Cégnév védelme


ObudaFan # 2006.05.25. 19:04

Ottó csomagküldőt azért igen. :)

Tilos az árut, szolgáltatást (a továbbiakban együtt: áru) a versenytárs hozzájárulása nélkül olyan jellegzetes külsôvel, csomagolással, megjelöléssel - ideértve az eredetmegjelölést is - vagy elnevezéssel elôállítani vagy forgalomba hozni, reklámozni, továbbá olyan nevet, megjelölést vagy árujelzôt használni, amelyrôl a versenytársat, illetôleg annak áruját szokták felismerni. Ehhez persze az kell, hogy a versenytárs használja is a megjelölést.

Cica*Mica # 2006.05.25. 08:46

Azért érdekelne még valami az ügyben.
Egy céget ha a Cégbíróság bejegyez, akkor vizsgálja, hogy bejegyezhető-e a választott elnevezés. Ez a cégbejegyzés ezek szerint semmiféle védelmet nem jelent?
Most nem az internetes megjelenésre gondolok, hanem arra, hogy egy már befutott, jól csengő cég nevével vissza lehet élni oly módon, hogy hasonló vagy ugyanolyan néven folytatok tevékenyéget, hirdetek újságokban, szórólapozok stb.
És ha "csak" egyéni vállalkozó vagyok, vagy még az sem, akkor gyakorlatilag megfoghatatlan a dolog. ???

ObudaFan: egy korábbi példámra irtad, hogy nem hívnak engem Quelle Ilonának. De OTTO még lehetnék, és akkor minden következmény nélkül csinálhatnék egy OTTO Csomagküldő Szolgálatot vagy mifenét?

Sasfioka # 2006.05.24. 21:23

ObudaFan: Csak az a baj a nic.com-os domainokkal, hogy sok esetben a tulajdonosuk sincs meg, mert csak egy bankszámla, vagy paypal, vagy bármi egyéb online fizetőmódozat kell, és máris van egy domainod. Akár hamis adatokkal... És mire azt megtalálják, hogy ki is lenne, már ha a külföldi fél teljes kapacitásával együttműködik... Mert a RIPE alá jegyzett domainokkal nincs gond, ott a RIPE azonnal végrehajt, akármelyik RIPE-tagú ország jogerős határozata alapján. De pl. .com alá, aki az erősebb, az az ügyesebb elv működik... Míg ugye nálunk így prioritás, úgy elperelés... Ilyen nincs nic.com alatt.

SF

ObudaFan # 2006.05.24. 20:54

A logó azért nagy valószínűséggel lajstromoztatható.

Cica*Mica # 2006.05.24. 20:42

No az ügyben annyi a fejlemény, hogy felhívtuk a "nevünkkel visszaélő " személyt (a weblapján volt tel.szám), és megkérdeztük, hogy milyen cég az ő vállalkozása. Kiderült, hogy az illető egyéni vállalkozó, és csak úgy kitalálta, hogy milyen jól hagzik ezzel a bizonyos névvel reklámozni a tevékenységét.
Megigérte, hogy leszedi ezt a nevet a weblapjáról...
A védjegy bejegyzéséhez még infokat gyűjtök és a téma szakértőjével is fogok beszélni. Úgy tudom 70-80 e Ft között van a bejegyzés, de nyilván csak akkor inditom el, ha tuti hogy bejegyeznék... (és logonk is van én terveztem még anno)
De ha megvan a bejegyzés, akkor sztem már tuti nyerők vagyunk az ilyen bitorlókkal szemben, hiszen a cégnevünk is és a domain nevünk is ez a bizonyos kifejezés.

Sasfioka, nem árulom el a kérdéses honlap nevét, mert nagyon nem tartanám etikusnak egy ilyen helyen ingyen reklámot csinálni. Akit érdekel úgyis ránktalál.
Köszi a válaszokat.

ObudaFan # 2006.05.24. 20:13

Nono. AZért ha sikerül a lajstromoztatás - amit nem fogunk tudni eldönteni , hogy sikerülhet-e, mert nem árulta el a kérdező a megjelölést - akkor a per sikerre vezethet, mégpedig a rendes bíróságon. A Legfelsőbb Bíróság egyik közzétett esete erre jó példa. A BH2005. 145 szerint a védjegyjogosultnak a védjegy kizárólagos használatára való joga a gazdasági tevékenység minden területén, így az internetes használat vonatkozásában is érvényesül, ezért a védjeggyel azonos, vagy azzal összetéveszthetô megjelölést domain névként a védjegy jogosultja használhat (1997. évi XI. tv. 12. § és 27. §).

