Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

focitomi # 2015.09.16. 15:56

Beszéltem a végrehajtóval… Annyit közölt, hogy az biztos, hogy ketyeg a 60 nap a jegyző által igazolt bejelentés dátumától…, de (!) értesít ha változás történne.
Tehát az a verzió van jelenleg, hogy november 1. után lehetséges legkorábban az intézkedés.
Erre számítottam…
Na meg arra, hogy akkor meg már hideg lesz… Ugye értitek mire gondolok…
Nem kérdés a használati díj per! Persze lehetséges, hogy soha nem látunk belőle semmit, még számunkra pozitív határozat esetén sem….

focitomi # 2015.09.16. 15:54

Nem kérdés, a végrehajtó védve van, mert ő akár a határidőn belül még intézkedhetett volna… Őket nem is lehet hibáztatni. Úgy látom, hogy a törvényalkotás, felépített, jól kitalált módon intézkedett ahhoz, hogy ne legyen esély peres eljárásban ellenük.
Így marad az adós elleni per, akinek kötelező (!) kiürítve átadni az ingatlant (154/A §), aki így jogalap nélkül használó. A tulajdonosnak jelenleg nincs módja (törvényes keretek között) a birtokbavételre.

spamrulez # 2015.09.16. 15:46

ildidi,

az október végi időpont hogy jött ki? szeptember 1. + 60 nap az legjobb esetben október 31., ami szombat.

focitomi # 2015.09.16. 15:28

Business Law

2014 május 1-15-ig lett volna törvényes lehetőség a birtokbaadásra a végrehajtónak.
Nem intézkedett, mert a M.B.V. Kamara méltányosságot kért a törvény megalkotásáig…
2014 május 13. (ha jól emlékszem) hatályba lép a „határozatlan idejű” moratórium (valami 2016 december a max. határidő). Sajnos azt gondolom, hogy nagyon ki van találva, hiszen van vége a dolognak…
Az, hogy ezt lehet e visszamenőlegesnek minősíteni?
Sajnos ne hiszem…
Ugyanakkor biztosan senki bele sem kezd egy ilyen vételbe, ha tudjuk, hogy több évig nem vehetjük birtokba… Nem ezen törvények tudatában cselekedtünk évekkel korábban...

Gabo. # 2015.09.16. 14:45

Sziasztok.
Én is most beszéltem a végrehajtóval. Október elején fogja megküldeni az értesítéseket, november első hétfőjére időzítünk. Min. 15napot kell hagyni a kiköltözésre, ezt érdemes szem előtt tartani(remélem jól tudom).
Remélem, hogy nem fogják előrébb hozni megint a moratóriumot...

Gabo. # 2015.09.16. 14:45

Sziasztok.
Én is most beszéltem a végrehajtóval. Október elején fogja megküldeni az értesítéseket, november első hétfőjére időzítünk. Min. 15napot kell hagyni a kiköltözésre, ezt érdemes szem előtt tartani(remélem jól tudom).
Remélem, hogy nem fogják előrébb hozni megint a moratóriumot...

ildidi # 2015.09.16. 13:29

Most voltam a végrehajtónál és megbeszéltük az október hóvégi időpontot a bírtokba adás időpontját. A kitűzésről a levelet csak október 15 után postázhatja.

Rexor # 2015.09.16. 11:54

Azt nem írtad :), de sajnos ilyenre is volt példa (pl. jelenleg: felügyeleti díj).

Rexor # 2015.09.16. 11:49

Két példa jut az eszembe hirtelen:

1. 2009-ben felemelték az áfa kulcsot 25%-ról 27%-ra (törvénymódosítás az állampolgárok hátrányára): ez tiltva lett volna?
  2. Az új Ptk. felemelte a Kft. jegyzett tőke minimumát 500 eFt-ról 3 millió Ft-ra (törvénymódosítás az állampolgárok hátrányára): ez tiltva lett volna?
Rexor # 2015.09.16. 11:44

Ez biztos így van? Mit jelent, hogy egy "törvény hátrányára van az állampolgárnak"?

spamrulez # 2015.09.16. 07:51

szeptember 7-én azt mondták szeptember 15 után kitűzik az időpontot. tegnap éjfélig moratórium volt, tehát hivatalosan semmit nem tehettek. ma még nem kérdeztem rá, hogy mi a helyzet, még csak 2 órája tart a munkanap...

Moyoko # 2015.09.16. 07:45

spamrulez

Neked még nem mondtak semmit?

spamrulez # 2015.09.16. 07:03

azon ne sokat gondolkodjanak, mert magáncsődbe most olyan léphet, akinek van lakás tulajdona. a mi adósaink ebből kiestek.

