Jogszerűen járt el az önálló bíróság végrehajtó?

gerbera317 # 2020.02.17. 08:34

A végrehajtó eljárása teljesen rendben van. A kérdés már sokkal kevésbé.
A tényvázlatból látszik, hogy ami megfizetésre került, azt is úgy kellett kényszerrel behajtani, mert mamikának csak egy üres, teljesítés nélküli kérelemre futotta. Mindezt elkerülhette volna, ha a végrehajtó felhívására rögtön előállt volna a kérelmével, úgy, hogy egyidejűleg a kérelem szerinti első részletet is megfizeti.
OFF Annyit mindenképpen tegyünk hozzá, hogy a végrehajtó "felé" nem szokás fordulni. A fal felé inkább, pl. ha büntetésből sarokba zavarnak valakit. Aki érti, érti... ON

alsovonal # 2020.02.16. 10:34
  • Véleményem szerint mindenki helyesen járt el.
  • Jogorvoslatra a letiltás közlés átvétele után lett volna lehetőség vh-kifogás formájában, 15 rongynyi illetékkel (ez igaz a vh. összes intézkedésére)
  • A végrehajtási eljárásokat a részletfizetés elbírálásáig is foganatosítja vh.
  • 12-i levonás aggályos lehet, ha 4-én már volt engedélyezve részletfizetés.

Jönnek majd a nálam okosabbak is.

NGabor89 # 2020.02.16. 10:16

Alulírott Nagy Gábor azzal a kérdéssel fordulok az oldalon regisztrált jogászokhoz, hogy jogosan járt el a végrehajtó nagymamám mint adós ellen.
Nagymamám mint adós ellen indult végrehajtási intézkedés hiteltartozás miatt. 2019 decemberében az önálló bírósági végrehajtó megkereste a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító igazgatóság folyósítási osztályát amiben kérte a folyósítót hogy nyugellátásából letiltást foganatosítsanak. Eközebn az adós is értesítést kapott a végrehajtási jogról 2020 januárjában a végrehajtótól valamint a Nyugdíjfolyósítótól. Én mint meghatalmazott próbáltam eljárni az ügyben hogy egyezségre jussak a végrehajtóval szemben. Sajnos a területi irodájukban nem sikerült ügyet intéznem mivel nem volt időpont foglalásom így levélben kérelemmel fordultam a végrehajtó felé. A végrehajtó mivel január tárgyhóban nem kapott behajtási összeget megkereste az OTP Bankot ahol nagymamám számláját vezetik és egy az egyben lefoglalta a számlát és Hatósági átutalási megbízást kért a Banktól egyösszegben 430 ezer forintot. Mivel nem volt elég fedezet a számlán így részösszeg került átutalásra január 27-én mindösszesen 12785 Ft. A Nyugdílyfolyósító január 16-án kelt levélben értesítette nagymamámat hogy letiltást foganatosítanak nyugdíjából ami havonta kerül levonásra jutalékkal együtt 50902 Ft amelynek kezdete 2020. február 2. Közben még folyamatban volt a fizetéskönnyítési kérelme a végrehajtónál. 2020. február 12-én jeentkezett nagymamám számláján a folyósító által elutalt nyugállátás amiból már érvényesített letiltást a folyósító így 103350 Ft összegű nyugdíjat kapott nagymamám. (Nagymamám nyugdíja kb 154 ezer forint) Még aznap tapasztaltam hogy az utalt összegből a Bank zárolt 76425 Ft-ot így csak a különbözethez fértem hozzá. ami kevesebb mint a legkisebb öregségi nyugdíj vagy 28500 Ft. 2020 február 13-án kaptam egy levelet a végrehajtótól ami 2020 február 6-án kelt. és tartalmazta a részletfizetési kedvezményt és a levélhez csatolva volt az engedményező levele is ami 2020 február 4-én kelt. A levélben leírtak szerint a részletfizetés elfogadottnak tekintendő ha az első részlet márciusban beérkezik a végrehajtást kérő letéti számlájára.

A kérdésem tehát:

Jogszerűen járt e el a végrehajtó az ügyféllel (adóssal) szemben?
Keletkezik e jog vagy érdeksérelem az adós tekintetében?
Van e jogorvoslat? Kihez lehet ilyenkor fordulni?
Jogos volt e a levonás az OTP részéről? A végrehajtó miért nem értesítette a bankot a hatósági átutalás megbízás szüneteltetéséről?

Mindenképp sérelmezem a végrehajtást ugyan jogos a követelés de véleményem szerint nem a vht betartásával került végrehajtásra a levont összeg.

Várom segítő válaszukat!

Tisztelettel: Nagy Gábor