Egyesület elnöki tisztség lemondása után


Majordomus # 2023.03.21. 21:32

Kényszeríteni senkit nem lehet munkavégzésre!
.
Lemondasz és pont!

drbjozsef # 2023.03.21. 15:31

Macika,

A Ptk.-ban, vagy a polgárőrségről szóló törvényben én ilyet nem találok.
Aki így tájékoztatta, attól kérje meg, hogy mutassa meg Önnek, mi alapján állítja azt, amit.

Meglepődnék, ha lenne ilyen (esetleg valamilyen alapszabályban esetleg, de ha lenne is ilyen, szerintem az nem érvényes), mert ha nem végzed az elnöki teendőidet, akkor mit csinálhatnak veled a legrosszabb esetben? Felmentenek?

A vállalt tisztség nem tehető kötelezővé.

Ha díjazásért, megbízással végeznéd (szerintem polgárőr egyesületnél ilyet nem lehet), akkor a szerződésed rendelkezhetne mondjuk határozott időtartamról, de olyan feltételtől, hogy a közgyűlésnek el kell fogadnia a lemondásodat, olyat nem nagyon. Nincs annak értelme.

Macika # 2023.03.21. 12:05

Tisztelt drbjozsef.
Köszönöm gyors válaszát ,nagyon remélem hogy úgy van ahogy Ön írta.De lehet hogy nem jól tettem fel a kérdést, ezért leírom bővebben.
Polgárőrség elnöki tisztségéről van szó, és engem úgy tájékoztattak hogy a tagság 75% nak el kell fogadni a az elnök lemondási szándékát, ezért nem tudom hogy mi a teendő.
Köszönöm a segítségét.

drbjozsef # 2023.03.21. 11:17

Macika,

A vezető tisztviselőségről való lemondás egyoldalú jognyilatkozat. Nem kell senkinek elfogadnia.

A lemondásod esetén a tagságnak össze kell hívnia a közgyűlést, hogy új elnököt válasszon.

A te teendőd pedig az, hogy legkésőbb a lemondásodtól számított 60. napig még ellásd az ügyvezetési feladatokat (ha nem választanak előbb új elnököt).

Macika # 2023.03.21. 10:21

Az lenne a kérdésem, hogy mit civil szervezet elnöke szeretnék lemondani a tisztségemről, de ha atagság nem fogadja el a lemondást abban az esetben mi a teendőm?Esetleg kilépéssel megoldható a helyzet vagy hogyan?
Köszönöm válaszát előre is.

Paralia # 2019.12.02. 11:07

Tisztelt Fórumozók!
Mint az üdülőszövetkezet elnöke a választóim előtt a közgyűlés előtt lemondtam. A FB. megbízott 90 napig az ügyvezetői munkák ellátására.
Kérdéseim: A cégbíróság felé mikor kell jogszerűen a lemondásomat adatváltozás címén bejelenteni: A lemondásomkor azonnal?
A 90 nap lejárta után?
Az új elnök megválasztását követően (még ha elmúlt a 90 nap) az új elnök bejegyzésekor elegendő-e?
A cégtörvényben leírtak nem elég egyértelműek ilyen esetre.
Várom a hozzáértő válaszokat.

Evasz # 2019.06.26. 12:27

Tisztelt szakértő,

Abban szeretném a segìtségét kérni,hogy van egy egyesület,melynek az elnöke,elveszette az egyesületi tagok bizlamàt és ez elnökségi tagok bizalmát is,nem tartotta be az ígéreteit, lemondta a talàlkozokat,nem veszi fel a telefont,hívja vissza az embereket.
Van e olyan lehetőség,hogy az egyesületi tagok leváltsàk e az elnököt?ha igen,akkor ez hogyan müködik?az elnök nem akar lemondani,max úgy, ha megszünteti az egyesület,de a tagok szeretnék,ha az egyesület tovàbb mükődhetne,csak màsik elnökkel.
Előre is köszönöm a megtisztelő vàlaszàt.

