Közös Betéti Társaság


ObudaFan # 2006.01.04. 15:17

HA van vagyonjogi szerződés, akkor a vagyonjogi szerződés rendelkezhet a főszabálytól eltérően. A főszabály viszont az, hogy a házastársi együttélés ideje alatt keletkezett jövedelemre igen.

SzLa # 2006.01.04. 15:14

Köszönöm a két választ.
Kérdésem még, hogy törvényileg jogosult-e a feleség a bt nettó jövedelmének a felére, ha van vagyonjogi szerződés és ha nincs?

Köszönettel

SzLa

blacky # 2006.01.03. 16:13

Szla, elvileg a házasságban szerzett vagyon a felezendô ,viszont ha kétségeid vannak akkor célszerì lenne egy házassági szerzôdést írni a jelen vagyoni helyzetekrôl, ez nem azt jelenti persze hogy nem bízol a partnerkapcsolat holtodiglanig tartásában,de nem árt az elôvigyázatosság.Érdekes esetek történtek már kis hazánkban..

ObudaFan # 2006.01.03. 16:10

Ha megnősülsz, és nem kötsz házassági vagyonjogi szerződést, akkor a bt házasságkötést követően kiosztott nyeresége közös vagyon, a korábbi külön vagyon. Ha a bt-nek a házasság ideje alatt fizeted vissza a kölcsönt, akkor egy esetleges közös vagyon megosztási pernél figyelembe kell venni az így a közös vagyonból a bt felé kifizetett összeget, és annak felével kompenzálnod kell a házastársad.

SzLa # 2006.01.03. 15:41

Tisztelt Fórumozók!

A következő kérdésre várok választ:

Egyedülállóként alapítottam és működtetek egy bt-t beltagként (édesapám kültag). A bt bevételéből kölcsönt vettem fel személyes célra (lakásvásárlásra), így a bt-nek követelése van felém. Ha megnősülnék és esetleg válásra kerül sor, a nejemnek lenne-e alapja arra, hogy a bt házasság előtti anyagi javainak felét (és így a felém fennálló követelés felét is) megkapja (vagy követelje)? Továbbá, ha a követelés (kölcsön) a házasság alatt is fennáll, ez teremt-e bármilyen jogalapot arra, hogy esetleges váláskor igényt tartson a követelés felére, valamint a házasság alatt szerzett bevételek felére (noha abból tartom el)?

Üdvözlettel

SzLa

ObudaFan # 2005.12.28. 11:36

Mivel a praxis apportként lett szolgáltatva, elvileg az értéke a cégiratokból kiderül, bár ellenbizonyításnak van helye. A vagyon felosztásánál viszont a társasági szerződésben írtak az irányadók.

Rexor # 2005.12.28. 11:06

A cégbíróságnál megvan a társasági szerződés is, ott kérhetsz róla másolatot is. SZerintem a személyes közreműködés aránya sem mindegy a vagyon elosztásánál, hogy a vagyoni betét szolgáltatásánál Te mint kültag milyen mértékben működtél közre a társaság tevékenységében. A praxis értékét nem túl egyszerű meghatározni, utána kell nézni helyi lapokban, az önkormányzatnál.

virági # 2005.12.28. 10:37

Kedves Két Lotti!
Nekem ilyen társasági szerződésem nincs, a férjem elvitte magával. Csak a cégbíróságtól kikért nyilvántartás van nálam. Ez bizonyítja az 50-50%-os tulajdoni arányt, valamint az indulótőkét. Milyen értéke lehet soroksáron egy gyermekorvosi praxisnak 700 gyermekkel?
Köszönettel: Szilvia

ObudaFan # 2005.12.21. 19:58

Viszont a bt-ben nem feltétlenül kell minden tagnak "munkát" (személyes közreműködést) vállalnia. Bár személyegyesítő társaságról van szó, itt is a vagyoni hozzájárulás az alapja a tagságnak, és ezt a kültag is nyilván szolgáltatta. Az, hogy a jövedelem elosztása tekintetében a vagyoni hozzájárulás és a személyes közreműködés milyen arányban esik tekintetbe, megállapodás kérdése, a társasági szerződésben kell rendezni.

virági # 2005.12.21. 19:56

Másik kérdés, hogy kapitalizmust építő hazánkban a tulajdonosnak kell-e dolgozzon? Vagy elég, ha közös vagyonból 50-50% ban tulajdonosai a BT-nek?

obsitos # 2005.12.21. 15:36

Csupán egy kérdés: mivel XY-né aki a Bt-nek kültagja volt, és alanti saját bevallása szerint nem végzett munkát (!), utóbb etikus-e hogy még pénzt is kér a nagy semmiér?!

ObudaFan # 2005.12.19. 17:44

Nyilván a legegyszerűbb az lenne, ha a kültag kilépne, és belépne az új kültag; ha pedig erre a kültag nem haljandó, a társasági sz. felmondása. De a kültaggal valóban el kell számolni.

rite csillaggal (törölt felhasználó) # 2005.12.19. 17:39

és a praxist mi módon kívánja kivonni a cégből?

a bt. nevében eladja? ha igen a vételár a bttek vagyonát gyarapítja ezért fontos ezen kérdés rendezése is

Két Lotti # 2005.12.19. 13:10

Kedves Szilvia,

Igen, kompenzália kell, mivel a társasági szerződések általában azt mondják, hogy a nyereségből a tagok a vagyoni betétjük szerint - arányában - részesednek. Ha ez a helyzet a Ti esetetekben is, akkor jogos lehet a követelésed vele szemben.

Természetesen konkrét jogi tanácsot csak a társasági szerződés ismerete birtokában tudnok adni.

üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

virági # 2005.12.18. 12:38

Kedves Két Lotti!

Férjem és én válófélben vagyunk. A házasságunk alatt jött létre egy Betéti társaság, amely egy gyermekorvosi praxist foglal magába.
Én vagyok a kültag, férjem a beltag. A betéti társaságban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok.
Kérdéseim :
1.Egyezkedés folyamán van-e jelentősége, hogy én ebben a Bt-ben nem végeztem munkát.
2. Megyegyezés közöttünk még nem született. Ezért férjem az év végén egy új Bt-t akar létrehozni nélkülem, és a praxist abban folytatni. Jól gondolom-e, hogy ettől függetlenül kompenzálnia kell engem vagyoni téren.
Várom válaszod!
Szilvia