Csődvédelem?


rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.28. 00:26

értesülnie mindenképpen kell a felszámolási kérelem beadásáról
2 lehetőség vagy elismeri a tartozást és haladékot kér
vagy vitaja a tartozást és akkor meghallgatás van

a nem értesítésülés akkor álhat elő ha a bírósági végzés kézbesítése sikerteklen /pl fantomcím/ és beáll a kézbesítési vélelem

.::CÉGALKU::. Cégtanácsad (törölt felhasználó) # 2005.11.27. 18:15

reklám jellegű üzenet - törölve

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.11.09. 13:50

ha benyújtják a felszámolást akkor sincs gáz mivel nehézkesen indul az eljárás és ha kérsz 30 nap haladékot akkor az a harminc nap haladék az azt engedélyező végzés kézhezvételétől számít ha megfizeted tartozást akkor pedig marasztalnak 5,000 ft. illetékre /amit a felszámolást kérőnek kell megfizetned/ a többi illetéket és közzétételi díjat pedig visszaigényelheti a felszámolást kérő

ObudaFan # 2005.11.08. 16:31

Ne nyújtsa be, ha lehet, mert akkor az illetékkel és a közzétételi díjjal is nő a költség.

Sasfioka # 2005.11.06. 21:28

ObudaFan!

Köszönöm a segítséged, igazából mi egy hónapon belül mindent ki tudunk fizetni, ez szinte biztos (már ha a jövőre vonatkozóan lehet biztosat mondani), de úgy néz ki, hogy mindenre lesz lehetőség.
Így igazából kicsit megnyugodtam. Még felszámolás megindítására vonatkozó kérelmet nem nyújtottak be, eleddig egy ügyvédi felszólítólevelet kaptunk, és a beszállító is azt mondta, hogy neki nem érdeke semmi, meg segít, hogy a tartozás rendezve legyen, de neki tartani kell az ügymenetét, így ezért "járunk itt ahol járunk"

Tehát azért elveszve nincs semmi, remélem.

SF

ObudaFan # 2005.11.03. 18:20

Felszámolást 60 napon túl lejárt elismert, vagy nem vitatott követelés, sikertelen végrehajtás, vagy be nem tartott csődegyezség alapján lehet indítani. Általában nem fordul elő az, hogy a cég ki tudjon mindent fizetni, hiszen az eljárás fizetésképtelen cég ellen indítható, de ha mégis, akkor a cég folytathatja a működését. Viszont a tartozások közé már akkor is bele kell számolni az eljárási költségeket (ügyvédi munkadíj, illeték, közzétételi költségt.), ha végül nem indul meg a felszámolási eljárás, de a felszámolási kérelem benyújtására már sor került.

ObudaFan # 2005.11.03. 18:17

Egy hónapot még a megindult felszámolási eljárásban is lehet nyerni, ugyanis a felszámolási kérelem kézbesítését követően ha az adós elismeri a követelést, akkor 30 napos moratóriumot kérhet, és ezt a bíróság rendszerint megadja, ha az adós indokot ad, miért lesz 30 nap múlva fizetőképes. Ráadásul mire a felszámolási kérelmet kézbesítik, az is rengeteg idő, aztán a 30 nap kérésére 8 nap van + az az idő, amíg a bíró a kérelmet elbírálja, így 2-3 hónapot is lehet nyerni.
Egyébként az intézményesített formája a dolognak az, hogy saját maga ellen az ember csődeljárást kezdeményez, és megpróbál egy fizetési moratóriumot kialkudni, csak ez sok szempontból elég kedvezőtlen helyzetbe hozza a céget, így nem nagyon alkalmazzák.

Sasfioka # 2005.11.03. 10:27

Sziasztok!

Igazából érdeklődni szeretnék, hogy létezik-e a magyar jogban a "csődvédelem", illetve ha igen, akkor hogyan működik ez?

A kérdés arra irányult volna, hogy van egy vállalkozásunk, és nagyon sok kintlévőségünk, ami véges-végeláthatatlan perek, végrehajtási eljárások során sem biztosított megtérülni. Viszont a kassza üres, és vannak nekünk is elmaradt számlák, melyeket fizetni kellene.
Az egészben az a legfájóbb, hogy most egy olyan projekten dolgozunk, amiből egy hónap múlva lesz annyi pénz, hogy mindent fizetni tudjunk, mindenki felé, és akkor marad idő a kinnlévőségek behajtásával is foglalkozni. Számszerűsítve kb. 4 millió a fennálló tartozás, és kb. ennyi a kintlévőség is, a projekt közel hatmillió forintos bevételt hoz, ha kifut.

Igazából jó magyar szokás szerint "lehet még egy hónapot evickélni, meg minden", de engem az érdekelne, hogy van-e "valamilyen intézményiesített formája", annak, hogy ezt az egy hónapot még túléljük? Mert van olyan beszállító aki felszámolással fenyeget.

Illetve mi alapján lehet a felszámolást elindítani? Mi szükséges hozzá, és ha a felszámolás elindult, de a felszámolás alatt minden hitelezői igény kielégül, akkor a felszámolás megszűnik? Vagy hogy működik ez?

Nekünk az a célunk, hogy minden hitelezői igény kielégítésre kerüljön, csak ne lehetetlenítsék el a helyzetünket...

SF