Meghatalmazhatok - e valakit, mint ügyvezető cégjegyzésre?


Lili # 2006.06.13. 17:31

Kedves Akoma!

Ismer a Gt. egy felhatalmazáson alapuló cégjegyzést is. Ebben az esetben a felhatalmazó levélben fel kell hatalmazni az adott munkavállalót, a meghatározott ügycsoport, értékhatár stb. meghatározozásával és úgy kell vele aláiratni, mint egy aláírási címpéldányt. Ezt még a bankok is elfogadják, már többször csináltam gyakorlatban.

Üdvözlettel:

Lili


dr. Lili

ObudaFan # 2006.06.12. 22:09

Az ügyvezetô személyében bekövetkezett változás befelé, a társaság vonatkozásában a társaság és tagok viszonyában, valamint a cégbíróság irányában azonnal hatályos, harmadik személyek vonatkozásában pedig az új ügyvezetô bejegyzésének közzétételét követôen, de visszamenôleges hatállyal. A cég azonban a bejegyzés közzétételét megelôzôen is bizonyíthatja, hogy a harmadik személy a változásról tudott, így a változás harmadik személyek vonatkozásában is a tudomásszerzéssel hatályos.

Akoma # 2006.06.12. 21:59

Köszönöm a hozzászólást. Én nem cégvezetőre gondoltam, hanem olyanra akit vezető tisztségviselőként szabályoz a törvény.

Az esetében mikortól él az aláírási jog, a bejegyzéstől, vagy a már a változási kérelem cégbíróságra való benyújtástól?

ObudaFan # 2006.06.12. 21:45

Az attól függ, mert a vezető tisztségviselő válktozása visszamenőleges hatályú, de a cégvezetőé nem. Együttes cégjegyzési jog viszont sosem visszamenőleges hatályú.

Akoma # 2006.06.12. 14:58

_Lala_!

Köszönöm a választ, ráadásul ezt akartam hallani, mármint a b) verziót.

Az a) verzió meg fog történni, de már nincs idő a cégjegyzésre jogosult elutazásáig.

Apropó, ha beadja a cég a társasági szerződés módosítását, amiben kér új aláírásra jogosultat bejegyezni, az a személy a kérelem benyújtásától a cégbíróság elbíráló végzéséig eljárhat aláíróként?

Tudom, hogy a bejegyzés visszamenő hatályú lesz, a változás időpontjára.

_Lala_ # 2006.06.12. 13:43

Akoma, két lehetőség van:

  1. kinevezitek az adott alkalmazottat cégvezetővé az adott időszakra - ez ügyvéd + cégbíróság, és pénzbe kerül,
  2. konkrét, eseti jelleggel lehet meghatalmazást adni az adott alkalmazott részére (pl. aláírhat egy konkrét, meghatározott szerződést), csak az általános meghatalmazás nem lehetséges.
Akoma # 2006.06.12. 11:55

Tisztelt Fórumosok!

Amennyiben egy cégnél egyetlen személy az aláírásra jogosult és ő teszem azt nyaralni utazik, tehát nem tud a cég képciseletében aláírni, de már előre látható, hogy a távolléte alatt szükség lenne szerződések cégszerű aláírására, milyen megoldást választhat e probléma megoldására? Meghatalmazhat valakit erre?

Találkoztam több állásponttal. Valaki azt mondja, hogy a vezető tisztségviselő személyesen köteles eljárni, képviseletnek helye nincs, tehát nem hatalmazhat meg szerződés cégszerű aláírására monduk egy alkalmazottat.
Míg mások nem látják az ilyen meghatalmazásnak akadályát, mondván a meghatalmazott nem a céget jegyzi az aláírásával, hanem a vezető tisztségviselő cég nevében tett aláírását pótolja a sajátjával. Ezért jó az olyan meghatalmazás, amit a cégaláírásra jogosult cégszerűen ír alá. Ez a meghatalmazás pedig a szerződés mellékletét képezi. Egy ilyen meghatalmazás egyedi, konkrétan megjelölt szerződésre szólna, nem általánosan.

Előre is köszönöm a választ, válaszokat.