Ugye árverés egyenlőre nem valószínű, mert a törlesztő újból fizetve van. Ha nincs árverés akkor meg nem tudom az ingatlan fennmaradó részét megvásárolni a futamidő végéig, így ez még kB 10 évig fog lógni a fejünk felett! Így a tulajdonjog az övé marad, bármi felújítás az ingatlanba fektetett összeg... Értékbecslésnél nem mindegy. Persze, én azt is tudom hogy már rég meg kellett volna vásárolni, de sajnos most csak a kialakult helyzet megoldására van lehetőség, ha van!
végrehajtás kérdések
OFF
egyenlőre = egyenlő mértékűre
egyelőre = most és egy ideig
ON
Indíts pert a tulajdonostárs ellen közös tulajdon megszüntetése iránt.
Tisztelt Szakértők, az alábbi kérdéssel fordulok önökhöz:
Tudomásomra jutott, hogy családi tulajdonunkban lévő ingatlanunkon végrehajtási jog lett bejegyezve 2005-ben. A szóban forgó végrehajtási jogra jogosult a Budapesti Közlekedési Zrt. 8.106.- Ft és járulékai erejéig.
Tekintettel arra, hogy az üggyel kapcsolatban nem voltam érintett az alábbiakat sikerült megtudnom a BKV Végrehajtási Igazgatóságától a terheléssel kapcsolatban:
A szóban forgó végrehajtási jog egy elmaradt pótdíjfizetési kötelezettség elmulasztásának következménye melyben bátyám volt érintett. A testvérem sajnálatos módon ugyanebben az évben, 2005-ben elhunyt autóbalesetben. A Budapesti Közlekedési Zrt. követeléskezelésével foglalkozó munkatársának tájékoztatása alapján, abban az esetben, ha a pótdíjjal érintett személy elhunyt, a BKV nem szokott élni a jogutódlás lehetőségével az örökösök felé. Valamint elirányított az ügyben eljáró bírósági végrehajtóhoz, mondván onnan kell elindulnom, ha valamilyen módon rendezni szeretném ezt az ügyet, vagyis töröltetni a bejegyzést a tulajdoni lapról.
A kérdésem az lenne, hogy milyen "jogosítványa" van a bírósági végrehajtónak? Ha írok egy kérelmet a tartozás elengedése iránt, a végrehajtó ezt elutasíthatja, vagy mindenképp meg kell nyilatkoztatnia a BKV-t az álláspontjáról ez ügyben?
Ha jól tudom a végrehajtó költsége ilyen esetben már a végrehajtást kérő részéről kiegyenlítésre került, vagyis akár ennek elengedését is a BKV joga mérlegelni, vagy rosszul tudom? Lehetséges, hogy ha "megpiszkálom ezt a dolgot", rögtön mi örökösök(édesanyám és másik testvérem) kerülünk a végrehajtó "célkeresztjébe"?
Válaszukat köszönöm!
Luca
A végrehajtó nem jogosult a végrehajtandó követelésből engedni.
Amúgy nagyon rossz a kérdésed.
Kedves KBS!
Köszönöm a válaszát! Miért rossz a kérdésem?
Üdv:Luca
Vadsuhanc
Sztem nem a jogutódlás, hanem annak közlése szakítja meg az elévülést...
Tisztelt gerbera317 ! Tisztelt KBS !
Köszönöm szépen a válaszokat! Szeretném továbbá megköszönni, hogy fél éve a válaszokkal segítettek nekem. (Természetesen másoknak is köszönöm, akik megtiszteltek figyelmükkel)
Sokan nem szeretik a stílusotokat én viszont kifejezetten kedvelem, mert gondolkodásra és olvasásra, tanulásra ösztönöz. Én így érzem és ez őszinte vélemény.
Szeretnék elnézést kérni ha néha értetlenkedtem vagy idegesítő voltam.
Tisztelettel:
Vadsuhanc
Tisztelt Vh-ügyes!
Sajnos a bírói gyakorlat töretlen abban, hogy a végrehajtási jog elévülése nem a jogutódlást ( nem az engedményezés ) megállapító végzés jogerőre emelkedésével szakad meg, hanem már a jogutódlás megállapítása iránti kérelem előterjesztésével.
