végrehajtás az előző tulaj ellen a mi ingatlanunkon

Millerhun92 # 2019.08.02. 07:26

Gerbera említette a 26. § (3) bekezdés szerinti nyilatkozatot.
Erről van szó:
https://www.posta.hu/…tes_2019.pdf

Ha ezt kitöltöd, és a postán leadod, akkor a továbbiakban nem kézbesítik a levelet a címre. A bejelentéstől számítva némi időnek el kell telnie, de utána már nem jön több levél az ő nevére.
Előfordulhat, hogy mégis kézbesítenek levelet, ilyenkor az ügyfélszolgálaton jelezd, hogy a nyilatkozatot megtetted, a "várakozási idő" letelt mégis kapod a leveleket. Én végigjátszottam ezt a kört, és most már nem jönnek a korábbi lakó levelei.
Az én esetemben egyébként bérlő volt, aki a bérleményt adta meg értesítési címként, és a kiköltözés után sem jelentette át magát a szolgáltatónál, jött a végrehajtásra felszólító levél stb., de a postai kör után már ezek sem érkeznek, egy próbát megér a dolog.

Marhakonzerv # 2019.07.01. 07:45

@gerbera317: "Hogy az alapkérdésedre is megkhasd a választ: Alapvetően nem lehet belőle bajod, kivéve, ha az öregasszonyt olyan hatóság keresi a címeden, aki az együttműködésed elmaradása esetén kényszerintézkedést jogosult alkalmazni ellened. Ilyenek a bírósági- és az adóvégrehajtó, a TEK, meg még néhány, ezekhez hasonló erőszakszervezet. Nagyon leegyszerűsítve: nem célszerű ezekkel szórakozni."

Sejtésem szerint nem fizetett ki valamit, és azért keresik. Engem még nem keresett meg amúgy egyik szervezet sem; ha megkeresnek, tudok adni nekik egy telefonszámot, ami két éve még élt. Többet én sem tudok. Remélem ez a hozzáállás elegendő nekik...

(az öregasszony nevén van egy másik ingatlan, amiben a fia lakik, miért nem végeznek egy lekérdezést a Földhivatal adatbázisából, mindjárt kiderülne, hol kell kilincselni, nem pedig az üres teleknél várni a csodát)

gerbera317 # 2019.07.01. 07:27

Csak nézett bután, hogy nekik ki kell vinni
Nem ő nézett bután, hanem te szóltál bután. Lássuk, miért: 335/2012. Kr.
25. § (1) e) A postai szolgáltatón kívül álló okból kézbesíthetetlen a postai küldemény a címzett részére, ha a címzett - a 26. § (3) bekezdése szerinti bejelentés tartalma alapján - elköltözött (jelzés: elköltözött).
26. § (3) A postai szolgáltató a postai küldemény kézbesítését érintő, a címzettel vagy az egyéb jogosult átvevővel kapcsolatos információt tartalmazó bejelentést vagy nyilatkozatot - kivéve, ha annak valódisága kétséges - legalább a következő feltételek megléte esetén fogadja el: a) a bejelentés személyesen és írásban, magyar nyelven történik, és b) a bejelentő a bejelentés valódiságát ba) okirattal igazolja és az okirat eredetijét vagy eredetijének bemutatásával egyidejűleg másolatát csatolja, bb) okirat hiányában a bejelentésen nyilatkozik, hogy az abban foglaltak a valóságnak megfelelnek, c) és a bejelentés tartalmazza a bejelentő aláírását és természetes személyazonosító adatait.
Tehát a buta postás csak akkor küldi vissza az iratot "elköltözött" jelzéssel, ha tudsz olyan bejelentést rittyenteni, ami a fenti feltételrendszernek maradéktalanul megfelel.

Hogy az alapkérdésedre is megkhasd a választ: Alapvetően nem lehet belőle bajod, kivéve, ha az öregasszonyt olyan hatóság keresi a címeden, aki az együttműködésed elmaradása esetén kényszerintézkedést jogosult alkalmazni ellened. Ilyenek a bírósági- és az adóvégrehajtó, a TEK, meg még néhány, ezekhez hasonló erőszakszervezet. Nagyon leegyszerűsítve: nem célszerű ezekkel szórakozni.

Marhakonzerv # 2019.06.30. 11:31

@Grave7: Senki nem gátol meg abban, hogy a kormányhivatalban bejelentsd, X és Y elköltözött a címről és kéred annak fiktiválását"

Talán nem is hiszed el, de ezzel sokat segítettél. Eddig senki sem tudta megmondani, milyen ügyet kell indítani, milyen "néven kell nevezni" ezt az ügyet.

@Grave7: Abban sem gátol meg téged senki, hogy a postaládára kiragassz egy tájékoztatást: "X és Y 2017. tavaszán elköltözött, a nekik szóló leveleket küldjék vissza a feladónak".