Moyoko # 2015.09.16. 06:50

Ezert nagyon jó lenne mindegyikünk tudna beszélni a végrehajtójával kinek mit mondanak, és meg is osztaná velünk.

Moyoko # 2015.09.16. 06:49

Na itt a gond

Beszéltem a végrehajtóval és azt mondta hogy a végrehajtói kar még nem adta ki az iránymutatást, hogy hogyan járjanak el a magán csőd miatt.

focitomi # 2015.09.15. 19:33

mmvj

„…a végrehajtó kitűzte a kilakoltatás dátumát…”

Ha ez kijelentés (annak tűnik) :) , akkor mesélj!

focitomi # 2015.09.15. 19:26

Business Law

Változott május óta néhány dolog a nézeteimet illetően…
Itt jó néhány sorstársammal együtt elkezdtünk egy árverési vételt bizonyos törvényi szabályozással.
Esetünkben menet közben módosították a téli moratórium időpontját, illetve a jogerős árverési jegyzőkönyv megszületését követően, a teljes vételár kifizetés, a tulajdonjog bejegyzés után a törvényalkotó gyakorlatilag végtelen ciklusos moratóriumot alakított ki. Így a kényszerkiköltöztetés lehetőségét elvették tőlünk.
De (!), a vht. szerint az adósnak kötelező átadni, kiüríteni az ingatlant. Így véleményem szerint ő a felelős, hogy nem tudjuk birtokba venni a tulajdonunkat, vele szemben lehet csak követeléssel élni. Az állammal, törvényalkotóval szemben nem lenne sansz, még akkor sem ha igazából emiatt kerültünk ilyen helyzetbe.

Egyébként attól, hogy módosítják másik törvénnyel, az a törvény az 1994. évi LIII. törvény marad…
Pl. most a 2015 CV. törvény 110 § szerint módosította a végrehajtási törvény számos paragrafusát, hogy egyet említsek, 1994. évi törvény 154/A § 10,11,12,13 bekezdései 2015 szeptember 1-én lettek hatályosak…

Moyoko # 2015.09.15. 17:48

mmvj

Mikorra ? Én holnap érdeklődök

ildidi # 2015.09.15. 17:38

focitomi

Ja most látom nem neked tűzték ki!

ildidi # 2015.09.15. 17:04

focitomi

Mikorra tűzte ki? Én holnap délután megyek!

mmvj # 2015.09.15. 16:03

focitomi,

a végrehajtó kitűzte a kilakoltatás dátumát...

focitomi # 2015.09.14. 20:51

Business Law

Véleményem szerint a törvényalkotó sajnos nem vonható felelőségre, ill. az állam sem, ugyanis a 1994. LIII. törvény 154/A § szerint a kiürítés az adósnak kötelező!!! Mivel ez törvényi szabályozás szerint ez nem történt meg, a kiürítésre adott határidő utáni első nap peres eljárás kezdeményezését kellett volna megtenni az adóssal szemben, az ingatlan kötelező kiürítés és elhagyás elmaradása miatt.

Az igaz, hogy a gyorsabb megoldást a végrehajtói intézkedést kivették a kezünkből, de innentől kétszereplősé vált a történet… A rosszhiszemű jogalap nélküli birtokos és a tulajdonos ügyévé „korcsosult” az eljárás, két állampolgár jogi vitájáról beszélhetünk. Az előzőekben általam említett törvények (vht. és ptk. ) alapján, peres eljárásban, jó eséllyel nekünk tulajdonosoknak születne kedvező határozat.

Összefoglalva: az állammal szemben szerintem nincs esély, a bíróság ilyen esetben megállapítaná, hogy nem a törvényalkotás a károkozó, hanem a jogalap nélküli birtokos, így vele szemben kell követeléssel élni.

Egyébként mi történne akkor, ha most tulajdonosként bemennék az ingatlanba?
Esetleg kiüríteném az ingatlant?
Amennyiben feljelentés történik ellenem? Milyen törvény vonatkozhat erre az esetre (különös tekintettel a 154/A § -ra)?

Vh-ügyes # 2015.09.13. 15:21

esküszöm, ez vmi papagáj...

Bori Bori # 2015.09.13. 13:29

Jól értelmezem, hogy az árverés időpontjától számítva minimum 90 nap múlva történhet csak meg a birtokba adás? Mire volt jó ez a plusz 60 nap?

Vh-ügyes # 2015.09.13. 08:39

Bori Bori

Nem világos számomra, hogy mit keresel itt...
Segítséget, tanácsot nem kérsz és nem is adsz!

Attól hogy "véleményed" van, még nem leszel a klub tagja...
(arról nem is beszélve, hogy totál dilettáns vagy tehát a véleményed, annyit is ér)

csak láb alatt vagy...