BT-ben közreműködők jogviszonya
BT - ben közreműködők jogviszonya
Van külső és belső jogviszony.
A BT-ben beltag vagyok "főállásban", a fiam - akinek másutt van heti 36 órás mviszonya - kültag. A gt módosulása miatt új társ. szerződés lesz. A kültag, azaz a fiam lehet-e megbizással ügyvezető ? Jómagam pedig mviszonyba lépnék a BT-nél, mert a BT alaptevékenységéhez nekem van képesítésem. Jogilag kivitelezhető ez ? Megoldható-e az ügyvezetés nulla Ft megbizási dijjal ?
Megoldható. Csak munkaviszony nem lehet. (Viszont bt. esetében nem ügyvezetés, hanem üzletvezetés.)
A kültag fiam tehát üzletvezető lesz, nem kap dijazást a társasági szerződés szerint, s gyakorolja a munkáltatói jogokat. E minőségben alkalmaz engem.Mi ketten vagyunk csak a BT-ben, tulajdonosként. Releváns-e, hogy melyikünknek mekkora a részesedése a jegyzett tőkében ? Ha nekem van többségi tulajdonom, akkor is lehetek munkaviszonyban ?
A társasági szerződésben külön rendelkezni kell a kültag üzletvezetői jogosultságról. A részesedés éréke irreleváns.
Üdv!
Segítséget kérnék hozzáértőktől az alábbi témában:
Van egy BT. Tevékenységi köre: bizonyos árucikket szállít egyik helyről a másikra, illetve értékesíti. A BT tagjai egyik alkalommal nem tudtak elmenni áruért, és szóban megkérték egy ismerősüket, hogy menjen el az áruért, és vigye el egy másik helyre. Ismerős elhozta az árut, és az átvételt aláírásával igazolta, majd leadta az árut a megbeszélt helyen. A leadott áru után az illetékes cég kifizette a bt-nek a megfelelő összeget.
A bt. x hónap elteltével az áru értékét nem utalta át oda, ahonnan Ismerősük elhozta az árut, és a cég (lerakat) az Ismerőstől követeli az áru értékét, mivel az ő aláírása szerepel a bizonylaton. A számla a cég nevére lett kiállítva, de az Ismerős neve is szerepel rajta. Ismerősnek semmi köze a bt-hez, csak egy szívességet tett az elhozatallal.
Kérdésem az lenne, hogy ez esetben felelősségre vonható-e az Ismerős a követelő cég által?
Köszönöm a hozzászólásokat.
Ha az "ismerős" bizonyítani tudja, hogy
- volt meghatalmazása a cégtől az átvételre, és
- erről az átadó tudott,
akkor nem felel.
Köszönöm a választ. Sajnos az ismerős nem tudja bizonyítani, hogy meghatalmazott volt, hiszen csak szóbeli kérés hangzott el.
Ilyen esetben jogos a követelés?
Akkor jó eséllyel pervesztes lesz.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02