Kedves Fórumozok!
Szeretném kérni a segtségeteket, tanácsotokat, gyakorlati tapasztalataitok megosztását.
A sztorink a következő, igykeszem a lényeget leírni:
Vásároltunk egy ingatlant, amit 2021.10.29.-én maradéktalanul kifizettünk. Az illetékes Földhivatal által 2021. november 3.-án érkeztetve lett az Ingatlan- nyilvántartási Kérelem I.-II., illetve a Tulajdonjog Bejegyzéshez Hozzájáruló Nyilatkozat.
Az Ingatlan Adásvételi szerződés szerint a Birtokátruházás \"...az Ingatlan birtokának átruházására a teljes vételár megfizetésével egyidejűleg – felek által előzetesen egyeztetett időpontban - kerül sor, de legkésőbb 2021. október 31. napjáig. ...\".
Az eladók viszont még azóta sem költöztek ki a házból. A családban kiskorúak is vannak. Korábbi telefonbeszélgetés szerint 2021. november 13. lett volna a kulcsátadás dátuma. Pár nappal előtte telefonon egyeztettem volna a pontos időpontról, mire az eladó a következőt mondta: \"Ide biztos nem fogtok beköltözni szombaton! Madj szólok ha jöhettek!\".
1 nappal később ismét megpróbáltam egyeztetni a kulcsátadás időpontját, mire azt mondta, hogy leghamarabb 2021. november 27. mehetünk, de az sem biztos, majd szól ha mehetünk.
A szerződés szerint \"Amennyiben a birtokba bocsátás az Eladók hibájából kifolyólag nem valósul meg, abban az esetben Eladók napi 10.000 Ft késedelmi kötbér megfizetését vállalják a jelen okirat aláírásával, melynek esedékessége minden egyes késedelmes nap után beáll.\" - Én felajánlottam, hogy abban az esetben ha 2021. november 27. lesz a kulcsátadás dátuma, akkor igényt tartok a késedelmi kötbérre. Jóindulattal azt is felajánlottam, hogy a körbérre vonatkozó igényemet 2021. november 15.-től szeretném érvényesíteni. Ez nagy felháborodást váltott ki az eladókból, és kötbért sem hajlandóak fizetni, valamint csak ígérgetik, hogy mikor mehetünk majd, de amikor közeledik a dátum, egy távolabbi dátumot határoznak meg.
Szerettünk volna lakcímkártyát csináltatni, de még csak széljegyen szereplünk a tulajdoni lapon.
Mit tehetünk?
Amire mi gondoltunk:
- Amint már nem csak széljegyen szereplünk, megcsináltatjuk a lakcímkártyánkat.
- Olvastam olyanról, hogy kényszerkijelentés: mint tulajdonos, az ingatlanomba bejelentkezett birtokhányaddal nem rendelkezőket kijelenthetem onnan.
- Ezután személyesen odamennénk és rendőri segítséget kérnénk az ingatlanunkba történő bejutáshoz és egyúttal magánlaksértésért feljelentenék őket.
- Jegyzőnél kérnénk birtokvédelmet. -> ennek a pontos ügyintézését még nem ismerem.
Van ötletetek, javaslatotok mihez kezdhetünk ilyen esetben?
Igyekeztünk érdeklődni az eladókkal kapcsolatban és sajnos aggodalomra okot adó információkat szereztünk:
- Amikor vásárolták a házat, az eladó túl jószívű és jóhiszemű volt és megengedte nekik, hogy beköltözzenek, mielőtt még fizettek vagy szerződtek volna és több, mint 1 évig egy forintot sem fizettek az akkori eladónak. Majd beperelték a ház minősége miatt (az akkori eladó egyben az éppíttető is volt). A pert nem nyerték meg.
- A korábbi településről és ingatlanból is (vélhetőleg) adósságok illetve a környezetükkel kialakult viszony miatt költöztek el.
- Iskolapszichológus megállapította, hogy egyik gyermekük az otthoni környezet miatt pszichésen sérült.
- A legidősebb gyermekük az erkélyről kiabált, hogy öngyilkos lesz és gyűlöli a szüleit.
- Van fenálló díjtartozásuk szolgáltató felé.
Jelenleg albérletben lakunk és a korábbi egyeztetés miatt, miszerint 2021. november 13. kellett volna, hogy legyen a kulcsátadás ideje, felmondtuk az albérletet (2021. október 15.-én) amit el kellett hagynunk 2021. november 15.-én.
- Kisálattal és határozatlan időre pedig igen magas áron sikerült csak megoldanunk a lakhatásunk.
- A vásárláshoz hitelt is vettünk fel, aminek a törlesztése elkezdődött.
- Megbíztunk egy szakmebert a teljes belső festési és javítási munkálatokkal, aki mégsem tudja elkezdeni a kivitelezést. A tervezett kivitelezési idő tekintetében előleget is adtunk neki.
- Költözéshez teherautót béreltünk.
Eléggé el vagyunk keseredve és nem tudjuk mi legjobb ügyintézés és helyzetkezelés.
Minden tippet, lehetőséget és tanácsot szívesen fogadunk. Bármi információra szükség van még, szívesen válaszolok (a személyiségjogot tiszteletben tartásával ).
Nekünk az a célunk, hogy mielőbb - legkésőbb 2021. november 27.-én - be tudjunk költözni az ottnonunkban. Anyagilag is eléggé kiszolgáltatott helyzetbe hoztak és sajnos nem partnerek az általam igénylet késedelmi kötbér fizetésére sem.
Ha nem valósul meg a tervezett beköltözés az említett dátumig, akkor viszont minden lehetséges jogi eljárást szeretnénk megindítani.