Bt beltag elhalálozása

osztap # 2025.04.02. 17:27

anikó52,

A Ptk. 3:158. § (2) alapján már 2023 decembere, férjed halála óta kérhetted volna, hogy jegyezzen be a Cégbíróság mint vezető tisztségviselőt. Akkor aláírhatnál, benyújthatnál mindent. Igen, mint kültag. Keress egy ügyvédet, sürgősen jegyeztesd be magad a Cégbíróságon.

Utána beadod az elmaradt bevallásokat, kifizeted a késedelmi kamatokat, ha kell.

Utána Te magad mint vezető tisztségviselő magad levezényelheted az egyszerűsített végelszámolást, ha nem vagytok olyan nagy cég, hogy könyvvizsgálatra lennétek kötelezettek. Olvasd el a Ctv. 114-115/A §-okat. Ha nem bízol magadban, keress könyvelőt, kérj be több ajánlatot, hangsúlyozva, hogy egyszerűsített, nem normál, végelszámolásról van szó. Ügyvéd nem kell.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

anikó52 # 2025.04.02. 20:41

osztap
Köszönöm a válaszodat,bánom,hogy ezt nem egy évvel ezelőtt kérdeztem itt meg,de igy most az általad tanácsolt úton fogok elindulni.

anikó52 # 2025.05.27. 20:43

Szép (szebb)estét kivánok!
Egyelőre nem nagyon halad az ügy,ahogy az ember szeretné. Megkerestem osztap ajánlatára egy ügyvédet,aki megirt egy Taggyúlési Jegyzőkönyvet,miszerint nem kivánjuk bel- vagy kültag beléptetését a Bt-be és nem kivánjuk folytatni a cég tevékenységét, egy Megállapodást tagi betét megváltásáról. és az Egyszerűsitett végelszámolás kérését. Eddig erre vonatkozóan semmi válasz nem érkezett a Cégbiróságtól.. Azonban én egy véletlen folytán rátaláltam a Cégközlönyre,amiben megkerestem a Bt.-t és azt látom,hogy törölve lett az adószám,sőt már a Bt is, (természetesen a halott férjemet is eltitották a további tevékenységtől,ami egy vicc lenne,ha nem a szomorú valóság),és elinditották a kényszertörlést is.De felhivják a Bt-t hogy fizessen be 100.000 ft-ot az adószám törlése miatt és ahogy utána olvastam ennek is ára van 2021 óta. Csak azt nem értem,ha én nem kapok értesitést -mert ugye nem vagyok ezek szerint illetékes mint kültag- akkor kitől várják,hogy az összeg befizetésre kerüljön,lévén,hogy a folyószámlán évek óta se bevétel,se kiadás nincs,mivel nem működött a cég évek óta. Úgy érzem a hivatalokban nem igazán tudja a bal kéz,mit csinál a jobb. Nem várok tőletek megoldást,csak le kellett irnom,bár lehet van más is aki tapasztalt hasonlót a hivatali ügyintézések kapcsán.

osztap # 2025.05.28. 07:53

anikó52,

Az események sorrendje és dátuma fontos. Főleg, hogy megindult-e a kényszertörlési eljárás, mielőtt beadtad a kérelmed, és mikor indult a kényszertörlési eljárás - onnan indultak határidők. Érdemes lehet ezzel az ügyvéded megkeresni, akivel dolgoztál az ügyön, mert az iratok ismeretében sokkal könnyebb továbblépni.

A Cégtörvény 46. § (7) szerint egyébként a Cégbíróság a beérkezett kérelemről főszabály szerint 15 munkanapon belül dönt, és arról a benyújtó ügyvédet értesíti. Érdemes megkérdezni tőle, milyen választ kapott. Ha pedig tényleg semmit, akkor tudni fogja, hogyan lehet kifogást benyújtani.

anikó52 # 2025.05.28. 10:57

osztap
Április 2.án vettem át a Cégbirósági levelet,amiben felhivták a céget és az örökösöket,hogy adjanak be 30 napon belül változásbejegyzési kérelmet. Ezután kerestem meg az ügyvédet és készültek el az iratok,amiket április 15.-én irtunk alá. Pontosan nem tudom,de gondolom ezek után -még a levél átvételétől számitott 30 napos határidőn belül-az ügyvéd be is küldte a Cégbiróságnak,azonban ő sem,én sem kaptunk semmi választ. A cégközlönyben fedeztem fel,hogy május 23.-án törölték a céget és a kényszertörlési eljárás kezdetének dátuma is 2025. május 23. Most már azt sem tudom,hogy egyáltalán melyik megoldás a jó,hagyjam a kényszertörlést lefutni vagy ragaszkodjak az egyszerűsitett végelszámoláshoz,ha egyáltalán eljutunk odáig. Fizetnem mindenképpen biztos kell az elmaradt bevallások miatt,- bár ennek elmaradása egy nem várt esemény következménye - csak amig nem tudom hivatalosan,hogy én esetleg a saját számlámról,adószámommal megtehetem-e,addig nem szándékozom.

oligaliga # 2025.05.28. 12:20

Anikó52

Ez nem áll össze. Ha a kényszertörlési eljárás kezdő időpontja május 23. akkor május 23-án nem törlik a céget.

Kérdezz rá az ügyvédnél, mit csinált, hol tart.

osztap # 2025.05.28. 15:26

anikó52,

A cégtörvényi 15 munkanapos határidőt betartva döntenie kellett volna a Cégbíróságnak a kérelmedről, mielőtt elrendelte a kényszertörlést. (Ápr 15. utáni 15 munkanap (3 hét) még bőven máj. 23. előtt van, még húsvéttal együtt is.) Nézz bele az e-cégbetekintőbe is, ott van az összes cégbírósági határozat a céget illetően, hátha ott többet látsz. Utána érdemes beszélned az ügyvédeddel.
https://eakta.birosag.hu/…g-betekintes

anikó52 # 2025.05.28. 18:37

osztap
Köszönöm a tanácsot,meg is néztem,mik vannak a céggel kapcsolatban iratok,de sehol nem látok ott áprilisban bármi beadott papirt. Bár az is lehet béna vagyok a dolgokhoz,letölteni sikerül az ügyiratokat,de megnyitni valamiért nem,de valakit keresek magam körül,aki esetleg okosabb (ebben is) nálam. Mindenesetre erre holnap rákérdezek az ügyvédnél.

osztap # 2025.05.28. 19:09

anikó52,

Ha nem látod a beadványt, az nagy probléma, mert akkor az valószínűleg nem lett beadva. Itt minden iratnak meg kellene lennie, és láthatónak kellene lennie. Ugyanúgy, mintha személyesen bemennél a cégbíróságra, és kikérnéd az aktát.

Ha viszont nem lett beadva, úgy érthető, hogy miért nem válaszol a cégbíróság, és miért indította el a kényszertörlési eljárást májusban.

A letöltött .es3 kiterjesztésű file-okat az e-szignó programmal tudod megnyitni.
https://e-szigno.hu/letoltesek