Hmm. Éppen most írtam le egy másik topikban. Eszerint: 1) Kérj a munkáltatódtól egy kimutatást a letiltásodról. A kimutatás ne tartalmazzon túl sok információt, csupán soronként annyit, hogy a vh-kérő követelésére induló végrehajtásban a) mikor b) mekkora összeget c) hová teljesített. 2) A kimutatást, valamint a férjed ügyében a végrehajtás befejezését megállapító intézkedést bemutatva, kérd a végrehajtót, hogy folytassa le a Vht. 41. § szerinti eljárást. A kérelemeben külön emeld ki, hogy a) az nem végrehajtási kifogás, valamint, hogy b) az eljárása eredményéről írásban tájékoztasson. Ennek az eredményeként a végrehajtást kérőnek el kell ismernie, hogy az egyetemlegesen felszámított követelésrészek megfizetésre kerültek, valamint külön el kell ismernie a letiltásodból származó megtérüléseit is. Ha ezt nem teszi, 3) végrehajtás korlátozása iránti pert indíthatsz a végrehajtást kérő ellen.
Azzal, hogy a végrehajtást kérő (a jogelőd és a jogutód is) mennyit töketlenkedik a fentiek során, nem kell foglalkoznod - szükség esetén majd a bíróság szétcsap közöttük. Ha netán a végrehajtó töketlenkedik, arra is van megfelelő jogorvoslat. De az a legfontosabb, hogy TE ne vakarózz.
Egyetemleges adósság
Értem, és nagyon köszönöm az alapos tájékoztatást. A kérdésem már csak az, mit tudok tenni, hogy minél előbb rendezzem ezt az ügyet?
Megtaláltam ezeket a költségeket az első felhíváson (azóta semmit nem kaptam ez ügyben, 4 és fél éve!), ennél nagyobb összeg szerepel a járásbíróság határozatán (plusz járulékai), a férjemnél meg végképp nem tudjuk, mit tartanak nyilván. A végrehajtóm egyenesen csillagászati összeget tart nyilván. Ha elküldtem neki a férjem teljesítését igazoló dokumentumokat, az ő dolga megnyilatkoztatni a vh-t kérőt? Vagy én keressem a jogutódot? Azt a rengeteg kamatot, amit rátett a végrehajtó, nekem kell kifizetnem annak ellenére, hogy a vh kérő mulasztotta el az értesítést? Telefonon eléggé korlátozzák a tájékoztatást, érdemes elmennem a végrehajtóhoz (már elég messze lakunk), vagy várjam meg, amíg kideríti, mennyivel tartozom a jogutód szerint?
Mindenképpen szeretném elkerülni, hogy nekiálljon tiltani a fizetésem, és már ettől kezdtem el félni. Gondolom, sok a dolguk, de nekem úgy tűnik, nagyon lassan áramlanak az információk... Szóval, mit csináljak, hogy kifizethessem minél előbb a tartozásom?
Ha a társad ügyében elutasították a jogutódlás megállapítását, az rendben van, hiszen egy befejezett (kvázi megszűnt) ügyben a jogutódlás fogalmilag kizárt. Nem úgy a te ügyedben, ami még továbbra is folyamatban van, és a végrehajtást kérőt és a végrehajtót is illetik meg összegek. Nálad igenis helye van jogutódlás megállapításának, a javasolt fellebbezést pedig meglehetősen agyatlan dolognak tűnik (értsd: ne próbálkozz vele).
A te ügyedben amit még meg kell fizetned, az a munkadíj, költségátalány, készkiadás, (általános költségátalány), valamint a végrehajtást kérőnek a végrehajtás elrendelésével és foganatosításával felmerült költségei (illetve, amit ebből még nem fizettél meg). Ezek nem egyetemleges követelésrészek, tehát a másik végrehajtónál megfizetve nem lehet őket nálad is megtérültnek tekinteni. Ha ezeken felül követel még valamit a jogutód vh-kérő, azt végrehajtás korlátozása iránti perrel lehet elhárítani.
Nagyon szépen köszönöm a választ.
