vegrehajtasi eljaras folyamata

gerbera317 # 2013.01.08. 22:09

zsozsobp,

A végrehajtó - a leírtak alapján - nem mulasztott. Majd ha a jogutódlás jogerőssé válik, fel fog szólítani a teljesítésre, és árverésre bocsátja az autókat is. Azt, hogy a fellebbezésedet "elfogadták", értelmezhetetlen, de nagyon nehéz elképzelni, hogy azt jelenti, hogy helyt adtak az abban foglaltaknak. A végrehajtó eljárását csak akkor támadd meg, ha nagyon igazad van, de úgy tűnik, hogy nincs.

zsozsobp # 2013.01.06. 07:06

Tisztelt Olvasók!

Kérdésem a következő lenne:
Édesapám elhalálozása után megtörtént a hagyatéki tárgyalás az illetékes jegyzőnél, ahol semmi-féle tartozás nem szerepelt. Aznap jogerőre emelkedett.
Kb. 2 hónappal később az okmányiroda tájékoztatott a gépjárművek forgalomból való kivonásáról, mivel végrehajtás van azokon. Ezek az igének édesapám halála előtt kb egy évvel keletkeztek, tehát a hagyatéki tárgyaláson már tudni való volt az illetékes ügyintézők előtt. A végrehajtó semmilyen formában nem kommunikált velem hivatalos módon, tehát levelet nem küldött. A jogutódlást fellebbeztem alanyi jogaim megfosztására való hivatkozás miatt azt elfogadták. Azt hogy elfogadták úgy tudtam meg, hogy édesanyámnak küldtek levelet. Érdeklődnék, ki mulasztott vajon, illetve a végrehajtó felelősségre vonható e, mivel szerintem munkáját nem látta el irányomban, és ezzel az autók majd fél éve egy helyben állnak, beindítani nem lehet, értékük romlik.

Köszönettel.

Bub01 # 2013.01.05. 21:28

Ráér 2 év múlva is, végülis nem oszt nem szoroz, hogy van vagy nincs
:)

bro0188 # 2013.01.05. 12:59

Köszönöm a válaszát Tisztelt Kovács Béla Sándor. Még annyit szeretnék kérdezni, hogy az első géppel írt szerződésben nincs megjelölve visszafizetési dátum kezdete sem egy dátum ameddig teljesíteni kell a visszafizetést. Ilyen esetben mi jelent egy támpontot hogy meddig kell visszafizetni? Ilyenkor mit lehet tenni?
A kézzel írott szerződésben van visszafizetési kezdő dátum, tehát ott még nem járt le az 5 év. Ez így világos.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.05. 10:42

Bro: az elévülés nem a kölcsönzéssel kezdődik, hanem a visszafizetés esedékességével. Ergo lehet, hogy az elévülés ezen szerződések vonatkozásában el sem kezdődött, és szinte biztos, hogy nem következett be. (Ha csak nem egy hétre kaptad a kölcsönöket.)

El kell keserítselek, a Ptk. vonatkozik arra a kölcsönszerződésre is, amelyben ezt külön nem említik, és annak sincs különösebb jelentősége, ha kézzel írták. (Sőt, tulajdonképpen a saját kezűleg készített iratnak még nagyon is a bizonyító ereje, mint a csak aláírtnak.)

Végrehajtani viszont csak végrehajtható okiratot lehet. A közokiratba nem foglalt szerződés nem ilyen. Viszont kérhetnek fizetési meghagyást, indíthatnak pert. És akkor már lesz végrehajtható okiratuk is.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.05. 10:34

Pedig jó ideje benne kellene, hogy legyen. Nop mindegy. Akkor természetesen követelheted az eladótól. Perben, ha önképnt nem adja. Jó lesz másfél év múlva is?

