egyéni vállalkozó kft - vé alakul + ingatlan

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.09. 08:16

A cég alapításakor vagyonmérleget kell készíteni. Ebbe nem veszi bele az ingatlant és kész.

Hogy aztán emiatt a megszünő egyéni vállalkozásnak milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik, az inkább könyvelési kérdés, mint jogi. (Az egy külön szakma.) Mondjuk, azt véletlenül nem könyvelőként is tudom, hogy az ingatlan eladása - hacsak nem építési telek vagy még használatba nem vett új épület - ÁFA-mentes.

dandrassz # 2010.02.07. 20:59

Tisztelt Dr. Attika!

Köszönöm a válaszát.

Biztosan én fogalmaztam meg rosszul mit szeretnék. Amit Önök eddig ajánlottak, az sajnos nem helyes válasz a gondomra.

A lényeg a következő: az EV vállalkozásban a tárgyi eszközök között szereplő ingatlant hogyan tudom KIVEZETNI a vállalkozásomból a legegyszerűbben, legköltséghatékonyabban, hogy a cégformára amire váltok, - legyen az egyéni cég vagy kft - ne legyen az ingatlan a tárgyi eszközök között. A kérdés tehát az ingatlantól való "megszabadulás" egy EV -> EC vagy
EV -> KFT váltással, kihasználva azt a tényt, hogy az ingatlan természetes személy nevén van.

Köszönöm.

Dr.Attika # 2010.02.07. 08:06

Tisztelt "dandrassz"!
Kollégám Dr. Kovács Béla Sándor világosan leírta, hogy át kell alakulni korlátozott felelőségű egyéni céggé. ( Költség pár tízezer forint.) Ezáltal az ingatlant átviszi az egyéni cégbe, nincs illeték, nincs adó és egyéb közteher. Nem tudom miért akar mindenáron kft-t. Nincs értelme.

dandrassz # 2010.02.07. 07:46

Kedves Kovács_Béla_Sándor!
Köszönöm a válaszát. Van valami amit nem értek. Mivel az ingatlant a "vállakozásomra" vettem, tehát költséget számolok el utána, hitelt is vettem fel rá mint egyéni vállalkozó, az következik, hogy a cég tárgyi eszközei között szerepel az ingatlan. Erre vonatkozott a kérdésem, hogy „miként lehetséges az ingatlant kivinni az EV-ből a KFT-vé történő átalakítás során”.

Attól függetlenül tehát, hogy az ingatlan magánszemély nevén van és nem az egyéni vállalkozóén, még szerepel a tárgyi eszközök között. Ezek alapján pedig ha ki akarom venni a tárgyi eszközök közül, azt csak eladással tudom megtenni, vagy apportként a kft-be. Eladás után áfafizetés következik, a vevő oldalon pedig ingatlanszerzési illeték, az apportnál meg vagyonátruházási illeték. Ezek az utak tehát nem járhatók. A kérdés az, hogy miként kerülhet ki az ingatlan az egyéni vállalkozás tárgyi eszközei közül?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.07. 07:21

miként lehetséges az ingatlant kivinni az EV-ből a KFT-vé történő átalakítás során
Nem kell "kivinni", mert nincs is benne.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.07. 07:20

A hatályos szabályok miatt lehet, hogy nem érdemes kft-vé alakulni. Elég lesz, ha a tag korlátozott felelőssége melletti egyéni céget alapítasz. (Ez az egyéni cég már nyomokban sem hasonlít a január elseje előtti egyéni cégekre.)

dandrassz # 2010.02.06. 09:19

Kedves ObudaFan! Nagyon köszönöm a gyors reagálást. A lényeg nem az ingatlan költségeinek leírása, hanem az, hogy miként lehetséges az ingatlant kivinni az EV-ből a KFT-vé történő átalakítás során, hogy ne kelljen egy kalap pénzt fizetnem. Ez inkább könyveléstechnikai kérdés lehet szerintem. Az ingatlan további használata részletkérdés. Köszönettel.

ObudaFan # 2010.02.06. 08:33

Ahhoz, hogy az ingatlannal kapcsolatos költségeket le tudd írni, vagy apportálni kell az ingatlant, vagy bérbe adni, vagy szívességi használatba. Szerintem a legutóbbi lesz a legolcsóbb megoldás.

dandrassz # 2010.02.06. 08:29

Tisztelt Hozzáértők!

A következő kérdésre szeretnék választ kapni. Van egy egyéni vállalkozásom, van egy ingatlan a tárgyi eszközök között. Az ingatlant vállalkozóként vásároltam, de a tulajdoni lapon magánszemélyként szerepelek tulajdonosként mivel a földhivatal EV-t nem jegyez be tulajdonosnak. Szeretném a vállalkozásomat egyéni céggé, majd kft-vé alakítani. A jogfolytonosságra meglévő engedélyek miatt van szükség.

Kérdés, hogy az ingatlant szükséges-e a kft-ben szerepeltetni, ha igen akkor ennek van-e költsége, illetve, hogyan lehetne megoldani, hogy az ingatlan a magánszemély nevén maradjon de kikerüljön a vállalkozásból, lehetőleg a legkisebb anyagi ráfordítás mellett. Segítségüket előre is köszönöm.