„nem a jogutódlást megállapító végzés jogerőre emelkedésével szakad meg, hanem már a jogutódlás megállapítása iránti kérelem előterjesztésével.”
Ez így igaz. Végrehajtási cselekmény szakítja a meg az elévülést, ilyen a (visszafelé haladva) a jogutódlás megállapítása, a végrehajtási irat beterjesztése a végrehajtó részéről, és tágabb értelemben már maga a jogutódlás iránti kérelem is. Az engedményezés nem az.
Tisztelt gerbera317!
Egy kérdést szeretnék még feltenni utána tényleg eltűnök pár hétre.
A hitelezőnek okirattal bizonyíthatóan ( hagyatékátadó végzést megkapta a közjegyzőtől ) tudomása van az adós haláláról. Ennek ellenére pár év múlva kéri a közjegyzői okirat záradékolását de közjegyzővel nem közli az adós halálát.
Van-e helye a végrehajtási záradék törlése iránti kérelemnek az elhalt adós vonatkozásában?
Köszönöm.
ha nem közli az adós halálát, egyszersmind nem zárja ki jogutódot a záradék törlése iránti kérelem lehetőségéből?
(bár, ha mellette a végzés...)
(a jogutódlás megszakító hatását, köszönettel elfogadom...)
Tisztelt Vh-ügyes!
Az elhalt adós elleni végrehajtásban a jogutódlás(om) bíróság által hozott végzéssel meg lett állapítva. A jogutódlás egy jogi tény, amelynek lényege, hogy általánosságban vagy konkrét jogviszonyban valaki (a jogelőd) helyébe más (a jogutód) lép.
A jogutódlással a törvény szerint ugyanazok a jogok illetnek meg mint az elhalt jogelődömet. A záradék törlése iránti kérelmet pedig ( mivel az eljárás már ellenem folyik ) a Vht. 212. § (1) bek. alapján A végrehajtást elrendelő bíróság a végrehajtási lap visszavonását, illetőleg a végrehajtási záradék törlését bármelyik fél kérelmére, a végrehajtó jelentése alapján vagy saját kezdeményezéséből végzéssel bármikor elrendelheti.
Bár ezt csak én gondolom, de ezért tettem fel a kérdést gerberának.
„Van-e helye a végrehajtási záradék törlése iránti kérelemnek az elhalt adós vonatkozásában?”
Szerintem nincs:
Vht. 39. § (1) Ha a végrehajtást kérő vagy az adós személyében változás állt be, a végrehajtható okirat kiállítása előtt a kiállításra jogosult bíróság (hatóság), ha pedig a változás a végrehajtható okirat kiállítása után derült ki, a végrehajtást foganatosító bíróság a jogutódlás kérdésében - szükség esetén a felek és a jogutódok meghallgatása és bizonyítás után - végzéssel (határozattal) dönt.
„bármelyik fél kérelmére, a végrehajtó jelentése alapján vagy saját kezdeményezéséből végzéssel bármikor elrendelheti.”
Persze, de ennek a feltétele, a 211. § szerinti törvénysértés. A 212. § már csak arról rendelkezik, hogy ki indítványozhatja a 211. § szeirnti eljárást, vagy hogy szükséges-e egyáltalán indítvány, vagy hivatalból is el lehet járni.
Halott adós ellen vh-okiratot kiállítani nem törvénysértő, ezért a 211. § ilyenkor nem alkalmazható. A korregkcót a 39. § teszi lehetővé.
Tisztelt gerbera317!
Most lehet nagy hülyeséget írok, de én a Vht. 11.§. (2) bekezdésében foglaltakra alapoztam.
A hitelezőnek tudomására jutott a hagyatéki eljárásban, hogy az adósa meghalt, egyben az is tudomására jutott, hogy a hitel terhét az örökösnek kell viselni.
A követelése már az örökös tartozása a hagyatékátadó végzés szerint nem az elhalt adósé, amely a hagyatékátadó végzés szerint is megállapítható.
Következtetésem szerint, ha végrehajtási eljárást kezdeményez már nem az elhalt adós ellen kellett volna kezdeményeznie, hanem az örökös ellen, aki felel a tartozásért.
