jogtanácsos, cégeljárás

ObudaFan # 2013.07.19. 08:27

Azon túl, hogy a fennálló tartozásokat rendezni kell, nincs.

sirfoltos # 2013.07.19. 08:20

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni. Egyéni vállalkozásból szeretnék egyszemélyes vagy normál kft-t alapítani, jelentős mennyiségű tárgyi eszközzel rendelkezem. A kft alapításával kapcsolatos költségekkel tisztában vagyok, de ebben az esetben a nav felé van kötelezettségem?
köszönöm

Pfiszter # 2013.07.19. 06:27

Köszönöm érdemi hozzászólásodat - ebből is le lehet valamilyen tapasztalatot szűrni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.18. 18:13

Egyszerűbb lenne, ha jogászkodás helyett rendeznéd a hátralékodat.

Pfiszter # 2013.07.18. 14:53

Sziasztok kedves fórumozók!

...de vajon jogtanácsos képviselhet-e társasházat? Nem a közös képviselő cégét, hanem társasházat a R. 2. § (2) bekezdése szerint megbízással?

Véleményem szerint nem, de a földhivatal szerint igen (bejegyezte a jt. által ellenjegyzett közös képviselői határozatot, melyben jelzálogjog bejegyzését kérte a közös költség nem fizetése miatt)

xdri # 2013.01.28. 11:38

KBS
"különleges szakismeretet igénylő ügyben"
Ki dönti el a szakismeret különlegességét?Ki számlázza munka értékét?

www.drhalasz.eoldal.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.27. 11:55

R. 16. § (1) A gazdálkodó szervezet [Ptk. 685. § c) pont], az állami költségvetési szerv, a társadalmi szervezet és az egyesület a különleges szakismeretet igénylő ügyben eseti megbízást adhat más - az előbbiekben felsorolt - szerv jogtanácsosának.

xdri # 2013.01.27. 11:20

Kedves Egyjogász kollega!
Az a véleményem, hogy eddig szerencséd volt más cégek képviseletének vizsgálatakor.

A jogtanácsos munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban áll és ez alapján képvisel jogtanácsosi igazolvánnyal.

Idegen cégeket meghatalmazással"megbízás és meghatalmazás"alapján mennyiért képviselsz? kinek fizetnek a munkáltatódnak? Ha neked, akkor hogyan adsz számlát?

A jogtanácsosi igazolvánnyal igazolhatod magad amihez meghatalmazás nem kell.
A jogtanácsos nem lehet egyéni vállalkozóként jogi képviselő,
/A jogtanácsosi munkaközösségeknek lehetett vállalni idegen cégek képviseletét megbízási szerződés és meghatalmazás alapján amelyeket sajnos megszüntettek./
Szerintem ma sajnos nincs erre lehetőség, csak másodállásban,mellékfoglalkozásban.

www.drhalasz.eoldal.hu

jurista # 2013.01.21. 08:20

Egyjogász, köszönöm a válaszod, remélem így rendben lesz nálam is. A tapasztalataid kiterjednek esetleg cégeljárásra is? Mert itt erről van szó, a munkáltatóm és néhány más cég változásbejegyzési kérelmét adnám be (azt, amit febr. 1-ig kell), utóbbiakét eseti megbízás alapján.

A somolygáshoz: Kb. két perce vagyok jogtanácsos, és korábban sosem foglalkoztam cégeljárással, így nagyjából a jó sok évvel ezelőtti egyetemi emlékekre és a jogszabályokra támaszkodhatok - biztosíthatlak, egyik sem elegendő a gyakorlati kérdések megválaszolására. A fórum nagyon hasznos ilyen esetben, még akkor is, ha ügyvédek válaszolnak a jogtanácsossággal kapcsolatos kérdéseimre. Mindenesetre nagyon örülök, hogy te, mint gyakorló jogtanácsos is válaszoltál. :)

Egyjogász # 2013.01.19. 06:48

"Meghatalmazással más céget nem képviselhetsz, csak jogtanácsosi igazolvánnyal."