Így elég egy ilyen pert megnyerni, és azután végrehajtani - ha Magyarország terülenére elérhetővé tesz magyar joghatóság alatt álló személy a jogerős eltiltó ítélet ellenére ilyen honlapot, végrehajtási bírság kiszabásának semmi akadálya nem lesz.

Sasfioka # 2006.05.24. 16:38

Interneten mindennemű pereskedés hiábavaló, legalábbis az általad említett kategóriában. Ugyanis lehet, hogy eléred, hogy a kovacs.co.hu domain alól tüntesse el a "rád utaló dolgokat", de ha kicsit "gerinctelen az illető", akkor fogja, és regisztrál egy kovacs.co.com, vagy kovacs.info, vagy kovacs.biz, vagy akármi más nic.com (és nem a franciák - mert hazánk a RIPE tagja, nem pedig az USA NIC-é) alá tartozó domaint, vesz tárhelyet Honoluluban, aztán pereld ki belőle a névvel való visszaélést. (Megsúgom: nem fog menni.)

A másik dolog, NAGYON DE NAGYON nem mindegy, hogy mi a cégetek neve, mert a példában említett Kovács Szállító nevet szerintem nem lesz olyan szabadalmi intézet aki magyar vonatkozásban lajstromba veszi. Ez kb. olyan majdnem mintha védetni akarnám az "az"-t, mint névelőt... De meg lehet próbálni, ha jól tudom árucsoportonként 60-100E Ft a lajstrombavétel, az eljárás ca. egy év (bár visszamenőleges hatályú jóváhagyás esetén)
Ha a piaci jó hírnevet már tudod bizonyítani még esélyeid is jók lesznek, és ha jelenleg nincs már más cég aki használja ezt a megjelölést... Elvégre ki tudja, lehet, hogy az általad kifogásolt személy előtted már öt évvel is ezt használta. Akkor meg talán te leszel bajban... Még a domaint is kiperelheti belőled (magyar vonatkozásban, .hu alatt)

A harmadik dolog, ha szállítmányozással kapcsolatos céget keresek, akkor valószínűleg nem nagypista szállítót fogok keresőbe írni, szimplán csak annyit, hogy szállító. Ha meg a Kovács Szállító céget keresem, akkor bepötyögöm, hogy www.kovacsszallito.hu, mert tudom, hogy kit és mit és hol keresek.

A negyedik dolog: a keresők profitorientáltak. Bármelyik céget meg tudod előzni, csak meg kell alkudni az árában...

Az internetes viták, lévén az internet jogi szabályozása abszolút kiforratlan, és mint említettem érdekek és ellenérdeket ütköznek (RIPE - NIC pl.), addig tehetetlen leszel, és szélmalomharcot fogsz vívni.

Persze tény, hogy fel lehet szólítani a személyt, hogy azonnal szüntessen meg mindent, mert agyonpereled, meg vannak korrupt ismerőseid is, talán fel is lehet hívni telefonon (ott a száma valszeg a domain whois-ába), és megkérdezni, hogy tudta-e esetleg, és hogy miért is, sőt tárgyalni is lehet vele. Ez utóbbit javaslom.

De ha lelőnéd a poént és megmondanád a te és a kifogásolt honlap címét, talán mindenki látná, hogy miről is beszélsz. (Nem beszélve arról, hogy itt a lehetőség ingyenreklámra te meg itt titkolózol :P)

Bár ObudaFan azt mondta, hogy a siker nem biztos. Én úgy mondanám, hogy biztos nem sikeres ez a kör. Bár a jövőben csak a halál biztos. Meg a netre indított perek... :)

SF

ObudaFan # 2006.05.21. 11:37

Hát egyrészt nincs akkora ismertsége, másrészt szerintem nem hívnak Téged Quelle Ilonának, emellett nem lajstromoztattások névjegyként a neveteket.

Cica*Mica # 2006.05.21. 09:49

Ez OK, de az általam felfedezett weblap tulajdonosa nem cég (nincs bejegyezve), a domaint is Kovács Pista néven regisztráltatta.
Csak a lapon szereplő elvevezése azonos a miénkkel.

Ilyen megfontolásból én mint magánszemély csinálhatok pl egy Quelle Áruház nevű weblapot, ahol rendeléseket vehetek fel ruhákra (amit a kinain beszerzek ócsón). Ez nem ütközik törvénybe? A Quelle nem fog beperelni, hogy visszaélek a jól csengő nevével.