Nem gondoltam, hogy nem tartozom, de úgy tudom, hogy a nem egyetemlegesen felszámított követeléseket már a végrehajtónak fizetem. Erre felhívták a figyelmemet akkor, amikor annó a férjem végrehajtójával kötött részletfizetési megállapodást bevittem az én végrehajtómnak. Rosszul tudom?
A végrehajtást kérő jogutódja jelenleg az EOS Faktor Zrt, és megmondom őszintén, bennük nem nagyon bízom. Tavaly be akartak hajtani rajtunk egy nem létező 9 éves vízszámlát, de miután a férjem kérte, hogy mutassanak egy erről szóló felszólítást, amit átvettünk (olyan sem volt, amit nem vettünk át), visszakoztak, kb olyan stílusban, hogy ja bocs, akkor nem. Kb fél éve kapott a férjem végzést a járásbíróságtól, hogy az ő esetében elutasítják a jogutódlás iránti kérelmet, mert a végrehajtó jelezte, hogy a végrehajtás teljesítéssel lezárult. kb 60 ezerről volt akkor szó, ezt sem tudtuk, milyen összeg. Aztán teljesen véletlenül kiderült számunkra, hogy az elutasító határozat ellenére szerepeltetik ezzel az adóssággal a KHR-ben. Az én esetemben helyt adtak a jogutódlás iránti kérelemnek, gondolom azért, mert az én végrehajtómnál a végrehajtás nem volt lezárva. Viszont tőlem is csak kb 50 ezret akarnak, holott elvileg ugye az én végrehajtóm semmit nem tudott a teljesítésekről. Teljes a káosz, a végrehajtóm azt mondta, ha gondoljuk, fellebbezzünk a jogutódlás ellen, a mi dolgunk, arról meg azt mondta, nem akar nyilatkozni, miért nem kereste rajtam eddig ezt a pénzt. Azt nem tudom, a jogutódlás ügyében van-e értelme fellebbeznem, jogosan gondolom-e, hogy feléjük már nem tartozok.
Amit itt sérelmezel, annak a felelősségét a törvény teljes mértékben a végrehajtást kérőre telepíti. Viszont az adós (nevezetesen te vagy) az, akinek elemi érdeke fűződik ahhoz, hogy az egyetemleges adósok ügyeit az eljáró végrehajtók ténylegesen is egyetemlegesként kezeljék, tehát ami az egyiknél megtérült, azt a másiknál is annak tekintsék. A végrehajtónak erre törekedni sem nem kötelessége, sem érdeke nem fűződik hozzá.
Ha a társad fizetett, de a végrehajtást kérő ezt nem jelentette be az ellened eljáró végrehajtónak, ennek pótlása a Vht. 41. § szerinti eljárásban kényszeríthető ki tőle. Ha ebből neked extra károd vagy költséged származik, azért is a végrehajtást kérő felel.
Egyébként ne gondold, hogy nem tartozol. Az ellened folyó végrehajtásban nem egyetemlegesen felszámított követelésrészeket továbbra is meg kell fizetned.
Szeretnék érdeklődni, tudja-e valaki, hogy egyetemleges adósság esetén, ha két végrehajtónál van az ügy (más a nevünk), akkor elképzelhető, hogy a végrehajtók nem kommunikálnak egymással?! Két éve rendeztünk egy ilyen adósságot, akkor a férjem végrehajtója kiállította az igazolást, hogy lezárta az ügyet. Azt mondták értesítik az én végrehajtómat, és ő majd küldi az ő elszámolását, és elég rendesek voltak hittem is nekik. Most került elő az ügy megint egy jogutódlás kapcsán, és most szembesültem vele, hogy nálam még mindig pörögnek a forintok! Állításuk szerint nekik nem volt tudomásuk róla, hogy ki lett fizetve a tartozás. Három éve elköltöztünk, nekik is bejelentettem az új címemet hivatalosan, de semmit sem kaptam tőlük. Végrehajtási esemény sem volt. Az én dolgom lett volna bejelenteni? Az én végrehajtóm ma szó szerint azt mondta, hogy napi kapcsolatban van a férjemével, mégsem tudott róla... Nyilván most elküldtem neki a dokumentumokat, de még mindig nem értem, miért nem kerestek eddig, ha szerintük tartozásom volt..
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02