Bt. beltag kizárása


ObudaFan # 2006.01.04. 18:03
  1. A kizárásról szóló döntést nem cégbíróság hozta (az csak a változást jegyzi be), hanem a rendes megyei bíróság.
  2. Felszámolót akkor jelölnek ki, ha fizetésképtelen lesz a cég, alapból végelszámolási eljárás indul.
  3. Azzal, hogy nem veszed át a leveleket, semmit nem érsz el. Ugyanakkor kültagként csak azzal a vagyonnal felelsz, amit a társaság rendelkezésére bocsátottál. Egyébként meg nem kell megvárni a 3 hónapot, mert előbb is dönthettek a megszüntetésről.
zozzo28 # 2006.01.04. 17:27

Köszi a gyors választ.Én is így gondoltam először, de beszéltem a cégbíróval aki a kizárásról a döntést hozta, és ő azt mondta, hogy a 3. hónap végén a kijelölt felszámolóbiztoson múlik minden, ő akár még büntetőeljárást is indíthat, és akár nekünk is lehet anyagi felelőségünk.
Ez azért egyedi eset, mert ha én kültag vagyok és nem tetszik nekem valami akkor felmondok.Ezzel szemben itt mi kértük az ő kizárását, csak közben ők kimentették a cég vagyonát, és csak a mínusz maradt.Most magyarán mi vagyunk lépéskényszerben, nekünk kell állítólag a végelszámolást kérni, és fizetni az ezzel kapcsolatos költségeket is.
Tehát ez a két lehetőség van:

  1. Nem veszek át semmi papírt és lesz ami lesz 3 hónap múlva
  2. Vagy átveszem a papírokat és fizetek mindent ami a végelszámolással kapcsolatos, és akkor még mindig nem vagyok biztosítva...

Itt tartunk most :(

ObudaFan # 2006.01.04. 15:09

Két lehetőség van: vagy valaki elvállalja, hogy beltag lesz, és ő is teljes vagyonával felel a cég tartozásaiért, vagy nem vállalja el senki, és akkor a cég meg fog szűnni a kizárást követő 3. hónap végén, a hitelezők meg legjobban teszik, ha a korábbi beltag ellen fordulnak közeteléseikkel.

zozzo28 # 2006.01.04. 14:07

Egy elég faramuci ügyben kérném hozzáértők segítségét.Megpróbálom röviden leírni.
5 évvel ezelőtt alapítottunk egy kereskedelmi tevékenységet folytató bt.-t melynek egyik kültagja volnék.Az indulás után 1 évvel ellentét alakult ki a beltaggal szemben, felelőtlen gazdálkodás miatt...
Tudni kell, hogy a bt. egy közös ingatlanon működött, viszont a rajta lévő felépítmény bt. tulajdon volt.Szóval az összekülönbözés után a cég nem tudott úgy működni, hogy az számunkra elfogadható lett volna, ráadásul a beltag kizárt teljesen a cég munkájába való betekintésből, beleértve a könyvelést is.
Ezután kérte a közös tulajdon megszűntetését, melyet a bíróság számára kedvező módon el is fogadott, emellet mivel a tagygyűléseken nem jelent meg kértük a kizárását, melyet a cégbíróság jóvá hagyott 2 éves huzavona után.De nekünk ez most már nem biztos, hogy jó, mivel a cégnek tudtommal tartozásai vannak és a tavalyi mérleg alapján, érdekes módon az épület sem szerepel bt. vagyonként.Emellett egy hasonló tevékenységű Kft.-t is üzemeltetett 2 évig a bt. telephelyén.A mostani helyzet alapján benne vagyunk ebben a mínuszos ügyvezető nélküli cégben, és át kellene vennünk a cég hivatalos papírjait könyvelését...
Hogyan tovább?