Amikor a hitelező végrehajtási eljárást kezdeményezett már tudta, hogy az adósa elhunyt, és azt is tudta ki az aki a tartozást örökölte. Az elhunyt személlyel kapcsolatban indított végrehajtás a fent írt törvényhely szerint szerintem nem megalapozott. ( Az adós elhunyt tartozásáért az örökös felel )
Köszönöm, ha megtisztelsz véleményeddel.
Nem hülyeség, amit írsz.
A hitelezőnek tudomása volt a hiteladós haláláról, a hagyatéki végzés is a birtokában volt, tehát megvolt minden ahhoz, hogy nem az elhunyt, hanem az örökös(ök) ellen kérje a záradék kibocsátását. Nem így tett, hanem az elhunyt ellen kérte. A közjegyzőt nyilván nem avatta be a részletekbe.
De ha már így esett, a végrehajtó beterjesztésére a bíróság simán megállapíthatja a jogutódlást. Ez neked nyilván hátrányos, ezért beelőzhetsz azzal, hogy kéred a közjegyzőtől a záradék törlését. Ehhez bemutatod a bizonytékokat, és az sem hátrány, ha bizonyítani tudod, hogy a hitelezőnek is hivatalos tudomása volt a halálesetről. Ha ennek alapján a közjegyző úgy látja, hogy törvénysértő volt a végrehajtási záradék kiállítása, akkor ő azt törölni fogja. A kérdés, hogy a hitelező ezt követően mit fog tenni, és az nem hátrányosabb-e neked, mintha csak jogutód adósként követelhetne tőled.
Tisztelt gerbera317!
A mai napon történt válaszaid alapján telefonon 10 perce felhívtam a záradékolás elrendelő közjegyzőt. Az iratok és az általam elmondottak alapján szó szerint ezt mondta.... " Küldje meg a kérelmét,a záradékot vissza fogom vonni.." Iratok előtte voltak nem az elmondásomra alapozott, hanem az iratokra.
Gerbera.... nagyon szépen köszönöm !
Előző hozzászólásom nyelvtani hibáit kérem figyelmen kívül hagyni...
Köszönöm.
Talán sikerül valahogy túlélni. :-/
Szívesen.
gerbera317
Még most jönnek a nagy boxmeccsek...
Be fogok számolni róla... ha így sikerül ha úgy...
MA nem megy a helyesírás....
Még egyszer köszönöm szépen...
Off
Vadsuhanc
Legalább te megpróbálsz figyelni rá. Egyesületem tagjainak akartam ... hm ... egyfajta magánórákat szervezni egy helyi iskola magyar tanárával, aki, mikor meghallotta, hogy mit szeretnék, mosolygott, s közölte, hogy már van helyesírás-ellenőrző, használjuk azt... Óh!, te jó Ég...
Pusztulunk.
:)
On
Abban segítene nekem valaki, hogy mire gondolhatott KBS, azzal, hogy rossz a kérdés felvetésem? Ennyire el vagyok tévedve az ingatlanról történő végrehajtási joggal kapcsolatban? Arra már rájöttem, hogy jogutódlás csak bírósági végzéssel lehetséges, lehet, hogy a tartozás esetleges elengedése is? Vagy ez ennyire reménytelen?
Elnézést az értetlenkedésért,de szeretnk tisztán látni.
Köszönöm:Luca
Az esélyed az elévülésben van, nem a követelés esetleges elengedésében.
Kedves KBS!
Köszönöm a válaszát!
Az elévülés abban az esetben is igaz, ha a tulajdoni lapon azt látom, hogy az eredeti 2005-ös bejegyzés törölve lett és 2014-ben egy új a korábbival megegyező tárgyú végrehajtási jog került bejegyzésre?
Az valószínűleg a jogutódlás lesz, aminek a megállapítása megszakítaná az elévülést. De a már bekövetkezett elévülést megszakítani nem lehet.
Tehát, ha jól értem: 2010-ben a tartozás elévült, és erre hivatkozva kérhetem a 2014-es keltezésű végrehajtási jog törlését?

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02