végrehajtás kérdések

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.19. 20:15

Nem.
Ahogy elnézem, ügyvédre lesz szükséged.

Vadsuhanc # 2017.01.19. 20:18

Tisztelt ius latratus !

Néha kapkod az emberfia de nem csak össze hanem vissza is . :-)

Tudom, hogy nem mentség, ha az ember gyermeke idegességében vagy izgatottságában helytelenül fogalmaz.

Azt is tudom, hogy a jól megszerkesztett, kifogástalan helyesírással megírt beadvány, kérvény többet ér mint egy saját kézzel írt józan paraszt ésszel megírt kifogástalanul megfogalmazott levél.

Sajnos....:-)

Luca1234 # 2017.01.19. 20:30

Úgy látszik nem fogom tudni kibarkóbázni a megoldást, de teljes tévúton járok.

Vadsuhanc # 2017.01.19. 20:51

Tisztelt Luca1234!

Most ez komoly ? Tessék besétálni a végrehajtóhoz! Meg fogja mondani mit miért és hogyan. Fizetni a leírtak alapján ne fizessen, de azért ami választ kapott az alapján itt válaszolni fognak.

A piszkálás ahogy Ön írta ismeretlen a jog világában. Ha meg akarja tudni mi a jelenlegi helyzet ahhoz viszont piszkálni kell :-)

Vh-ügyes # 2017.01.20. 07:42

Luca

3 helyen keresheted az elévülést:

• fmh előtt
  • fmh és vh lap közt
  • két vh cselekmény közt

kérdés: hol történhetett?

CHIP84 # 2017.01.20. 08:12

Tisztelt Szakértők!

A következő ügyben kérném a segítségüket:

Szüleink halála után, négyen örököltük meg a családi házukat, ami 3 éve lakatlanul áll. Az egyik örökösnek tartozása van egy bank felé, ezért az ő tulajdonrészére jelzálogjogot jegyeztettek be a földhivatalnál. Most kaptunk egy levelet egy önálló bírósági végrehajtótól, a következő címmel:

"INGATLAN VÉGREHAJTÁS ESETÉN AZ INGATLAN BECSÉRTÉKÉNEK KÖZLÉSE"

Ebben azt közli, hogy az adós 1/6 tulajdonrészének az értéke lakatlanul 1.866.666.- Ft, tehát ezen az értéken lesz árverésre bocsátva, de ezt 15 napon belül kifogásolhatjuk.
Kérdésem, hogy a többi, nem adós tulajdonostársnak van-e elővételi joga, hogy az árverésen kialakult - akár kisebb árért is - megvegye azt a tulajdoni hányadot?

Vh-ügyes # 2017.01.20. 08:20

az "elővásárlási jog" ilyen esetben "előárverezési jog"-ként testesül, tehát részt kell venni az árverésen...

CHIP84 # 2017.01.20. 08:57

Ezek szerint a tulajdonostársnak nincs több joga, mint egy vadidegennek,tehát ugyanúgy részt kell vennie az árverésen, és csak akkor lehet övé az ingatlanrész, ha ő adja a legjobb ajánlatot?

lewho # 2017.01.20. 09:09

Ha a vadidegen X összegű ajánlatot tesz, a tulajdonostársnak nem kell ennél magasabbat tennie, hanem mondhatja, hogy X-ért neki is kell.

CHIP84 # 2017.01.20. 10:11

Köszönöm a választ!
Ez így teljesen világos.
Szép hétvégét kívánok!

Luca1234 # 2017.01.20. 10:12

Azt hiszem kezd fény pislákolni az agyamban az itteni válaszoknak és barátomnak, a googlinak köszönhetően..Köszönöm mindenkinek a segítséget!

lewho # 2017.01.20. 11:11

(CHIP84 - csak a félreértések elkerülése végett: azt, hogy X-ért neki is kell, az elektronikus árverésen kell közölnie, a licit lejárta előtt, tehát, ahogy azt Vh-ügyes is írta, neki is részt kell venni az árverésen)

CHIP84 # 2017.01.20. 13:20

Köszönöm!
Közben előárverezési jog címen megtaláltam a NAV honlapján is az idevágó passzusokat.

Viszont közben hallottam egy szerintem téves információt, miszerint ha egy kívülálló veszi meg az 1/6 ingatlanrészt, utána kérheti a bíróságtól, hogy az 5/6 részt is tulajdonolni szeretné, mégpedig az árverésen megszerzett 1/6 rész ötszörös áráért, mert onnantól az az ingatlan piaci ára. De ha a többi tulajdonostárs nem akarja eladni a saját részét, akkor ez innentől csak egy kacsa lehet.

gerbera317 # 2017.01.21. 19:05

Chip, nem az előárverezési jogon kellene itt lovagolni! Azzal legfeljebb 37 ezer Ft az előnyöd a kívülálló licitálóval szemben, ami alig több, mint a semmi. Ha az a kérdésed, hogy tulajdonostárs is részt vehet-e az árverésen, akkor a válasz: IGEN. Van még kérdésed?

CHIP84 # 2017.01.23. 05:17

Köszönöm gerbera, de az előző válaszokból ez egyértelmű. Tehát ha nem szeretnénk, hogy egy idegen befurakodjon 1/6 tulajdonostársnak, akkor részt kell vennünk az árverésen. Mindenesetre úgy hallottam ingatlanos ügyvédektől, hogy a tulajdonrészekért nincs nagy tolongás az árveréseken.

luxa # 2017.01.24. 18:27

Tisztelt Szakértők!

