öröklés utáni végrehajtás

Fcsaba # 2025.06.14. 12:03

Tisztelt fórumosok szakértök
Az lenne a kérdésem hogy a hagyatékátadó végzés után 2 évvel még terhelheti a végrehajtó az örökölt tulajdon részt, az elhunyt adóságával. Történt ugyanis hogy az ingatlanomban van a Magyar Államnak szükségképpeni örökös 1/16 tulajdoni része 2022 óta. Én 2022töl nem tudok megegyezni velük ekkor még nem volt megterhelve ezzel a tétellel a tulajdoni rész. 2024 decemberében az MKK megterhelte a tulajdoni részt, és most ők akadályozzák az értékesítést. Az lenne a kérdésem hogy 2 év után mennyire szabályos a tulajdonrész terhelése. Nem én vagyok az adós és sem az örökös, csak az ingatlan többségi tulajdonosa. Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2025.06.14. 16:37

Sajnos szabályos. Miért ne lenne az?
Még csak határidő sincs, ha 10-20-50 év múlva kerül elő valamilyen - jogos - tartozás, akkor az természetesen követelhető. Nyilván maga a követelés elévült ilyenkor elvileg, de ha az adós (vagy az örököse) megfelelő időben és helyen nem szólal fel az elévülésre hivatkozva - azt ugyanis hivatalból nem vizsgálják -, akkor simán lehet erre a követelésre például fizetési meghagyást, majd végrehajtást indítani. A jogerőre futott fizetési meghagyás, ha az a kötelezett önhibája miatt vált jogerőssé, végrehajtható, és az elévülés is újra indul ilyenkor.

drbjozsef # 2025.06.14. 16:38

Ha nem tudsz velük megegyezni, akkor indíthatsz közös tulajdon megszüntetése iránti pert a magyar állam ellen.

Kovács_Béla_Sándor # 2025.06.14. 18:37

Minek? Megveszi a végrehajtásban.

gerbera317 # 2025.06.14. 20:49

Mi a baja a kérdezőnek? Az állam adósa az Mkk-nak (igaz, tulajdonosa is, de ez most nem számít). Az Mkk csak az ingatlanból kereshet kielégítést, és ehhez le kell foglalni az ingatlant. A vége árverés lesz, ahol a kérdező végre megveheti az árverezett részt, ahogy eddig is akarta, csak nem lehetett, mert állami vagyont nem lehet a nyilvánosság kizárásával értékesíteni. Most mi a fsz baja van ezzel?