Kétszer is jelen voltam, amikor jött a postás és dobálta be a leveleket. Mondtam neki, a címzett nem lakik itt, ne hozza többet ide. Csak nézett bután, hogy nekik ki kell vinni. Azóta is hozzák szorgalmasan.

Marhakonzerv # 2019.06.30. 11:24

@gerbera317: eddig is értettem én, miért a régi címre érkeznek a papírok. Az én felvetésem inkább az akart lenni, hogy ebből az egészből (hogy passzívan nézem az előző tulaj bénázását) lehet-e valami gondom?

Grave7 # 2019.06.30. 10:51

@Marhakonzerv: Senki nem gátol meg abban, hogy a kormányhivatalban bejelentsd, X és Y elköltözött a címről és kéred annak fiktiválását (http://kormanyablak.hu/…6/OKMIR00049).
Abban sem gátol meg téged senki, hogy a postaládára kiragassz egy tájékoztatást: "X és Y 2017. tavaszán elköltözött, a nekik szóló leveleket küldjék vissza a feladónak".

gerbera317 # 2019.06.30. 10:37

A levelek azért erre a címre érkeznek, mert a feladóknak erről a címről van tudomásuk. A végrehajtó is azért itt keresi az öregasszonyt, mert ez az ismert címe. Akármit is gondolsz erről, te dolgod, de tudd, hogy ellenkező bebizonyításig vagy megállapításig vélelmezni kell, hogy az öregasszony itt lakik, vagyontárgyai pedig itt vannak. Aztán jön a végrehajtó, meglátja, hogy hát ez egy üres telek, és már állapítja is meg, hogy "itt nem". Vágod?
Bocs a hangnemért, de talán magad is sejtetted előre, hogy a kérdéseddel senkit nem fogsz lenyűgözni.

Marhakonzerv # 2019.06.30. 08:24

2017 tavaszán vettünk egy házat egy öreg nőtől. A nővel magával sosem találkoztunk, mert kórházban volt, meghatalmazással a fia intézte az ügyeket, nem is volt semmi gond.

Az előző tulaj fia a vételárból vett nem messze egy lakást (az anyja vagy saját nevére, nem tudom). Természetesen még sokáig érkeztek levelek stb. a régi ingatlanra az előző lakók számára. A srác rendszeresen járt a régi házukhoz és elvitte a nekik szóló leveleket. Olyan is előfordult, hogy én vettem észre előbb a levelet és szóltam neki, hogy menjen érte - megtette.

2018 tavaszán a házat lebontattuk, azóta is üres, befüvesített terület van a helyén. Egészen egyértelmű, hogy senki sem lakik most ott. A kapun a postaláda megmaradt.

Néhány levél most is érkezik, azonban a srác már nem viszi el legalább egy éve (kb. a bontás óta). Már 2017 végén kértem a srácot, jelentse be állandó lakcímének azt a lakást, amiben most lakik, de ezt azóta sem tette meg (kormányhivatalban megnézettük, ki van hozzánk bejelentve). Azóta mindenféle helyekről érkeznek felszólítások, ajánlott levelek stb. de én már meguntam, hogy foglalkozzak ezekkel. A srác már nem jár a postaládához, én meg nem szólok neki. A levelek elkallódnak. Véleményem szerint nem az én dolgom intézni az ügyeit.

Az anyját azonban most már végrehajtó is keresi, nekem meg a teleknél a postaládába dobálják be a mindenféle papírjaikat. Oda járkálnak az üres telekhez. Mégis mit gondolnak, kit találnak ott?

Magyarul a srácnak és/vagy anyjának van magántulajdonú lakása, amiben a srác lakik (a nő tudtommal kórházban van), viszont még az üres telkünkre vannak bejelentve többszöri kérésem ellenére. Még csak nem is lenne lehetetlenül nehéz a hatóságnak megtalálnia őket - nekem egyből két ötletem is lenne, hogyan tudnák kideríteni legalább a tartózkodási helyüket.

Viszont ahogy feljebb is írtam, nem érzem úgy, hogy nekem kéne az előző tulaj(ok) és a hatóság ügyeivel foglalkozni. Ha egyszer épp a telken leszek és jön egy hatósági ember keresve a srácot vagy anyját, még én magyarázkodjak?

A kérdésem az, hogy a leírtak fényében lehet-e nekem ebből az egészből bajom? Pl. ha a végrehajtó képtelen (nahát!) az üres telken fellelni a beteg nőt és a fiát vagy bármi másért. Kötelességem-e mások leveleivel stb. foglalkoznom, ha azok az én ingatlanom címére érkeznek? Miért én foglalkozzak az ő hanyagságuk miatt a leveleikkel? Mi közöm egyáltalán nekem ehhez az egészhez?

(Szeretnénk megpróbálni valahogy a "megfelelő" hivatalon vagy ügyvéden keresztül a mi telkünkre az ő bejelentett állandó lakcímüket megszűntetni)

Várom a hozzászólásokat, előre is kösz,