Bank által elismert jogtalan követelés faktorálása


Kifosztott # 2019.08.23. 10:04

Bonyolult az ügy, nehéz egyszerűen elmondani, nem hinném, hogy benned volna a hiba.
A lényeg, hogy a bank tőlem hónapokon keresztül magasabb összeget vont le hiteltörlesztésbe, mint kellett volna. Ezt jóval később el is ismerték, hogy jogtalanul jártak el.
Tehát, amikor felfüggesztettem a fizetést, már több hónapnyi túlfizetésem volt. A fizetés felfüggesztése után a folyószámlám hitelkeretét még tovább 3 havi részlettel megterhelték, így végül kb 6 havi teljes összegű túlfizetésem gyűlt össze. Kértem a tételes elszámolást, de kérésem folyton elutasították.
Végül sok vita után, a bank a szerződésemet felmondat, és kölcsönt is és külön a folyószámla hitelkeret terhelést is engedményezte egy faktoráló cégnek.
A Kölcsönt kifizettem nekik, de a folyószámla hitelkeret terhelést nem tartom jogosnak, hiszen arról a bank később elismerte, hogy jogtalan volt, de a devizahiteles elszámolási törvény a túlfizetések visszaigénylésére egy nagyon rövid időkeretet hagyott, amiből a sok vita és időhúzás miatt kicsúsztam. Ez a követelésem a törvény által elévült. Azonban a faktoráló cég a jogtalanul elvett összegből képzett folyószámlahite tartozást továbbra is be szeretné hajtani tőlem, nem foglalkozva azzal, hogy a bank elismerte, hogy akkor tényleg túlfizetésem volt. Az érdekessé, hogy a faktoráló követelése (y) összeg fele akkora, mint amilyen mértékű túlfizetésem volt (x).
Talán így könnyebben érthető...

Ha az elévülésből indulunk ki, akkor az az elszámolási törvény szerint az esedékességtől kezdve elévül és a mellék követelésekkel együtt évül el.
A faktoráló cég szerint az engedményezés az elévülést megszakítja (PTK 329§(2)). Viszont az engedményezés időpontját legalább egy évvel megelőzi az esedékességtől számított elévülés, amit az elszámolás törvény mondd ki, így azt nem tudja megszakítani az engedményezés.

Ráadásul szerintem attól, hogy én a túlfizetésem nem követelhetem vissza elévülés miatt, attól még a bank által túlszámlázott összegek jogtalanok voltak és az ezekből képzett folyószámlahitel terhelés is jogtalan. A jogalap nélküli gazdagodásuk is felmerül, de erről hallani sem akarnak.

wers # 2019.08.23. 06:56

Biztos bennem van a hiba, de nekem nem áll össze, de nem nagyon értem én ezt a végkövetkeztetést:

Ha elismerten jogtalan követelésből képződött a folyószámlámon hiteltartozás

Y és X összeg "összemosása" elég érdekes.

Kinek a hibája, hogy x összeget nem kértétek vissza időben?

Kifosztott # 2019.08.22. 16:48

A történet röviden:

  • 2012 szeptemberétől a kölcsön törlesztését felfüggesztettem, mert a bank nem volt hajlandó tételesen elszámolni, hogyan áll össze a havi törlesztő összege.
  • 2012 szeptember-november között a folyószámlám hitelkeretének terhére levontak 3 havi törlesztést.
  • 2013 november felmondták a szerződésem és végrehajtást kezdeményeztek, külön a kölcsön és külön a folyószámla hitelkeretem miatt.
  • 2014 decemberében hatályba lép az Elszámolási törvény (2014 évi XXXVIII és XV trv.) ami alapján a bank elismeri, hogy a fizetés felfüggesztéséig X összeget jogtalanul számolt fel.
  • 2018 április, sok küzdelem után a kénytelek vagyunk a teljes tartozást kifizetni. Azonban ezután a faktoráló cég még mindig követeli a folyószámla hitelkeretem megterhelésekor keletkezett Y összeget.
  • 2015 április: Az elszámolási törvény keretén belül a visszajáró összeget nem sikerült visszakérnünk, így a követelés az Elszámolási törvény értelmében elévült.

Összegzés: Van egy Y követelése a faktoráló cégnek és van egy X jogtalanul nekünk felszámolt összeg, ami pontosan abban az időszakban keletkezett, amikor a folyószámla hitelkeretemet megterhelték. Az X összeg kb kétszerese Y összegnek. Ez alapján a folyószámla hitelkeretem megterhelésekor, már jelentős túlfizetésben voltam.
Ennek ellenére a faktoráló cég továbbra is fenntartja a követelését, arra hivatkozva, hogy a követelésem elévült, én nem kérhetem vissza, de az abból képzett banki tranzakció által létrehozott folyószámla hitel tartozásom az él és követelik rajtam.

Hogyan lehetséges ez?
Ha elismerten jogtalan követelésből képződött a folyószámlámon hiteltartozás, akkor hogyan lehetséges, hogy azt 2019-ben jogosan követelhetik? Jogtalanság nem képez jogalapot, vagy mégis?
Segítségét kérem egy hozzáértőnek!