De képviselhet. Nekem csak a munkáltatóm van benne az igazolványban de megbízás alapján már nagyon sokszor képviseltem más céget (és nem csak cégcsoporton belülieket). Bele kell írni a megbízást és a meghatalmazást egy okiratba (egyszerűbb esetben egy A 4-es papíron elfér), eddig ezt nekem még mindíg elfogadták a bíróságon (a múlt héten pl. az egyik ítélőtáblán, az igazolványt nem is kérték).

kbs,
ellen...? jegyzés...? Talán azt, hogy tiltakozik az az eredeti jegyzés ellen...?:))))))))))
Na most már mindenki láthassa, mennyire profi vagyok az ügyvédi törvényben..:)))) További kérdés?

xdri # 2013.01.19. 06:06

Jurista!
Meghatalmazással más céget nem képviselhetsz, csak jogtanácsosi igazolvánnyal.

dr.halasz.eoldal.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 17:32

Előre is köszönöm.

Az ellenjegyzéssel mit igazol az ügyvéd?

Egyjogász # 2013.01.18. 17:18

Jót somolyogtam ezen a topicon, ügyvéd kollégák adnak tanácsot egy jogtanácsosnak a jogtanácsosi tevékenység ellátásának rejtelmeivel kapcsolatban...:))

Ha az ügyvéd kollégáknak lenne kérdése az ügyvédi törvényről, csak nyugodtan..:))))

Egyjogász (jogtanácsos)

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 15:49

Nem eseti megbízásra gondoltál?

jurista # 2013.01.18. 14:50

Köszi kbs, ez jó hír, ha így van.
Ezt viszont hogyan kellene akkor értelmezni:
A vhr. szerint
6. § (1) A névjegyzékbe bejegyzett jogtanácsos jogi képviseletet csak jogtanácsosi igazolvány (a továbbiakban: igazolvány) alapján láthat el. Az igazolványban mindazokat a szervezeteket fel kell tüntetni, amelyeknél a jogtanácsos jogi tevékenységet [Tvr. 1. § (2) bek.] folytat.
(2) Ha a képviseleti jogosultságot meghatalmazással is igazolni kell, az igazolvány a meghatalmazást nem pótolja.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.18. 13:07

Nem.

jurista # 2013.01.18. 12:14

banderaaz, köszi a választ neked is!

Közben újabb kérdésem is van: Abban az esetben, ha a munkáltatómon kívül más céget is képviselek (megbízás alapján), akkor ezeknek a cégeknek is szerepelnie kellene az igazolványomban?

bandeeraz # 2013.01.18. 10:50

Szerintem nem szükséges munkaszerződés, az is jó, ha a cég ügyvezetőjével, vezérigazgatójával...stb. aláíratsz egy nyilatkozatot (kvázi meghatalmazást), hogy a cég munkavállalója, jogtanácsosa vagy, és jogosult vagy eljárni a cégbíróság előtt. El szokták fogadni. Emellett biztos ami biztos még az igazolvány másolatot is lehet csatolni, így lesz tuti a dolog.

Egyébként a kamarai tagság részhez lehet írni, hogy jogtanácsosi névjegyzék, és akkor nem kell üresen hagyni:)

jurista # 2013.01.18. 10:37

Köszi ObudaFan!

Azt tudom, h nincs kamaránk :), csak abban nem voltam biztos, h üresen hagyhatom a helyet.

ObudaFan # 2013.01.18. 10:30
  1. Semmit, nincs kamarátok.
  2. Munkaszerződést.
jurista # 2013.01.18. 10:24

Sziasztok!

Első alkalommal intézek változásbejegyzést, és van néhány kérdésem, remélem tudtok segíteni.

1. a nyomtatvány 1. sz. mellékletében (jogi képviselő adatai) mit ír a jogtanácsos a kamarai tagság részhez?
  2. Milyen dokumentumot kell becsatolnom annak igazolására, hogy én vagyok xy cég jogtanácsosa?

Előre is köszi!