Köszönöm!
Bt. átalakulása Kft - vé
T. Fórumozók !
Egy egyszemélyes kft alapításán gondolkozom, és
mivel a kft-nek a kezdeti időszakban (első néhány hónapban legalábbis) még bizonytalan lesz a bevétele, nem lenne mindegy, mennyi állandó kiadás merül fel ekkor. A kérdésem tehát az alábbi: mi az a minimális kiadás (közteher, esetlegesen bér), amivel egy egyszemélyes kft-nél számolni kell ? Próbáltam utánaolvasni, de nem világos, hogy kell-e lennie pl. legalább egy alkalmazottnak ? Ha nincs alkalmazott, és az ügyvezetőnek nincs egyébként min. 36 órás munkaviszonya máshol, és megbízás alapján látja el a kft ügyvezetését (ingyen), akkor milyen közterhei vannak ? Stb..
Előre is köszönöm
„de nem világos, hogy kell-e lennie pl. legalább egy alkalmazottnak ? ”
De világos: nem kell.
A többit inkább könyvelőtől kérdezd.
Ha az ügyvezető nem áll munkaviszonyban, a minimálbér után a járulékokat fizetni kell utána.
De miért akarsz egy ilyen bizonytalan üzletre saját tőkéből kft.-t csinálni, ha ennyire nincs meg a lé?
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
köszönöm, egyelőre csak az információkat gyűjtöm
"Ha az ügyvezető nem áll munkaviszonyban, a minimálbér után a járulékokat fizetni kell utána."
de csak a munkaadói járulékokat ? (27+1,5)
Nem csak.
Szerintem válts könyvelőt.
Sapienti sat.
Szerintem attól még, hogy egy KATA-s cégnek bizonyos számviteli nyilvántartásokat nem kötelező elkészítenie, még éppen elkészítheti, ha akarja.
Kedves szakértők!
Jelen témával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
A cégem (Kft) szerződésben áll egy szolgáltató Bt-vel (megbízási szerződés, melyben a cégem könyvelését vállalták). Időközben ez a Bt átalakult Kft-vé, változott az ügyvezetője is.
Namost kell-e (ill. ajánlott) új szerződést kötnöm, vagy a jogfolytonosság alapján hivatalosan nem változott semmi, így a korábbi megbízási szerződés továbbra is érvényes?
Nem kell új szerződést kötni.
A Dandiego által felvetett problémával valószínűleg még fogunk találkozni párszor... És nem csak akkor, ha átalakul a bt, hanem akkor is, ha valamilyen oknál fogva kilép a KATÁ-ból, vagy éppen kivágják...
Vagyonleltárt, és az alapján mérleget márpedig kell csinálni :) Még hogy nem kell a KATÁ-snak könyvelő!
Az átalakuláshoz valóban kell, márpedig szerintem a KATÁ-snak csak nem kötelező ilyeneket készítenie, de nincs kizárva belőle.
Most az egy más kérdés, hogy a puszta bevételi nyilvántartásból milyen mérlegek fognak születni.
Mérleget minden további nélkül lehet készíteni, ha legalább a tartozásokat és a követeléseket számon tartják, márpedig anélkül a felelős gazdálkodás nemigen képzelhető el. Eredménykimutatást nem fog tudni előállítani - de az szerintem nem is kell.
Igen Kbs, lehet mérleget csinálni. De abban biztos lehetsz, hogy a KATÁ-sok zöme nem fog nyilvántartást vezetni a követeléseiről, tárgyi eszközökről stb... mivel az törvény szerint nem kell.
Azt most hagyjuk, hogy felelős gazdálkodás, ez a kisválllalkozók zömére nem igaz.
Tehát marad a könyvelő, aki majd a jócskán lealkudott könyvelési díjárét cserébe még felelősen mérleget is csinálhat.
(bocsánat, kissé pikírt vagyok, mert ma is azzal szembesültem, hogy a könyvelő csak egy szükséges rossz, aki köteles még az adminisztrációt is megcsinálni a semmiért...)
Kérdésem az lenne, hogy egy eljárásban van-e mód 100%-os tagváltozásra és egyben Bt. átalakulás Kft-re.
Jelenleg a Bt-nek 1 beltagja és 1 kültagja van, a cél 2 új taggal Kft-vé átalakulás.
Köszi a válaszokat.
Van rá mód.
Sziaszok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy egy EVA-s Bt. kívánna Kft-vé alakulni, viszont ezt találtam az EVA tv-ben.
Ti ezt, hogyan értelmezitek?
Ki kell jelentkezni a formaváltáshoz az EVÁ-ból?
- >>----->>--
Nem kell kijelentkezni. De be kell jelenteni, és az átalakulással megszűnik az EVA-alanyiság.
Bt-ből egyszemélyes kft. alakításánál mekkora költségekkel kell számolni:
- ügyvédi munkadíj (tól-ig), illeték, közzététel stb.?
Köszönöm!
Az illeték + közzététel 55000 Ft. Az ügyvédi munkadíj szabad megallapodas tárgya.
Tisztelt Mindenki!
Olyan kérdésem lenne, hogy van egy Bt-nk, és egy Kft-nk.
A Kft a beltagja a Bt-nek, viszont a Kft-ben nincsen nagyon munkavégzés, az éves számlázás alig haladja meg az 1M Ft-ot. A Bt-nél már más a helyzet, ott éves szinten kb 20-30M Ft a forgalom. A Bt-nek van rengeteg szerződése, engedélyei, a Kft-nek nincsenek, csak tárgyi eszközei (kisteherautó). Azon gondolkoztunk, hogy a Bt-ből kellene Kft-t csinálni, és a beltag Kft-t beolvasztani, az abban szereplő tárgyi eszközöket az új Kft-be áttenni apportként ha ez lehetséges,azon kívül székhelyet is kellene változtatni, és érdekelne mibe kerül ennek a lépések, ha kivitelezhetőek.
Köszönöm a válaszokat.
Ha az a cél, hogy a kft. megszűnjön, a vagyona pedig átkerüljön a bt.-be, amely átalakul Kft.-vé, akkor megoldható. Többféleképpen is.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02