a meleg vizet is szolgáltatja. A fűtés és a meleg víz szolgáltatás a társasház legnagyobb költsége jelenleg. Ehhez a költséghez a javítások, karbantartások is hozzáadódnak még pluszba, tehát nem kis tételről van szó. A kazán kb.12 éves, akár tönkre is mehet és akkor újat kell vásárolni. A nagy költségek a többi tulajdonosra hárulnának, akik mind kisebb hányaddal tulajdonosok.

• Le lehet-e válni egy közös fűtés rendszerről ha nem minden tulajdonos járul hozzá?
  • 100%-os hozzájárulás kell, vagy elég a többség??
  • Ha nincs benne ez az alapító okiratban vagy az SZMSZ-ben erre vonatkozó iránymutatás, akkor mi a mérvadó??
  • Van-e társasházi törvény, ami erről szól és mi az, vagy hol található?

Nagyon várom a választ/válaszokat.
Köszönettel!

MajorDomus # 2020.02.08. 17:45

Tízen csak befértek a székhelyre a megismételt közgyűlésen?!