Késedelmi kamat végrehajtásban


Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.06. 13:05

Van egy szokványos ítélet: "... fizessen meg 15 napon belül ... millió forintot". Az adós, persze, nem fizetett, a jogosult kb. egy év után végrehajtást kért. A végrehajtási lap 3. rovatában ott van, hogy "x millió forint; teljesítési határidő utolsó napja: év, hónap, nap".

Azt mondja a végrehajtó, hogy nem fog késedelmi kamatot behajtani (se a már felhalmozódott egy évit, se az ez után esedékessé válót), mert nincs rajta a vh-lapon.

Nekem nem kérdés, csak érdekességként teszem közzé. Hogy mik vannak. (Nota bene: ez már egy doctor iuris végrehajtó.)

gerbera317 # 2019.09.06. 14:03

Viccelsz? Ezt már a nem doctor juris végrehajtók is így csinálták.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.06. 14:35

Épp azt mondom. :) Hogy a doctoroknak talán már nem így kéne.

Ha az ügyviteli programmal a mai napig kiszámíttatod a teljes tartozást (bevive, hogy tőke ennyi, esedékesség akkor; térülés semmi), nem számol késedelmi kamattal?

Nem mellesleg miért jó az egy végrehajtónak, ha elesik a késedelmi kamatból számított jutaléktól?

facsiga77 # 2019.09.07. 19:16

A kamatra külön hely van a vh lapon, ha a kérelemben nem lett beállítva hogy kéri a kamatot a vh kérő akkor miért is kellene a végrehajtónak számolni vele.

Járni jár, de ha nem kéred akkor a végrehajtó nem jogosult helyetted kérni és egyben beszedni is.

Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 08:17

Melyik rovat lenne az a "külön hely"?

facsiga77 # 2019.09.08. 08:53

9. Járulékok

Itt lehet megadni a kamatmértéket és tsait.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 09:19

A vh-lap utolsó pontja a 7.

oligaliga # 2019.09.08. 14:10

Nem kötekedésből,de az 502 számú vh lap a pénzkövetelés végrehajtásáról 3. pontjában külön fel kell tüntetni a kamatkövetelésre vonatkozó adatokat is. Enélkül olyan, mintha a jogosult nem kérne kamatot.

Ha már az ítéletben sem volt kamat (mert a felperes nem kérte), akkor pedig a végrehajtásban sem számítható fel. Szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.08. 16:50

A Vh-lap 3. rovatában azt a kamatot lehet (kell) feltüntetni, amelyet a végrehajtandó döntés tartalmaz. A késedelmi kamat hogy legyen benne az ítéletben, amikor a megítélt összeg esedékessége az ítélet jogerőre emelkedését követő 15. nap?

De kérdezek én tőled egy gyakorlatiasat is: ha a végrehajtó a végrehajtási eljárásban nem köteles behajtani (sőt, nem hajthatja be) a késedelmi kamatot, akkor azt hogyan érvényesítse a jogosult? Kérjen újabb fizetési meghagyást csak a késedelmi kamatra? És arra a kamatra, amely az új fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelem benyújtása után válik esedékessé? Még egy fizetési meghagyást? Feltaláltuk a kötelmi jogi perpetum mobilét!+

oligaliga # 2019.09.08. 17:08

Én általában úgy szoktam kérni, hogy a kifizetésig esedékes késedelmi kamat. Azt nem kell külön számolgatni,és még végre is hajtható. De te tudod.

gerbera317 # 2019.09.08. 18:34

Késedelmi kamat nem az ítélet szerinti teljesítési határidőtől jár, hanem a késedelembe eséstől. Az ítéletnek vagy a fizetési meghagyásnak erről is kell rendelkeznie. Ha nem rendelkezik, akkor a vh-lap sem fogja tartalmazni, a közjegyzői semmiképpen. Bíróságtól függően a bírósági vh-lapra felkerülhet a meg nem ítélt késedelmi kamat, de a közjegyző már nem állít ki az adós hátrányára az fmh-tól eltérő vh-lapot.
Egy biztos: a végrehajtónak nincs elrendelési hatásköre, így ha a vh-okiraton nincs feltüntetve késedelmi kamat, a végrehajtó azt nem fogja felszámítani, vh-kifogás kilátásba helyezésére sem. Már csak azért sem, mert az ilyen vh-kifogást a bíróság elutasítja azzal, hogy nem vh-kifogásnak van ilyenkor helye, hanem vh-lap kijavításának, ami pedig nem a foganatosító, hanem az elrendelő bíróságnak / közjegyzőnek a hatásköre.