Mert - bár a mi Bt-nknek nincs "még" olyan ismertsége mint a fent emlitett csomagküldőnek - de foglalkozunk webáruházzal, saját termékeink vannak stb stb. , és kezdünk "ismertek" lenni. És ez az ember aki "ellopta a nevünket" tudva vagy véletlenül visszaél a neten lévő ismertségünkkel.

ObudaFan # 2006.05.21. 09:24

Csak ez a szókapcsolat azért nem feltétlenül problémás, mert a Kovács az ő neve, a szállító meg a tevékenységi kör. Márpedig a Ctv. jelenleg még hatályos szabálya szerint

A cégnévnek (rövidített névnek) az ország területén a cégnévben azonos tevékenységet feltüntetô más cég elnevezésétôl egyértelmûen különböznie kell. Két vagy több azonos nevû cég közül a választott név viselésének joga azt illeti meg, amelyik a cégbejegyzési kérelmét elsôként nyújtotta be. Ez a rendelkezés nem érinti a cégtulajdonosnak, illetve a tagoknak azt a jogát, hogy nevüket a cégnévben vezérszóként feltüntethessék. A Szolgálat - kérelemre - a cégbejegyzési kérelem benyújtása elôtt felvilágosítást ad arról, hogy a választott elnevezés a kérelem idôpontjában különbözik-e a cégnyilvántartásba már bejegyzett más cég elnevezésétôl.

Persze, meg lehet próbálni felszólítani őket, és ha nem lépnek, akkor pert is meg lehet próbálni, de a siker nem biztos.

Cica*Mica # 2006.05.21. 09:17

Csak egy kiegészítés:
tehát nem azzal van bajom, hogy az Õ neve Kovács, nem is azzal hogy szállítmányozással foglakozik, hanem ezzel a szókapcsolattal, ami a mi társaságunk neve.

Cica*Mica # 2006.05.21. 09:15

Köszi a választ, de nem igazán értem mi az hogy "saját neve".
Megpróbálom egyértelműbben leirni a problémát. (persze a nevek elváltoztatásával:))) )

Mi vagyunk a KOVÁCS SZÁLLITÓ BT. Neten az elérhetőségünk www.kovacsszallito.hu. A keresők elég jól ránktalálnak, főleg a "kovács szállító" keresőszóra stb.

Most ha a fenti keresőszót beírom kb második helyen hoz egy weblapot, aminek elérhetősége www.kovacs.co.hu. A weblapon az szerepel, hogy KOVÁCS SZÁLLÍTÓ. (cégforma meghatározása nincs). A tevékenységük is hasonló mint a miénk.

Ha a cégkeresőben megnézem nincs ilyen néven bejegyezve társaság.

Mit tehetek? Felszólíthatom e az illetőt, hogy ne használja ezt a nevet főleg ne a neten?

A védjegy lajstromozásnak utánnanézek, és azt hiszem intézzük.
Még egyszer köszi.

ObudaFan # 2006.05.21. 08:48

Amennyiben ez a név az ő saját neve, akkor semmilyen módon nem lehet jelenleg fellépni ellene. Ha nem, akkor a Ptk. névvédelmi szabályai alapján a használattól való eltiltásra lehet kötelezni. Védjegy lajstromozását lehet kérni az illető megjelölésre, ebben az esetben a védelem teljeskörűbb lesz.

Cica*Mica # 2006.05.20. 16:43

senkinek semmi ötlete ?

Cica*Mica # 2006.05.19. 18:40

Kérdésem a következő lenne:
Van egy Bt-nk, nevében az egyik tag vezetékneve és a tevékenységre utaló szó/kifejezés található. 2003-ban alakultunk.
A neten "aktivan" ott vagyunk, a keresőkben rendszeresen figyeljük, hogy a weblapunkra rátalál e, ill. milyen helyen vagyunk. ..
Ma felfedeztük, hogy teljesen ugyanazzal a névvel van valakinek weblapja, mint a mi Bt-nk neve. Hogy érthető legyek: ha beirom a keresőbe a cégünk nevét, akkor kb második helyen feljön ezé az emberé és a weblapján a mi cégnevünk szerepel a társasági formára való utalás nélkül.
A cégnyilvántartásban nem találtam ilyen nevű társaságot.
A domain regisztráció adataiból kiderült, hogy egy magánszemély regisztrált. Szerintem max egyéni vállalkozó lehet az illető, vagy csak egy magánszemély.
Fel tudunk-e lépni vele szemben, hogy ne használja a mi társaságunk nevét a neten?
A Bt-nk nevét le lehet e védetni és az milyen előnyökkel jár, illetve milyen költségvonzatai vannak?
Köszönöm hogy segitetek.