Árverési nyertes - Földhivatali bejegyzés

gerbera317 # 2018.10.27. 08:51

Itt egy kiváló cikk a telki tilalmakról.
https://www.terc.hu/…tar/tilalmak

Cmiklos # 2018.10.26. 17:24

Köszönöm a hozzászólásokat.
A Földhivatal ma feltett minket széljegyre.
Ezt meg azt be kell nyújtanunk, viszont nem javasolta, hogy egyelőre hozzá nyúljunk a telekhez...várjuk meg a tulajdonjog bejegyzését.

Azért nem kezdtük meg az építkezést, mert ez egy kiparcellázott lakópark, nincsen rajta egyelőre csak kb. 8 ház. Nem házat vettünk, hanem telket.

Jelenleg semmit nem tudunk tenni, csak kérvényezni - ha egyáltalán lehet -, hogy építkezhessünk a lakóparkban a változtatási tilalom ellenére.

Köszönöm még egyszer!

gerbera317 # 2018.10.26. 11:43

földhivatal az eljárást kezdeményező személy számára küldi a felszólítást
A jogszabály nem rendelkezik arról, kinek a részére kell a felszólítást megküldeni, de rendelkezik arról, hogy ki kötelezhető fizetésre. És úgy logikus, hogy ennek a személynek kell a felszólítást kiküldeni. Ha ez a személy jogi képviselővel rendelkezik, a címzett lehet az ügyvéd is.
De a végrehajtó nem jogi képviselője az ügyfélnek, hanem eljárás lefolytatása iránt megkereső hatóság, és mint ilyen, egy négyszintű kötelezetti sor legvégén foglal helyet. A sor elején pedig az a személy (illetve ügyvédje) áll, aki a bejegyzés által jogot szerez, illetve jogosulttá válik. A végrehajtó kerüli az olyan intézkedéseket, ahol a díjfizetési kötelezettség egészen a negyedik szintig továbbhárulhat. Egyetlenegyszer láttam ilyet, de a végrehajtó azt is csak azért nyelte le, mert az ő sara volt.

Nem tudom kizárni, hogy igazad van abban, hogy körzetenként / megyénként eltérő a földhivatalok gyakorlata. De abban biztos vagyok, hogy a mifelénk dívó gyakorlat szerint vh-jog bejegyzése esetén a vh-kérő, törlés esetén az adós, árverési vétel esetén a vevő az ilyenek címzettje.

A kérdés bizonyára költői
Csak félig volt az. A másik fél erejéig tényleg nem értettem a szándékot. :-)

lajcsó # 2018.10.26. 10:33

"Te most ügyvéd vagy, vagy végrehajtó?"
A kérdés bizonyára költői. Arra akartam utalni, hogy a földhivatal az eljárást kezdeményező személy számára küldi a felszólítást, aki lehet végrehajtó, meg lehet ügyvéd is.

gerbera317 # 2018.10.26. 08:02

Az itteni földhivatal is nekem küldi a fizetési felszólításokat.
Nem látom az összefüggést. Te most ügyvéd vagy, vagy végrehajtó?

lajcsó # 2018.10.26. 07:16

„meg is kaptuk a végrehajtótól a levelet, miszerint fizessük be a 6.600 Ft eljárási illetéket”
Ilyet a végrehajtótól biztosan nem kaptál."
Kaphatott, akkor ha a földhivatal a végrehajtónak küldte a fizetési felszólítást. Az itteni földhivatal is nekem küldi a fizetési felszólításokat. Persze van ahol más a gyakorlat.

gerbera317 # 2018.10.26. 06:53

Komplex? Ugyammá...
meg is kaptuk a végrehajtótól a levelet, miszerint fizessük be a 6.600 Ft eljárási illetéket
Ilyet a végrehajtótól biztosan nem kaptál. Olyat kaphattál, amiben értesít, hogy a tulajdonjogod bejegyzése iránti megkeresést megküldte a földhivatalnak, és ha az majd felszólít 6600 Ft megfizetésére, akkor erősen ajánlott ennek a felszólításnak eleget tenni. Úgy-e?
Hogy mi a bejegyzés késlekedésének az oka, mi nem tudjuk. De téged mi tart vissza attól, hogy befáradj a földhivatalba, és megkérdezd?

A 2. problémádhoz: Egy kész lakóparkban mit akarsz építkezni? Továbbá, miért nem kezdted meg eddig? Miért nem kérted a végrehajtót, hogy adja birtokba az ingatlant? A birtokba adás feltételei között nem szerepel az, hogy az árverési vevő tulajdonjoga be legyen jegyezve. Ezekre bizonyára magad is tudod a választ.

Egy biztos: az árverési vételtől már nem állhatsz el.

Cmiklos # 2018.10.25. 16:42

Kedves Fórumozók!
Egy kicsit komplex problémával fordulok hozzátok.
A nyár elején árverési nyertesek voltunk egy Pest megyei telekkel kapcsolatban. Határidőre fizettünk, meg is kaptuk a végrehajtótól a levelet, miszerint fizessük be a 6.600 Ft eljárási illetékes a Pest megyek kormányhivatal számára.
Ez meg is történt, azonban azóta semmi történt a bejegyzéssel kapcsolatban.

Ha jól értelmezem a jogszabályt, 30 napja van a földhivatalnak a bejegyzésre.

Probléma 1.
Áll a pénzünk valahol, a semmiben.

Probléma 2.
A napokban változtatási tilalmat jegyeztek be a lakóparkra, amely ugye eltarthat 3 évig is.

Ha be lenne jegyezve a tulajdonjogunk, akkor már akár folyhatna is az építkezés, viszont így már nem igazán érdekünk az, hogy a végrehajtási folyamat lezáródjon és tulajdonjogos szerezzünk.

A kérdés az, hogy bármilyen úton-módon emiatt a "tökölés" miatt el lehet állni a tulajdonszerzéstől? Hiszen ez rajtunk kívülálló dolog, akadályoztatva vagyunk folyamatosan.

Köszönöm a segítségetek!