Üdvözletem!
Tíz éve történt végrehajtás kezdeményezése amit akkor nem tudtak behajtani. Kisebb összegről volt szó, magán személyek között.
Kérdésem az lenne ,követelheti-e a kölcsönadó most magánúton ezt a tartozást? Gondolom ez a követelés már elévült. A másik kérdésem az lenne ,ha emiatt az adóst munkahelyen zaklatja akkor lehet-e feljelentést kilátásba helyezni?
Előre is köszönöm a választ.
Végrehajtás ez még jogos?
- 1
- 2
A kérdésed előtti 4 hozzászólást nem olvastad, mi?
mara69,
„Kérdésem az lenne ,követelheti-e a kölcsönadó most magánúton ezt a tartozást?”
A ki nem fizetett tartozást természetesen bármikor lehet követelni. Hiszen nem lett kifizetve. Miért ne lehetne?
„Gondolom ez a követelés már elévült.”
Jó gondolat, hogy a valósággal milyen a kapcsolata, az azért kérdéses. Az adósok gyakran gondolják ezt, és majdnem ugyanilyen gyakran derül ki, hogy nem évült el.
„A másik kérdésem az lenne ,ha emiatt az adóst munkahelyen zaklatja akkor lehet-e feljelentést kilátásba helyezni?”
Feljelentést kilátásba helyezni bármikor lehet - pont úgy, mint követelni a tartozás megfizetését. Hiszen feljelentést tenni nem jogellenes. Szép is lenne.
Én meg azt gondolom, hogy te nem pont ezeket akartad igazából kérdezni - legalábbis értelme ezeknek nem sok van.
Hát bocs ha valaki nem szakember és nem tudja pontosan megfogalmazni amit kérdezni szeretne. Azért köszönöm a választ.
mara69,
Végrehajtás volt, önálló bírósági végrehajtóval?
Annak mi lett _PONTOSAN_ az eredménye? Felfüggesztés? megszüntetés? Történtek cselekmények? Milyenek és mikor?
Ezektől is erősen függ, elévülhetett-e a követelés.
Most nincs folyamatban végrehajtás?
Hm. Nem vagyok járatos vh.elévülésben. de köszönöm a tájékoztatást.
drb jozsef!
Az ügy csak behajtóig jutott ,aki majdnem ugyanannyit kért mint maga a tartozás. Végrehajtás nem volt. Sajnos kezese voltam valakinek aki nem tudta fizetni az adósságát, így azt vonták tőlem évekig. Elég megterhelő volt anyagilag , albérlet mellett. Emellett nekem is tartoztak pénzzel amit én sem kaptam meg.
Jelenleg nincs és tudtommal az elmúlt években sem volt hivatalos eljárás ebben az ügyben.
Akkor hogyan tudták tőled vonni? Letiltani csak a végrehajtó jogosult.
Az egy màsik ügy(ott kezes voltam) bírosàgi vègrehajtàs volt,ezt a munkabèremből vontàk,Az alap kèrdès ez volt :10 èv utàn elèvült-e egy magàn kölcsön? Akkor csak behajtó keresett meg,ebben az ügyben.Azóta semmifèle megkeresès nem volt.
A tartozás soha nem évül el!.. Az állami kényszer ( értsd: végrehajtás ) alkalmazásának joga évülhet el csak. Az is akkor, ha szóvá teszed hivatalos úton.
Gondolj át 10 éve adtál volna valakinek 1 millió forintot és mai napig nem adta volna vissza, Te nem háborognál és nem járkálnál az adósod nyakára?
Azt èn is èrtem hogy nem èvül el a tartozás,.Vègrehajtàs nem volt ebben az ügyben.A nem fizetès okàt leírtam.Nekem is tartoztak amit èn sem kaptam meg.Itt azèrt nem milliós összegről van szó.
Mara..
Sajnos az nem mentő körülmény, hogy neked is tartoznak.
mara69,
Ha nem indult végrehajtás végrehajtónál ebben az ügyben, akkor szinte biztosan elévült. Nem tudjuk, milyen lépéseket tett még a jogosult, de ha semmilyet (márpedig valszeg te is tudomást szereztél volna arról, ha valamilyen releváns lépést tesz), akkor biztos elévült.
Követelni követelheti, havonta többször is akár, amíg a zaklatás btk. tényállásába nem üközik az eljárása.
drbjozsef
Köszönöm a vàlaszt!
Tisztàban vagxok vele hogy èn tartozok ès igyekszem rendezni a dolgot.
Akár részletekben is...
- 1
- 2
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02