Sherlock # 2019.09.08. 19:18

Késedelmi kamat nem az ítélet szerinti teljesítési határidőtől jár, hanem a késedelembe eséstől.

Kivéve ha az ítélet nem rendelkezik a késedelmi kamatról (mindegy milyen okból), mert akkor az ítéletben előírt teljesítési határidőt követő naptól jár kamat. Van erről BH is.

Bár azzal egyetértek, hogy ha a vh-lap kibocsátása iránti kérelmen nem jelzik a kamatot, akkor a végrehajtó nem hajthatja be. Van egy késedelmi kamatos PK ami deliktuális felelősséges kamatról szól, abban is az a tanulság, hogy kérelemhez kötöttség van a kamat terén is - a Pp. kérelemhez kötöttség szabálya pedig végrehajtásban is alkalmazandó.

Vol. 2. Mivel Béláról van szó, szerintem is menjen a picsába a végrehajtó azért :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:35

az ilyen vh-kifogást a bíróság elutasítja azzal,
Ha ez eljáró végrehajtó is ilyen meggyőzhetetlen, akkor meg fogják látni.

Azon kicsit csodálkozom, hogy nem érted: nagyon is gyakran előfordul, hogy az ítélt összeg az ítélet jogerőre emelkedését követő 15. napon esedékes. V.ö.: "tizenöt napon belül". Ha az adós ezen a határidőn belül önként teljesít, fel sem merül a késedelmi kamat. Ha viszont csak a 16. napon, akkor már igen. Hogyan rendelkezhetne a bíróság olyan tartozásról, amelyről nem is tudhatja, hogy lesz-e vagy nem?
De nem is kell rendelkeznie róla, a Ptk. 6:48. § (1) pont erről szól, erre szolgál.

Könnyen lehet, hogy olyan ügy lesz ebből is, mint a végrehajtást kérő költségfizetésre kötelezéséből a behajthatatlanság miatti szüneteléskor. Abban mi is lett az egységes bírósági álláspont?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:37

Az első mondatban helyesen "... az ... megfogjuk...". Elnézést, siettem.

Kösz, Sherlock! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:38

Te,gerbera! Volt egy egészen gyakorlati, technikai kérdésem az ügyviteli programra nézvést. Nem próbáltad ki?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 06:49

A PK. 226.-ra gondolsz? Kár, hogy nincs indoklása. Pusztán a kiemelt lényeg alapján látok egy olyan értelmezési lehetőséget, hogy ez a vélemény csak abban a kérdésben foglalt állást, hogy a vh-lapot (záradékot) kiállító bíróságnak a jogosult kérésére kifejezetten fel kell tüntetnie a késedelmi kamatot is. Ez azonban szerintem nem jelenti, hogy feltüntetés nélkül, a törvény erejénél fogva ne kellene a végrehajtónak a késedelmi kamatot is felszámítania, behajtania. (Ahogyan egyéb, a vh-lapon fel nem tüntetett járulékokat is behajt.)

gerbera317 # 2019.09.09. 06:57

csodálkozom, hogy nem érted: nagyon is gyakran előfordul
Tudom, hogy előfordul. Gyakran úgy, hogy nincs megadva kezdő időpont, ezért a végrehajtó visszaadja a vh-lapot a bíróságnak kijavításra / kiegészítésre azzal, hogy ha nem adja meg a kezdő időpontot, akkor nem fog felszámítani késedelmi kamatot. Tisztelet annak a kevés kivételnek, amikor fehéren-feketén ott áll, hogy a kamatszámítás kezdete majd a jövőben lesz.
A leggyakoribb az, amikor az ítélet/fmh úgy rendelkezik, hogy "és általános szabály szerinti (vagy törvényes) kamata (pl.) 2013.11.03-tól" - tehát a kamatszámítás kezdete a régmúltban van. És ez így van rendjén.
A végrehajtásban a telejsítési határidő eltelte elsősorban az elrendelés feltétele, amit egyébként a végrehajtó nem is vizsgál - szabálytalanság esetén szólaljon fel ellene az, akinek ezzel az érdeke sérül (vagy hallgasson mindörökre).
A késedelmi kamat elrendelése az elrendelő hatóság jogköre. A végrehajtó ebbe nem avatkozhat bele.

olyan ügy lesz ebből is, mint a végrehajtást kérő költségfizetésre kötelezéséből a behajthatatlanság miatti szüneteléskor
A bíróságok (néha eltérő) jogértelmezését megoldották jogszabály-módosítással. Azóta nincs vita.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 07:04

A bíróságok (néha eltérő) jogértelmezését megoldották jogszabály-módosítással.
Nem egészen úgy. :)
Először, a hatályos jogszabályok alapján elhajtották a végrehajtókat; aztán a kilobbiztak egy törvénymódosítást. (Megjegyzem, néhány évvel később ez már nem ment volna. Már a sikeres lobbizás.)

