„Szerződést kell kötni a vízművekkel”
Neked is és a másik társtulajdonosnak is szerződnie kell a vízművekkel és akkor arra a vízmérőre külön jön a számla, a szerződő fél részére.
„Szerződést kell kötni a vízművekkel”
Neked is és a másik társtulajdonosnak is szerződnie kell a vízművekkel és akkor arra a vízmérőre külön jön a számla, a szerződő fél részére.
Tudom kérni ilyen esetben (almérő), hogy külön számlázzon számomra a vízmű?
Ezt hívják almérőknek. Szerződést kell kötni a vízművekkel, miután kiépítettétek az almérők helyeit. Én most csináltattam, nekem 40e Ft-omba került.
Persze lehet a vízóránál kiépíteni. Két elágazást kell csinálni és azokra tenni az almérőket.
Milyen anyagi vonzatai lehetnek ha rákényszerítem őket a víz adására ,mert az ő telkükön van a vízóra akna amiben a saját vízóránkat is elhelyeznénk? Lehet e egyáltalán osztatlan közös tulajdonú telekre ikervízórát kérni, hogy nagybátyáméktól külön tudjam fizetni a költségeket (hiszen a rossz viszony miatt vita lenne mindig hogy ki mennyit használt!)
Köszönöm a segítségeket!
bazsizoli!
Az osztatlan közös tulajdonú telek azt jelenti, hogy hiába van természetben megosztva, az nyilvántartásilag egy teleknek számít.
No, most a víz-csatorna bevezetésnél azért csak egyszeri díjat kellett kifizetnetek, mert az egész egyetlen teleknek minősül. Ha két külön helyrajzi számon lett volna, akkor mindkét telek tulajdonosát kötelezte volna az önkormányzat a bevezetésre és a költségek megfizetésére.
Ha annak idején a nagybátyádék fizették egyedül a vízbekötés díját, annak kérhetik azt a részét, ahány tulajdoni hányadban ti részesei vagytok annak az ingatlannak. Nem kell a nagybátyád hozzájárulása sem papíron, sem szóban, te is tulajdonosa vagy annak a vízvezetéknek, mégha nem is fizettél érte. Ezt úgy tudnám elmagyarázni, hogy mindegy, hogy ki fizetett az önkormányzatnak, a lényeg, hogy az egyik tulajdonos kötött szerződést a többiek beleegyezésével és ő egyetemlegesen fizetett érte. Ezt a kötséget bármikor követelheti a többiektől, de a jogot a vízbekötésre nem vonhatja meg. Egyszerűen, ahogy Monalisa mondta, feltúrod a telket és viszed a vizet. Ha valami hasfájása van emiatt, akkor léphet az önkormányzatnál, ha nem bírsz vele, akkor te kérj segítséget a jegyzőtől. Nem kell a jegyzőnek szolgalmi jogot biztosítania, de megtehetné!, mert annak a vezetéknek tulajdonosa vagy te is.
Sajnos kiderült hogy annak idején rossz helyrajzi szám lett a nagybátyámék nyilatkozatára írva.
Az önkormányzattal kötött szerződésben viszont az van írva hogy azért adunk közösen a telkünkből hogy telkeink közművesítve legyen. Vajon fel lehet használni azt a papírt amelyben helyrajzi szám nem megfelelő (vagy lehet e azt javítani? Vagy lehet e az önkormányzattal kötött szerződésre hivatkozni? Végső esetben az átadott telekrészt vissza lehet e követelni, mert a mi telkünkre nem történt meg a közművesítés?
Válaszokat előre is köszönöm!
Fordulj a jegyzőhöz. Ö tűrésre kötelezheti a társtulajdonost.
Egész biztosan. Csak mire egy peres eljárás oda-vissza lezajlik addigra 1-2 év is eltarthat...
A nagybátyád kötelezettségvállaló "papírra" nagyon vigyázz, eleve fénymásold le 1-2 két példányban és tedd el biztonságos helyre - utóbb esetleg el ne kallódjon.
Hát igen, én is így gondolkodom, fordított esetben én biztos megengedtem volna neki, vagy a fiának, hogy a vizet átvigye a telkünkön a kerítésnél. Sajnos anyukám és a nagybátyám rossz kapcsolata is közrejátszik, meg ők mindig csak a saját érdeküket nézték! De még a pénz sem érdekli őket pedig felajánlottam. Vajon a bíróság megítélné a közművek levezetésére a szolgalmi jogot?
A leírtak alapján nagybátyád köteles tűrni a vízvezeték kiépítésével járó átmeneti "felfordulást", majd azt követően a telkén az eredeti állapotot vissza kell állítani. Ha nem járul hozzá sajnos pereskedés lesz a dologból.
Nem hiszem hogy utólag szívesen megfizetné azt az összeget amire a bíróság kötelezni fogja, ha őmiatta csak a másik utcából valósulhat meg a vizbekötés hozzátok.
Zárójelben: mi a fenét lehet itt akadékoskodni., meg kell fogni az ásót és a fagyvonal alatt kb. 1,5 m mélyen kiásni a vízvezeték árkát és a vízcsövet lefektetni, majd a visszatömités és tereprendezés következik. Ha minden rendben van akár egy életre elfelejthető honnan hová is ama vízvezeték.
Azt már meg sem merem említeni, hogy ha a nagybácsi még jó erőben-egészségben van akkor akár tevőlegesen is közreműködhet, netán némi anyagi támogatást adhatna a vízbekötés miatti költségekhez...
Monalisa
laikus hozzászóló
Tanácsot szeretnék kérni. A nagybátyámékkal közösen van egy osztatlan közös tulajdonban lévő telkünk (természetben megosztott, de papíron nem lehetséges a telek mérete miatt) és néhány évvel ezelőtt hozzájárultunk, hogy az önkormányzat részére közművesítés céljából (útszélesítés miatt) a telkünkből kb.20-40 m2-t egyforma arányban átadjunk. Akkor nagybátyámék telkére a víz bevezetésre került, de emellett ők aláírtak egy papírt melyben ők örökös visszavonhatatlan szorgalmi jogot biztosítanak számunkra a közművek bevezetésére a telkünkre. Most szeretnénk mi is a vizet bevezetni a telkünkre de ők nem járulnak hozzá hogy szorgalmi jogot adjanak (hiába mondjuk hogy ők aláírták annak idején ezt a papírt) mondván így értéktelenebb lesz a telkük. A vizet másik utcából csak nagy költségek árán lehet lehozni a telkünkig így nem megoldható.
Mit lehetne ilyenkor tenni? Valahogy ki lehet-e kényszeríteni hogy a vizet engedjék a telkükön keresztül vezetni? Milyen lépéseket kell nekem tenni?
Válaszukat előre is köszönöm!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |