Kiskorúval történő kapcsolattartás és Ákr viszonya


Antares # 2018.06.07. 13:34

Közben észrevettem az Ákr. 41. § (3) bekezdését, amely szerint ha "az ügyfél erre irányuló felhívás nélkül terjeszt elő új bizonyítékot, vagy tesz bizonyítási indítványt, ezt a hatóság az ügy teljes eljárásban való lefolytatása iránti kérelemnek tekinti, és a kérelmet teljes eljárásban bírálja el."

Akkor lehet, hogy meg is válaszoltam magamnak az 1. kérdésemet? :)

Antares # 2018.06.07. 13:01

Tisztelt Fórumozók!

Két kérdésem is van a megjelölt témában.

1. Helye van-e függő hatályú döntés meghozatalának kiskorúval történő kapcsolattartás gyámhivatali végrehajtása során? Tehát amennyiben az ügyfél erre vonatkozó kérelmet terjeszt elő, akkor a gyámhivatalnak arra nézve függő hatályú döntéssel kell-e végzést hoznia?

Érzésem szerint nem, hiszen 8 nap alatt nem tudja lefolytatni a bizonyítási eljárást a tényállás tisztázása érdekében, de mégsem találom az erre vonatkozó jogszabályt. Kérlek, segítsetek!

2. Jogos-e a gyámhivatal részéről az az érvelés, hogy kiskorúval történő kapcsolattartás végrehajtása céljából előterjesztett kérelem elbírálásakor az ügyintézési határidő túllépése miatt eljárási illetékmentesség okán az ügyfélnek azért nem köteles a gyámhivatal megfizetni 10 ezer forintot, mert a végrehajtási eljárásra nem vonatkoznak az Ákr. I-VIII. fejezetében leírt rendelkezések, azaz az 51. § rendelkezései sem a határidő-túllépés miatti pénzkifizetésről?

Válaszotok előre is köszönöm!