Végrehajtással kapcsolatban a következő kérdésre szeretnék információt kérni.

Munkabér követelés végrehajtására lehet kérni a kényszerfelszámolást?

(úgy tájékoztattak, hogy amennyiben 500 ezer forint feletti munkabérről van szó, akkor lehet ezt kérni)

Azt szeretném megtudni, hogy ezt a kényszerfelszámolást hol kell kezdeményezni?

Most megyek a bírósági panasznapra elindítani a végrehajtást, de ha lehet, akkor egyúttal ezt a kényszerfelszámolást is szeretném kérni.

Köszönöm szépen a korábbi válaszokat is, nagy segítség számomra!

Aki tud kérem segítsen ebben, köszönöm!

gerbera317 # 2017.01.24. 20:54

A felszámolást majd megmondja neked más. A végrehajtás, az rendben van. A végrehajtást a bíróság végzéssel megszünteti, ha az adós cég ellen felszámolás indult. A felszámolás kezdő időpontjában a lefoglalt vagyontárgyakon a foglalás hatálya megszűnik. Úgyhogy, arra kínosan ügyelj, hogy felszámolást csak akkor kérj, ha a végrehajtás költségeit már megelőlegezted, és az adós cég ingatlanaira a végrehajtási jogok már bejegyzésre kerültek. Súgott valaki?

Grave7 # 2017.01.24. 21:12

@gerbera317: Munkabér követelés tárgyi költségmentes, kérdező bíróságon illetve végrehajtói díjat nem fog előlegezni (max ingatlanügyi hatóság eljárási díját).
Csődtv. alapján pedig a végrehajtási lefoglalás kielégítési elsőbbséget biztosít felszámolás során (adott esetben).

Egyébként a végrehajtás és a felszámolás párhuzamos megindítása általában valóban felesleges, de annyi értelme mégis lehet, hogy a végrehajtás hamarabb megindul és így a felszámolás idejére is megmaradnak adós vagyontárgyai.

luxa # 2017.01.24. 22:47

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!

Ha van lehetőség rá, akkor kérni fogom ezt a kényszerfelszámolást is, hogy végre valahára egyszer hozzájuthassak a munkabér követeléshez.

Zrt-ről van szó, azt mondták ez biztosabb lehet, mert nem tud csak úgy elillanni, (mármint fizetés nélkül)

Telefonon már érdeklődtem a végrehajtási költségről és valóban költségmentes, de a kényszertörléssel kapcsolatban nem kaptam tájékoztatást, ezt mástól hallottam, csak azt nem tudjuk, hogy ez pontosan mit takar.
Tehát, hogy hol lehet elindítani. Ezt is a panasznapi fogadóidőben? Vagy más bíróságnál?

Aki ebben tájékozott, esetleg rutinos is, nagyon megköszönöm, ha segít a válaszával!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.01.25. 06:20

Törvényszék, 25K közzétételi díj. Nem lesz gyors, és ha nem szólítottad fel írásban fizetésre, vagy felszólítottad, de határidőben vitatott, akkor elutasítanak.

gerbera317 # 2017.01.25. 08:33

Munkabér követelés tárgyi költségmentes

Igaz, ezt benéztem. De az egyidejűséget tartom célszerűnek. Szerintem sorrendet kell tartani: előbb próbálkozás a végrehajtással, és ha az nem elég hatékony, akkor felszámolás.

luxa # 2017.01.25. 09:01

Köszönöm szépen a válaszokat!

Jogerős első és másodfokú ítélet van. Írásban is figyelmeztettem, hogy ha nem teljesít önként, akkor végrehajtást fogok kezdeményezni. A határidő már bőven letelt.

Ne haragudjon Kovács_Béla_Sándor Ügyvéd Úr, de mit jelent pontosan a 25K?
25 ezer?

A végrehajtás elindítása költségmentes, de a kényszertörlést nekem kell fizetni, előlegezni?

Úgy értelmezem a válaszukból:

• hogy lehetséges az egyidejű végrehajtás és kényszerfelszámolási eljárás kezdeményezése,
  • viszont különböző helyen kell elindítani.

Ne haragudjanak, de nekem életemben először fordul ez elő, ezért kérdezek aprólékosabban, hogy legalább most ne hibázzak.

Köszönöm szépen!

gerbera317 # 2017.01.25. 12:44

Javítok, ezt akartam írni:
De az egyidejűséget nem tartom célszerűnek.

susaliz # 2017.01.26. 08:36

Tisztelt Szakértő!
A férjem évek óta nem fizet TB-t a szakmájában alkalmi munkákból van jövedelme.500000 Ft-ot követel a NAV. Nincs semmije. Részletekben sem tudja kifizetni. A kérdésem az lenne az ő tartozása rám is hárulhat mint házastársra? Gondolkoztam hitelen de nem tudnánk még azt is fizetni.Bérlakásban élünk. Mit tegyünk nagyon elvagyok keseredve.
Köszönöm előre is a válaszát.

végrehajtó1 # 2017.01.26. 08:55

Írjál kérelmet a navnak hátha elengedik.