ObudaFan # 2019.05.28. 13:37

A lemondás után még 60 napig el kell látnod a feladatot.

patroklosz8891 # 2019.05.27. 23:39

Tisztelt szakértő!

Jelenleg egy egyesület elnöke vagyok. Lemondani szándékozom, de nincs kijelölt utódom. A lemondásomat beadom a kijelölt állami szerv felé, annak rendje/módja szerint. Arra lennék kíváncsi, hogy az egyesület, jelenleg bizonyos pályázati összegek felhasználását bonyolítja, majd annak elszámolását. Mennyiben van önálló felelősségem lemondásom hatálybalépése után, ha mondjuk maga a nyertes pályázat, kollektíve az egyesületet (persze személyemet is feltüntetve) jelöli meg a nyertes pályázat szerződésében, úgy hogy az egyesület vezetőségének alelnöke is van, és ezenkívül még 2 elnökségi tagja?

Előre is köszönöm, és várom mielöbbi válaszát.
üdvözletem!

ObudaFan # 2019.03.06. 14:28

Közgyűlést kell összehívni.

Fenyofa # 2019.03.03. 16:48

Tisztelt Szakértő! Egyesületünk vezető tisztségviselője szeretne lemondani, és átadni a megbízatását másnak, egészen pontosan az egyik elnökségi tagnak.
Az alapszabályunkban ez áll:
"A vezető tisztségviselő megbízatásáról az egyesülethez címzett, az egyesület másik vezető tisztségviselőjéhez intézett nyilatkozattal bármikor lemondhat.
Ha a jogi személy működőképessége ezt megkívánja, a lemondás az új vezető tisztségviselő kijelölésével vagy megválasztásával, ennek hiányában legkésőbb a bejelentéstől számított hatvanadik napon válik hatályossá."
Lehet-e, hogy a lemondó elnök jelöli ki az új vezetőt, vagy mindenképp közgyűlést és szavazást kell összehívni?
Ha nem kötelező a szavazás, a lemondásnak és az új elnök kijelölésének mi a módja, és mikortól tud az új elnök hivatalos ügyekben eljárni (csak az alapszabályzat módosítása és az egyesület változásbejegyzése iránti kérelem elbírálása után, vagy már onnantól, hogy papíron átadja az elnökséget)?
előre is köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2018.12.14. 11:26

Az egyesület a saját iratait miért ne adhatná?

anubisz101 # 2018.12.13. 16:40

Kedves Áron!
Az lenne a kérdésem, hogy elnöki tisztségről történő lemondásnál, jogában áll e harmadik személynek vizsgálnia az egyesület pénzügyi elszámolását. Vagyis kiadhatja e az egyesület egy olyan személynek a pályázati anyagokat, kivonatokat, számlákat, stb. aki nem tagja az érintett egyesületnek. Köszönöm megtisztelő válaszát!

ObudaFan # 2017.10.20. 21:45

Jogi akadálya nincs.

Mazsacica # 2017.10.20. 19:55

Segítséget szeretnék kérni az alábbiakban.

  • Egyesületünkben elnöki tisztséget töltök be, ezért díjazásban nem részesülök. A közeljövőben szülni fogok.

A kérdésem, hogy Csed, Gyed, Gyet alatt elláthatom-e az elnöki teendőket?
Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2016.07.10. 11:20

Jelezheted, de elsősorban az új elnök feladata ez is.

Andras87 # 2016.07.09. 22:51

Abban kérnék segítséget, hogy eddig elnöki tisztséget töltöttem be egy Egyesületben. Közgyűlésen az elnökség tagjaival közösen lemondtunk a tisztségről és a tagságról.
A tagok tovább folytatják a működést. Az új elnökség megválasztásának lebonyolítására választottak egy személyt.
Ilyen esetben mint volt elnök valahol ezt kell jeleznem? Elég, ha a bejegyzést végző törvényszék felé jelzem levélben, hogy hivatalosan lemondtam tisztségemről?

Vagy ebben az esetben mi a tehendő a részemről?

Előre is köszönöm a választ!