Mellesleg azt sem értem, hogy a devizában elrendelt végrehajtásban hogyan érvényesíthető a 6 % régi Ptk szerint járó törvényes kamat? ( deviza törvény előtt )
Késedelmi kamat végrehajtásban
- 1
- 2
A késedelmi kamat a késedelembe eséstől illeti meg a jogosultat. Az, hogy a nemteljesítés miatt mikor mondja fel a szerződést, ettől független.
A régi Ptk. szerinti késedelmi kamat (301. §) is ugyanolyan féléves változású volt, mint most. Tehát nincs olyan, hogy "6% a régi Ptk. szerint" (meg az új szerint sem). Egyébként 2006 első félévében, és 2011 második félévében volt 6% a törvényes késedelmi kamat, soha máskor nem.
Közben eszembe jutott, hogy jó lesz egy így. A végrehajtást kérőnek a következőképpen kell eljárnia: kiállíttatja a végrehajtási lapot a késedelmi kamat nélkül. A végrehajtás megindul, többek között letiltják az adós jövedelmének a 30%-át. Aztán a végrehajtás kérő kiállíttatja a végrehajtási lapot a késedelmi kamatra. Az új végrehajtási lap alapján szükségképpen új végrehajtási eljárás indul, új számmal. (Hiszen ugyanabban az ügyben nyilván nem lehet két végrehajtási lapot kiállítani.) A két végrehajtási eljárásban pedig már a jövedelem 50%-át lehet letiltani.
Köszönöm gerbera!
A végrehajtási lapon szerepel a tőke+ügyleti kamat+késedelmi kamat és egyéb költségek a szerződés szerint a felmondás dátumáig. Ez az alapösszeg a végrehajtásban.
Az általam írt késedelmi kamat az a fenti három összeget egybevéve után járó kamat. Nem vagyok hozzáértő, de nekem úgy tűnik az egész összeget tőkésítették és ezután kérik a kamatot a szerződésben foglalt kamaton túl a 6 % kamattal kiegészítve. 2005-ben vettem fel a kölcsönt a végrehajtás 2010-ben lett elrendelve.
Hol tudnám megnézni hogy 2005. november hónapban - a szerződés megkötésekor - mennyi volt a Ptk szerint járó kamat ?
Typisch Anwalt...
Azért mondták fel a hitelt, mert nem fizettél, igaz? Tehát a felmondásig már keletkezett késedelmed, ami után késedelmi kamatot számítottak fel neked, igaz? A felmondással a teljes hitelösszeg + járulékai + az iménti késedelmi kamat esedékessé vált, amit nem fizettél meg, igaz? Tehát azóta a teljes összeggel vagy késedelemben, ami után késedelmi kamat számítható fel (a legelső késedelmi kamat kivételével).
2005. november hónapban mennyi volt a Ptk szerint járó kamat?
https://mnb.hu/…at_alakulasa
Egyébként pedig 2005 második félévében 7% volt.
Köszönöm gerbera!
Most jön vissza az első kérdés, hogy ezt a törvényesen járó kamatot mikortól kell számolni?
A szerződés szerint meghatározott szerződés felmondás kézhezvételétől számított 15. naptól ( teljesítés határideje ) vagy a végrehajtási lapon szereplő a végrehajtást kérő által megjelölt dátumtól. A kettő között pontosan 26 nap van.
Nem nagy összeg de jár-e?
Köszönjük Gerbera, mostanában talán ez volt a leghasznosabb topic - kicsi bepillantást nyerve a végrehajtói ügyvitelbe.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Igazából csak arra vagyok kíváncsi, hogy hogyan tudja a késedelmi kamatokra beadni úgy a következő vh lapot, hogy közben egy másik ügyben a tőkét már vonják az adóstól.
Ezt sehogy nem lehet előre kiszámolni, mert ugye még jövőbeli teljesítések vannak.
Én beadnám a beadás pillanatáig keletkezett késedelmi kamatokra, aztán eldöntöm, hogy számolgatok-e a többiért vagy nem éri meg.
Vht. 40. §. Ahogy fogy az egyik végrehajtásban, úgy köteles ő a másik, a kamatos ügyben a számítás alapjául szolgáló összeg csökkenését bejelenteni. Az ennek elmulasztásából származó költségért és kárárt ő felel.
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02