Adós vs. zálogkötelezett


babikaa # 2011.03.11. 19:14

Nagyon szeretnék segítséget kérni az előző hozzászólásban!

babikaa # 2011.03.11. 09:53

Kedves Fórumozók!

Az előttem lévő kérdésére szeretnék én is választ kapni!
Amennyiben van egy „adós/zálogköte­lezett“ és két „zálogkötelezett“, a bank felmondja a szerződést,és végrehajtást kér az ingatlanra, a vh az zálogkötelezett(ek) vagyontárgyait: ingóság, bankszámla vagy munkabérét is vh alá vonhatja, vagy ők "csak" az örökrészük erejéig felelnek a tartozásárt, és az „adós/zálogkötelezett“-től fogják behajtani az esetleges fennmaradó tartozást ami az ingatlan értékén túl marad? Nagyon köszönöm a választ!

Cimbike # 2010.11.03. 08:38

Önálló bírósági végrehajtótól érkezett, a tárgy: Bírósági végrehajtói felhívás tartozás haladéktalan megfizetésére. Csatolva a végrehajtási záradék, mely szerint a bank felmondta a szerződést és kérte a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 14:06

Abban sem vagyok biztos, hogy valóban végrehajtó küldte azt a felszólítást. Azok ugyanis nem felszólítást szoktak küldeni, hanem foglalnak.

Cimbike # 2010.11.02. 12:05

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm a gyors választ, egyben engedjen meg még egy kérdést: megkifogásolható ez alapján a végrehajtó felszólítása, amely az egyik (csak) zálogkötelezettet szólítja fel a teljes tartozás megtérítésére?

Tisztelettel: Cimbike

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.02. 10:18

A zálogkötelezett annyiban felel, hogy tűrni köteles, hogy a tulajdonában álló zálogtárgyból a hitelező kielégítést nyerjen.

Cimbike # 2010.11.02. 09:53

Tisztelt Szakértő!

Ingatlanunkra jelzáloghitelt vettünk fel, amelyet a bank nemfizetés miatt felmondott.
Az ingatlan 4 személy tulajdona. A kölcsönszerződésben egyikük mint adós, másikuk mint adóstárs, ketten pedig mint zálogkötelezettek szerepelnek.

A végrehajtótól érkezett egy fizetési felszólítás az egyik zálogkötelezett részére. A felszólításban viszont ő mint adós szerepel. Felel-e a zálogkötelezett minden ingó és ingatlan vagyonával, mikor ő az eredeti szerződésben és az arról szóló közjegyzői okiratban "csak" zálogkötelezett?

Válaszodat előre köszönöm. Ha szükséges további információ, jelezd kérlek. Ha már volt ilyen téma, elnézéseteket kérem, nem áll most lehetőségemben végigolvasni a topicokat.

Tisztelettel
Cimbike