Bub01 # 2013.01.05. 08:17

Nincs benne, hogy megkaptam.

bro0188 # 2013.01.04. 14:26

Üdv,
Szeretnék tanácsot kérni a következő üggyel kapcsolatban.
Adott egy személy aki 2007 deceberében egy magánszemélytől felvett 1 millió forint kölcsönt. A szerződés a formai kereteknek megfelel. A szerződés megkötése óta eltelt immár 5 év. Az összeg nem lett visszafizetve, illetve a kölcsönadó sem küldött sem fizetési felszólítást, sem bíróságra nem vitte a dolgot. Ilyenkor mi történik ezzel a szerződéssel? 5 év után elévültnek lehet tekinteni vagy ezt a szerződést még lehet e behajtásra adni. Erre a szerződésre érvényes a Ptk.
Ami bonyolítja az ügyet, hogy ennek a magánszemélynek az apja egy évvel később 2008 októberében megfenyegette a kölcsönvevő személyt, illetve ekkor kézzel írattak egy másik szerződést a kölcsönvevő személlyel, amelyben már a kölcsönadóként a magánszemély apja szerepelt. Ez a szerződés fomailag sem helyes és a Ptk sem vonatkozik rá, mivel nincs ez belefoglalva. Ezt a szerődést visszadátumozták 2007 decemberére. Most ez úgy néz ki minta a kölcsönvevő személy az apától is és a fiútól is köpcsön vett volna 2007-ben egy-egy millió forintot.
Így 5 év elteltével ezek a szerződések mennyire érvényesíthetők??
Az kölcsönadó apja most akar 5 év után az ő szerzédésére végrehajtást kérni. A kézzel írott szerződés milyen formában lehet megtámadni??
Próbáltam a lényeget leírni.Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.01.04. 12:13

A szerződésben benne van-e, hogy megkaptad?

Bub01 # 2013.01.04. 12:09

Felmerült még egy kérdésem, de ez ugyan nem végrehajtási, de itt mindig kaptam választ.
Ha nem kaptam Energetikai Tanúsítványt, és nem is hajlandó az előző tulajdonos (faktoring cég) azt átadni, hol jelenthetem mit tehetek?

Köszönöm,
Bub

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.21. 18:08

Hogyan tudhatom meg, hogy miért nem érkezik pénz, illetve, milyen módon tudom a munkahelyét "felszólítani" a letiltás teljesítésére.
Leginkább levélben.

okami # 2012.11.21. 12:14

Én azt szeretném megtudni, hogy mi tudok tenni az alábbi esetben:

Idén júliusban elmaradt gyerektartásra kértem bírósági letiltó végzést gyermekeim apja ellen. Ezt július 20-án kézbesítette a bíróság mind nekem, mind a munkahelyére, illetve mivel az ismert címeiről elköltözött jelzéssel érkezett vissza, neki hirdetmény útján. Az irat októberben a bíróságon már irattárba került... Sajnos a mai napig nem kaptam letiltott pénzt... A letiltó végzésen az szerepel, hogy a munkahelye készfizető kezesként felel, ha nem teljesíti a letiltást..

Hogyan tudhatom meg, hogy miért nem érkezik pénz, illetve, milyen módon tudom a munkahelyét "felszólítani" a letiltás teljesítésére.

Segítségüket köszönöm

Böbemama # 2012.11.21. 10:49

Kedves forumozok!
Sajnos nekem is gondon van a providentel, nem tudom fizetni a kölcsönt mert meg szünt a munkám egyik napról a másikra.Kétnaponta hívogatnak mikor tudok fizetni. Meg mondtam nem tudom egyelöre a heti törlesztést mert nincs miböl akkor legaláb a kamatot fizessem azt mondták.egy hónapja kaptam tölük egy levelet amiben azt közölték ha nyolcnapon belül nem fizetem ki az elmaradást akkor átadják egy behajtócégnek, (nem tudok fizetni.)De azért 2-naponta telefonálnak, tegnap is amikor felvettem mondja kivel szeretne beszélni mondom én vagyok adjam meg a születési évem majd közli a beszélgetést rögzitik mire azt feleltel én is, erre megszakadt a vonal nem hívtak vissza!Tudom hogy fizetnem kell de sajnos nem tudok miböl. A nevemen nincs semmi elég szegényes a lakásunk is- A behajto el viheti e a butort a tartozásom miatt.

alvin24 # 2012.11.21. 10:30

sziasztok!

végre jogerőre emelkedett a fizetési meghagyásom. a kérdésem az lenne, hogy létezik-e olyan cég, ami magánszemélyektől vásárol meg követeléseket? szeretnék minél hamarabb pénzhez jutni, a végrehajtás pedig elhúzódhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.19. 14:33

nem járnék-e jobban, ha egyből kérném, hogy végrehajtásként tiltsák le a fizetésemből?
Azt nem lehet csak úgy kérni. De egyébként sem valószínű, hogy jól járnál vele, mert a tartozásodra még rájönnénbek az eljárási költségek, végrehajtás díja stb. A béred harminc százalékét tiltanák, tehát ha keresel legalább 130 ezret, akkor még a levonás se lenne kevesebb havi 40 ezernél. (Arról nem beszélve, hogy miért állna meg a végrehajtó a letiltásnál? Foglalná a házat, kocsit is.)

