Tisztelt Ugyved Ur
Alapitani szeretnenk egy alapitvanyt,es felmerult egy par kerdes.
1., a csoporba sorolas alapjan nemzetkozi tevekenyseget szeretnenk vegezni.Mennyi alapito toke szukseges ha a tevekenysegunk ideje alatt gazdasagi tevekenysegbol akarjuk finanszirozni mukodesunket,es segito szandekunkat.(ez egy internetes reklam tevekenyseg bevetele lenne.)Ilyet vegezhetunk?
2.,Ha a kuratorium munkajaban fiammal es felesegemmel szeretnek reszt venni ket masik emberrel,jol ertelmeztem az eddigi valaszaibol,hogy valakit fel kellene kernem alapitonak?
3.,Milyen adojogszabalyok vonatkoznanak rank?
4.,kuratoriumi tagsagot lehet e boviteni,es ha igen ,milyen modon?
5.,Miota hatalyosak a mostani jogszabalyok?
6.,Lehet e onnel kontaktba kerulni,es segitseget kerni az alapitashoz es a jogi kepviselethez?
Elore is koszonom valaszat Istvan
alapítvány
Ha veszélyeztetik az alapítvány céljának elérését.
Egy alapítvány alapítója vagyok. Érdeklődöm, mikor hívható vissza a teljes kuratórium? Köszönöm
Ez az állítás így általánosan szerintem nem igaz. De ennél részletesebben kellene ismerni a körülményeket.
T. Ügyvéd úr!
"Az Alapítvány Alapítója, az Alapítványtól támogatást nem kaphat"
Jobban részletezném a helyzetet:
Ez egy 1993 óta működő alapítvány.
Az alapító tevékenységének egy része megfelel az alapítványi céloknak.
Ebben az esetben is igaz ez az állítás?
Nincs.
Köszönöm.
A változásbejegyzésnek van illetéke/díja?
Elektronikusan egyelőre még nem lehet.
Elég a két tanú.
Tisztelt Fórumozók!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy az alapítvány változásbejegyzését elektronikusan mely oldalon/programmal lehet benyújtani a bírósághoz?
Ügyvédi ellenjegyzés kell az alapító okiratra vagy elég az alapítók aláírása? Esetleg tanúk?
Előre is köszönöm a segítséget.
Jelenleg eleve csak közérdekű célra hozható létre alapítvány, ami erősen korlátozza, hogy az alapító milyen körben lehet kedvezményezett.
T. Ügyvéd úr!
Ez a kérdés elkerülte figyelmét!
fi55
>Ez így az új Ptk-ban majd.
Jó, de az állítás azér igaz, akkor is ha nincs az alapító okiratban!?
Különösen ez a rész:
Lehet.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
Érdeklődni szeretnék, hogy Alapítvány esetében, lehet e kuratóriumi tag Anya és Fia is egyszerre? Válaszát köszönöm!
>fi55
>Ez így az új Ptk-ban majd.
Jó, de az állítás azér igaz!?
Különösen ez a rész:
"Átvenni" nem lehet alapítványt. Ha lemond a kuratórium, az alapító nevezhet ki újat, és így változhat az irányítók személye, de az alapítvány nem lesz átvéve.
Tisztelt Cím,
Szeretnék átvenni egy alapítványt, illetve az általa működtetett óvodát. Senkit nem ismerek az alapítványból.
Milyen kockázatokat rejthet az egész? Milyen lépéseket kell megtennem ahhoz, hogy ne tudjanak esetleg becsapni?
Köszönöm!
Hot
fi55
Ez így az új Ptk-ban majd.
Buday Gergely
Igazolnia kell. Most egy számla az nem feltétlenül igazolja, hogy ez jár neki.
Az ügyvédi munkadíj szabad megállapodás tárgya.
Tisztelt Ügyvéd Úr!
"Az Alapítvány Alapítója és az Alapítvány számára felajánlást tevő személyek, valamint ezek hozzátartozói az Alapítványtól támogatást nem kaphatnak."
Olvastam ezen a fórumon a fenti állítás.
Ennek az állításnak, hol lehet megtalálni a jogi formába öntött változatát?
Feltéve, hogy igaz.
Tisztelt ÓbudaFan!
A "Volt" elnöknek a követelését számlákkal kell gondolom alátámasztania!
Azt nem tudom, hogy ezzel pontosan mi, illetve mi lehet a célja! hiszen tényleges pénzmozgás ebben az esetben nem történik, ebből következően Ő sem kapja meg a követelését, csak papiron.
Ahogy mondta, olyan nincs, hogy valaki ingyen dolgozik egy alapítványban, ezt fejeltsem el.
Ha vannak is számlák, bizonylatok, nyugták, akkor is ki kell Őt fizetni? A 2011-es beszomlóban már fel lett tüntetve, hogy az alapítvány 1 tagjátköltségtérítés illeti meg.
Körülbelül mekkora az ügyvédi költség az alapító okirat és a felkérő nyilatkozatok elkészítésének?
Azt neki kellene igazolnia, hogy tartozik neki az alapítvány és éppen ennyivel. A leírtakból ez nem derül ki.
Az ő általa javasolt módszerrel mit szeretne elérni?
Külön költsége nincs a változás bejelentésének, de ha az alapítvány maga nem birkózik meg vele, akkor ügyvédi munkadíj felmerülhet.
Tisztelt Ügyvédek!
Alapítója vagyok a Mozgáskorlátozottak Akadálymentes Jólétéért Közhasznú Alapítványnak.
A 3 tagú kuratórium március 29-ével lemondtt, és a "volt" elnök ma visszahozta nekem a dokumentumokat, könyvelést és minden egyéb dossziét.
Valamint mondta nekem, hogy az alapítvány tartozik Neki 700.000 Ft-al azért, mert Ő az alapítvány érdekében ügykeket intézett. Költségei voltak mint benzin, útdíj, stb.
Állítólag ... még nem találtam erre vonatkozó információt ... ezt úgy lehet kivitelezni a "volt" elnök szerint, hogy papiron az új kuratórium kifizeti neki a 700.000 Ft-ot, és Ő, mint immáron magánszemély papiron adományként adja a 700.000 Ft-ot az alapítványnak.
Kérdésem, hogy a "volt" elnök jogosan élhet a 700.000 Ft-os "követeléssel"?
Az Ő általa "javasolt" módszer legális? jogszerű?
Az új kuratórium kinevezése és az alapító okirat precíz módosítása mekkora költséggel számolható?
Válaszukat köszönöm szépen!
speedboy!
Küldjed el az alapítónak mind a 3 példányt és az alapító intézi tovább az új jelölés bejelentését a bírósághoz!
Üdv Mindenkinek!
Mivel nem akartam új topikot nyitni, ezért itt tenném fel a kérdésem először.
2013-ban van-e lehetőségem adókedvezményre, ha alapítványnak adományoztam magánszemélyként?
Köszönöm
speedboy67
Ha az alapítónak igazolhatóan elküldted, azzal lemondtál.
judit74
Nincs ezen mit elfogadni, egyoldalú jognyilatkozat, viszont az új elnök bejelentéséig te képviseled az alapítványt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02