Kft. üzletrész öröklés - átruházás

regvaradi # 2014.03.07. 08:37

Ez az ügygondnok talán jó lehet.
Különösen, hogy a a hagyatéki törvényben találtam még ezt is (32. pont/4 bekezdés):

"Ha arra hivatalból nem került sor, az ügygondnokot bármelyik örökösként érdekelt kérelmére a közjegyző (a leltár megküldéséig a jegyző) végzésben kirendeli, és feladatáról a végzés megküldésével egyidejűleg - ha az a végrendelet későbbi előkerülése miatt változik, akkor ismételten - tájékoztatja. Ha valamennyi öröklésben érdekelt közös kérelemben kéri meghatározott személy ügygondnokul történő kirendelését, akkor a kérelemben megjelölt személyt kell kirendelni; e kérelemben az öröklésben érdekelteknek nyilatkozniuk kell arról, hogy más öröklésben érdekeltről nincs tudomásuk."

Vagyis, ha a két örökös egybehangzóan kéri akkor egy bizonyos személyt kell a jegyzőnek kijelölnie ügygondnoknak, aki aztán kinevezhet egy ügyvezetőt.

Köszönöm a válaszokat!

V.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 22:14

Igen, cégnek. Én már voltam is.

ObudaFan # 2014.03.06. 22:13

Egy cégnek? És a "gondnok" az a Ctv. melyik szabálya szerint vezető tisztségviselő? Mert a formanyomtatványban ilyen nincs, legfeljebb az "egyéb"-be lehet besorolni. És szerintem a Ctv-ben sincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 21:32

És akkor az ügygondnok választhat ügyvezetőt. De kit? Nem lehetne mégis inkább, hogy magának a társaságnak rendeljen a gyámhatóság gondnokot, mert ügyei vitelére képtelen?

ObudaFan # 2014.03.06. 21:24

A hagyatéki eljárásban lehet kérni ügygondnok kirendelését.
Ha a leltár szerint a hagyatékban a gazdasági társaságokról szóló törvényben vagy a szövetkezetekről szóló törvényben meghatározott társasági, illetve szövetkezeti részesedés van, - amíg a leltárt meg nem küldték a közjegyzőnek, a jegyző, azt követően - a közjegyző biztosítási intézkedésként a tagsági (szövetkezeti) jogok gyakorlására a társaság (szövetkezet) vagy a működésében érintett más személy, szervezet indokolt kérelmére ügygondnokot rendelhet ki, ha az intézkedés nyilvánvalóan a társasági (szövetkezeti) vagyon megóvása vagy a társaság (szövetkezet) működésének biztosítása érdekében szükséges. Az ügygondnok vagyoncsökkenést eredményező határozat hozatalát a szavazatával nem támogathatja és a hagyaték terhére vagyoni kötelezettségeket nem vállalhat, kivéve, ha ezzel az érintett társaságot (szövetkezetet) és az örökösként érdekeltet nyilvánvaló károsodástól óvja meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.06. 10:06

Szerintem sürgősen kérjetek a gyámhatóságtól gondnokot.

regvaradi # 2014.03.05. 16:08

Sziasztok!

Egy egyszemélyes Kft. tagja és egyben egyetlen ügyvezetője meghalt. Két nagykorú törvényes örökös van, végrendelet nincs. Vita az örökösök között nincs. A hagyatéki eljárás még nem indult meg.

A cég gazdasági érdeke, hogy a hagyaték átadásáig is működtetni lehessen (munkavállalói bérek, hiteltörlesztések utalása, kötelezettségek teljesítése stb.) ezért rövid határidőn belül szükséges egy új ügyvezető.

Kérdés:

1. Ha az örökösök tartanak egy taggyűlést, ahol kineveznek egy új ügyvezetőt (nem maguk közül), akkor - hagyatékátadó végzés hiányában - lehet-e kezdeményezni az ügyvezető bejegyzését a cégnyilvántartásba?
  2. Ha nem, akkor az új ügyvezető hogy tudja ellátni a cég képviseletét bank, posta, más harmadik személyek előtt?
  3. Lehet a hagyatéki eljárás lefolytatását soron kívül kérni (hogy ne menjen addig csődbe a cég), ha igen hogyan?

Köszönettel,

V.

122. Pista # 2013.09.24. 09:34

Köszönöm a tömör, ámde lényegre törő választ! :)

ObudaFan # 2013.09.24. 09:23

Megoldható.

122. Pista # 2013.09.24. 08:59

Sziasztok!

Meghalt a kft. egyik tagja. A hagyatékátadó végzést a közjegyző megküldte a cégbíróságnak.
Ha jól tudom, az örökös cégjegyzékbe való bejegyzése nem történik meg automatikusan, hanem kérelmezni kell benyújtva a hagyatékátadó végzést, a társasági szerződés módosítását stb.

A társaság egy másik tagja meg szeretné vásárolni az örököstől az elhunyt személy üzletrészét. Az örökös ezzel egyetért.

Megoldható-e ez egy cégbírósági eljárás keretében, azaz úgy, hogy az örökös, mint a cégjegyzékbe még be nem jegyzett tag adja el az üzletrészét, vagy mindenképp szükséges előbb bejegyeztetni az ő tagságát, s csak utána adhatja el?

Nem lenne mindegy, mert így egyszer kéne eljárási díjat, ügyvédi költséget stb. fizetni.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv:

Pista