(A végére csak kiderült, hogy valójában nem 2.5 millió forinttal tartozol, hanem x svájci frankkal. Bár felmondott szerződés esetén nem egészen érthető, hogy miért. Persze, egyezséggel mindent lehet.)

Fragma75 # 2012.11.19. 11:24

Tisztelt Szakértő!

olyan kérdésem lenne, hogy van egy felmondott OTP személyi kölcsönöm (2,6 millió Ft), amit már átadtak az OTP Faktoring behajtás kezelőnek velük egyeztettem is. Már nekik is említettem, hogy fix. összegként 25-30000 Ft/hó-t tudnék vállalni de, lehet, hogy egyik hónap igen másikban nem tudnám teljesíteni. Erre megküldték a részletfizetési megállapodást mellékelve 5db kitöltött csekket kb. 25000Ft-ról, valamint 1db üres csekket.A megállapodásban az szerepel, hogy a 6hónap után a továbbiakban havi 174 CHF-et kellene fizetnem, ami mai árfolyamon kb. 40000Ft, lenne. Persze ez majd változna az árfolyam és az infláció miatt.A kérdésem az lenne, hogy nem járnék-e jobban, ha egyből kérném, hogy végrehajtásként tiltsák le a fizetésemből? Illetve ilyen esetben mi lenne az az összeg, amit letiltanának az fizetésemből a jelenleg fennálló tartozás 2,6 millió, vagy ott is rájönne még kamat miegymás? Válaszukat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.16. 18:12

A jogerős ítélet alapján a harmadik személlyel szemben is kezdeményezhetek végrehajtást, vagy vele szemben is pert kell kezdeményeznem és csak ennek jogerőre emlekedése után jöhet a végrehajtás?
Nem, igen, igen. Az adóssal együtt a dolgoki kötelezettet is perelni kellett volna. Nem volt ügyvéded?

vegrehajtasugyintezo # 2012.11.16. 16:29

zálogjog bejegyzésnél nem voltak feltételek?

gerbera317 # 2012.11.16. 09:27

:-)

Misinyilas # 2012.11.16. 08:01

Tisztelt Fórumozók?
Jogeset: Adósom ellen jogerős bírósági határozat alapján végrehajtást kezdeményeztem,de fizetni nem tud. Az ügyletben harmadik személy tulajdonában lévő ingatlanon- a követelés összegéig- jelzálogjog került bejegyzésre.
Kérdésem: A jogerős ítélet alapján a harmadik személlyel szemben is kezdeményezhetek végrehajtást, vagy vele szemben is pert kell kezdeményeznem és csak ennek jogerőre emlekedése után jöhet a végrehajtás?

Bub01 # 2012.11.16. 05:35

Már miért ne lenne ilyen? Tényleg sokat köszönhetek.
Mi is történt?: még van utóélet egy ideig.
Nem volt tüntetés, pártok sajtó semmi sem.
Egy nappal a határidő előtt kiköltöztek, de vittek mindent ami mozdítható volt, a kapcsolókig bezárólag.
A faktoring cég így adta át nekem, most megy a felújítás, de megvan :). A perek meg egyszer majd lezáródnak.

Zoltán

gerbera317 # 2012.11.14. 21:53

Hát ilyen is van? El vagyok ájulva! Nagyon szívesen.

Azt azért elárulhatnád, mi lett a kilakoltatással. Voltak fehér kéményseprők meg gój motorosok? Kellett könnygázt alkalmazniuk a rendőröknek? Egyáltalán: mi volt?

Bub01 # 2012.11.14. 09:21

Tisztelt Szakértők,

Nagyon köszönöm az elmúlt egy évben nyújtott segítségüket. Sokat kaptam Önöktől, amit nem tudok eléggé megköszönni.

Zoltán

Bub01 # 2012.08.30. 09:36

Tisztelt Kovács Úr,

Tényleg nem a teljes történetet ismeri. Fogadja el kérem, hogy ennyire nem egyszerű.

Bub

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.30. 06:34

Az okmányiroda a lakcímbejelentéshez a tulajdonos hozzájárulását kéri. Az meg te magad vagy.