Továbbra sem értem, kinek és miért jó az, ha a késedelmi kamatra kiállíttatok egy újabb vh-lapot. A BH 217/1990. szerint lehet. Akkor majd dolgozhat a végrehajtó a csatolással, ahelyett, hogy egyszerűen és értelemszerűen felszámítaná azt a kamatot.

Még mindig nem árultad el, hogy a ha a teljesítési határidőt megadva számíttatod a teljes tartozást, a program számol-e magától késedelmi kamatot.

gerbera317 # 2019.09.09. 07:06

Az ügyviteli programos felvetéshez:
Ha a vh-lapon az van, hogy "tőke ennyi", kamat nincs, "perköltség ennyi, ügyvédi díj ennyi", akkor a végrehajtó nem számít fel se kamatot, se késedelmi kamatot. Ha az van ott, hogy "tőke ennyi", "kamat annyi", akor számol kamatot, de ez nyilván ügyleti kamat. Késedelmi kamatrol ilyenkor szó sem lehet. Ha nevesíti a késedelmi kamatot is - akár megadott kamatlábbal, akár a törvényes mértékűt -, akkor a végrehajtó azt is felszámítja. És van, amikor csak törvényes kamatot rendelnek el, általában számlatartozáskor.
Egyetlen esetben jár el a végrehajtó utasítás nélkül: ha az ügyleti kamat mellé törvényes kamatot is kell számolni, mert akkor utóbbinak csak az egyharmadával lehet számolni. De ha nincs említve sem, a végrehajtó sohadesoha nem számol késedelmi kamatot. Akinek ehhez érdeke fűződik, az rendeltesse el.

gerbera317 # 2019.09.09. 07:09

Még mindig nem árultad el, hogy a ha a teljesítési határidőt megadva számíttatod a teljes tartozást, a program számol-e magától késedelmi kamatot.
A program magától semmit sem csinál. Az ügy érkezésekor kell mindent megadni.
Korábban az Erstánek voltak olyan vh-záradékai, ahol valami jogszabályra hivatkozva csak a jövőben kérte a kamatszámítás elkezdését, vagy a jövőben annak a módja megávltozott. Ezeket mind-mind be lehetett állítani előre, tehát nem kellett attól tartani, hogy elfelejtődik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.09. 07:11

Csak hogy egyértelmű legyen: tehát a program nem észleli, hogy a teljesítési határidő lejárt, és nem számol automatikusan késedelmi kamatot?

gerbera317 # 2019.09.09. 07:41

Nem számol automatikusan. Azt be kell állítani (egyébként nem nagy ügy: egy panelon 1) kiválaszotd vagy beírod a kamatszámítás alapját, 2) kiválasztod a kamat fajtáját (van egy komoly válaztéklita, még napi frissítésű euribor/libor/bubor is van), vagy beírod kézzel a kamatlábat; 3) beírod a kezdetét.
Megjegyzem, a Vht. 13. § (1) c) szerint nem rendelhető el olyan végrehajtás, amelynél a kötelezés szerinti teljesítési határidő még nem telt el; úgyhogy a telejsítési határidő a végrehajtásban mindig egy múltbeli időpont.

Vadsuhanc # 2019.09.09. 09:25

A teljesítési határidejének időpontját a végrehajtási lapnak ( záradék ) pontosan és egyértelműen tartalmaznia kell?

( Ha nem tartalmazza mi lehet a következménye?)

gerbera317 # 2019.09.09. 09:45

Nincs semmi jogkövetkezménye, ha azt nem tüntették fel. Csak ezért nem fognak soha egyetlen vh-okiratot visszavonni. Záradék esetében a záradékolt okirat tartalmazza a teljesítési határidőt. Egyébként egy jogvitát érdemben kell megnyerni, nem pedig fin§reszeléssel.

Vadsuhanc # 2019.09.09. 10:02

Köszönöm gerbera!

Nem a tartozás vitatása és a végrehajtás elrendelése a gond hanem éppen a kamatszámítás. A záradékon szereplő késedelmi kamat számítását kezdő napként megjelölt dátum napján a kölcsönszerződés még nem volt felmondva a szerződés szerint és a teljesítési határidő nem járhatott le.