2017 tavaszán vettünk egy házat egy öreg nőtől. A nővel magával sosem találkoztunk, mert kórházban volt, meghatalmazással a fia intézte az ügyeket, nem is volt semmi gond.
Az előző tulaj fia a vételárból vett nem messze egy lakást (az anyja vagy saját nevére, nem tudom). Természetesen még sokáig érkeztek levelek stb. a régi ingatlanra az előző lakók számára. A srác rendszeresen járt a régi házukhoz és elvitte a nekik szóló leveleket. Olyan is előfordult, hogy én vettem észre előbb a levelet és szóltam neki, hogy menjen érte - megtette.
2018 tavaszán a házat lebontattuk, azóta is üres, befüvesített terület van a helyén. Egészen egyértelmű, hogy senki sem lakik most ott. A kapun a postaláda megmaradt.
Néhány levél most is érkezik, azonban a srác már nem viszi el legalább egy éve (kb. a bontás óta). Már 2017 végén kértem a srácot, jelentse be állandó lakcímének azt a lakást, amiben most lakik, de ezt azóta sem tette meg (kormányhivatalban megnézettük, ki van hozzánk bejelentve). Azóta mindenféle helyekről érkeznek felszólítások, ajánlott levelek stb. de én már meguntam, hogy foglalkozzak ezekkel. A srác már nem jár a postaládához, én meg nem szólok neki. A levelek elkallódnak. Véleményem szerint nem az én dolgom intézni az ügyeit.
Az anyját azonban most már végrehajtó is keresi, nekem meg a teleknél a postaládába dobálják be a mindenféle papírjaikat. Oda járkálnak az üres telekhez. Mégis mit gondolnak, kit találnak ott?
Magyarul a srácnak és/vagy anyjának van magántulajdonú lakása, amiben a srác lakik (a nő tudtommal kórházban van), viszont még az üres telkünkre vannak bejelentve többszöri kérésem ellenére. Még csak nem is lenne lehetetlenül nehéz a hatóságnak megtalálnia őket - nekem egyből két ötletem is lenne, hogyan tudnák kideríteni legalább a tartózkodási helyüket.
Viszont ahogy feljebb is írtam, nem érzem úgy, hogy nekem kéne az előző tulaj(ok) és a hatóság ügyeivel foglalkozni. Ha egyszer épp a telken leszek és jön egy hatósági ember keresve a srácot vagy anyját, még én magyarázkodjak?
A kérdésem az, hogy a leírtak fényében lehet-e nekem ebből az egészből bajom? Pl. ha a végrehajtó képtelen (nahát!) az üres telken fellelni a beteg nőt és a fiát vagy bármi másért. Kötelességem-e mások leveleivel stb. foglalkoznom, ha azok az én ingatlanom címére érkeznek? Miért én foglalkozzak az ő hanyagságuk miatt a leveleikkel? Mi közöm egyáltalán nekem ehhez az egészhez?
(Szeretnénk megpróbálni valahogy a "megfelelő" hivatalon vagy ügyvéden keresztül a mi telkünkre az ő bejelentett állandó lakcímüket megszűntetni)
Várom a hozzászólásokat, előre is kösz,