végrehajtás kérdések

gerbera317 # 2019.07.16. 13:53

Előttem szóló véleménye különösen akkor megszívlelendő, ha a kérdés lefoglalt ingatlan sürgős eladása miatt merül fel. Mert ha megalapozott is az elévülési kifogás, mire a bíróság annak helyt ad, a vevőnek hűlt helye lesz.
Megjegyzem, az a vh-költség biztos, hogy nem derült égből a villámcsapás, hanem a 6 évvel ezelőtti befejezéskor kiállított díjjegyzék maradt kifizetetlenül, az adós pedig feledékeny - ugyebár.
OFF Megjegyzem, okos végrehajtó állapítja meg a befejezést mindaddig, amíg az adós akár egy fillérrel is tartozik. Ha megfizetetlen vh-költség fennáll, azért az adós és a vh-kérő egyetemlegesen felelnek. ON

executor.blog.hu # 2019.07.16. 12:43

Van igen, de kérdés,hogy valóban semmi sem történt-e az elmúlt 6 évben, ami megszakította volna az elévülést (mert a végrehajtási jog elévülését bármely végrehajtási cselekmény megszakítja, lásd Vht. 57. § (4) bekezdés), ezt legfeljebb az iratok megtekintéséből lehet megállapítani (a végrrehajtónál).

De ha még valóban el is évült a követelést, nem feltétlen éri meg nekifutni (azért a feltehetően néhány ezer forint fennmaradó végrehajtási költségért), mert erről úgysem a végrehajtó fog dönteni, hanem a bíróság, ami eléggé elhúzhatja az eljárást, és nem kevés utánajárással is jár.

Én azt javaslom, ha nem nagy az összeg, akkor fizesse meg Kedves andrea722, mert az biztos, hogy akkor be lesz fejezve az eljárás, és az is biztos, hogy ez a befejezés leggyorsabb módja.

Ha pedig esetleg az elévülést nem látja megalapozottnak a bíróság, akkor a végrehajtó a végrehajtási költségekre folytatja az eljárást, az meg nem feltétlen hiányzik senkinek, hogy legyen ellene folyamatban végrehajtás.

Persze, ha meg van győződve az igazáról, és szeretné az ügyét végigvinni, akkor hajrá! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.16. 10:18

De van.

andrea722 # 2019.07.16. 08:04

Az alábbiakban szeretném a segítséget kérni: 2012-ben végrehajtást indítottak ellenem, a tartozás rendezve lett 2013-ban. Az akkori végrehajtó helyét más vette át, átnézték az ügyeket és most, 6 év után küldtek egy levelet, hogy jelenleg még tartozom x összeggel, ami végrehajtási költség tartozás, fizessem ki, hogy le tudják zárni az ügyet. 6 év után ezt nekem ki kell fizetnem? Hozzáteszem, hogy az elmúlt 6 évben semmi nem történt, most kaptam a levelet. A végrehajtási költségre nincs elévülés?

executor.blog.hu # 2019.07.15. 19:42

Ilyenkor még talán a Vht. 157. § szerinti árverésen kívüli eladás jöhet szóba, de ehhez a végrehajtást kérő (ha meg több végrehajtási jog van bejegyezve akkor a végrehajtást kérők) hozzájárulása is szükséges. De ha ez sem járható út, akkor persze marad az árverés...

bbubu # 2019.07.15. 19:28

Köszönöm a választ, sajnos csak az árverezés jön szóba, mert az ingatlan értéke 6 millió, a 2/12 rész tulajdonnal rendelkező örökös tartozása pedig kb. 4.5 millió. Ezért kérdeztem, hogy mikor és milyen módon kezdeményezheti az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog miatt az árverezést.

executor.blog.hu # 2019.07.15. 19:11

Vagy esetleg a többségi tulajdonnal rendelkező felajánl egy vételárat a másik (örökös) tulajdonosnak, amiből rendezik a végrehajtási ügyeit, azaz tehermentesítik az ingatlant, a megmaradó összeget pedig megkapja a másik tulajdonos.

Persze, ha a tartozás meghaladja a vételárat akkor ez a lehetőség nem biztos, hogy megérné+ ehhez az is szükséges, hogy a az örökölt tulajdonos hajlandó legyen eladni a részét, viszont ezzel elkerülhető egy árverés, ami azért egy hosszabb folyamat általában...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.15. 09:02

Informálisan a végrehajtónál esetleg a végrehajtást kérőnél. (Fel is ajánlhatja a végrehajtást kérőnek, hogy engedményesként átvenné a követelést.)

bbubu # 2019.07.15. 08:04

Tisztelt Szakértők!
A kérdésem az lenne, hogy a tulajdoni lapon bejegyzett többségi tulajdonnal rendelkező, mikor és milyen módon kezdeményezheti az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog miatt az árverezést. A végrehajtási jog csekély tulajdoni hányaddal bejegyzett tulajdonos (örökös) miatt van bejegyezve, és emiatt eladhatatlan az ingatlan. Az árverésen van e elővásárlási joga a többségi tulajdonosak?

Kutymorgo # 2019.07.09. 18:35

Még egy kiegészítés:

Az árverési vevő pedig a bank (második vh kérő) leányvállalata volt. (3 sikertelen árverés után a negyediken licitált be az utolsó nap utolsó félórájában - azt gondoltuk, hogy a negyedik árverés is sikertelen lesz...)

Kutymorgo # 2019.07.09. 18:27

Kedves gerbera317!

Köszönöm gyors és Rád jellemző kendőzetlen válaszod! ;-)

Mindamellett, hogy igazad van, sajnos az akkori körülményeim miatt kénytelen voltam mind a két vh kérőt perbe fogni - egy perbe (két alperes), de ezt hosszú lett volna leírni... 2009-es ügy, azóta húzódik.

A Vht. 114/A-ra hivatkoztunk mi is, azóta már befizettem a zálogjogosult költségeit is a végrehajtónak, aki azt letéti számlán kezeli, ugyanis a felfüggesztés miatt nem tudja lekönyvelni...

Üdv,
Kutymorgo

Kutymorgo # 2019.07.09. 14:14

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:

Van egy alap vh ügy és egy becsatlakozás külön vh ügyszámon.

Az alap vh ügyben volt egy sikeres, de nem jogerős árverés, licitnapló aláírva, de jogerő előtt vh megszüntető pert indítottunk mindkét vh kérő ellen. - Bíróság mindkét vh-t felfüggesztette a jogerős ítéletig, külön-külön végzéssel. Így az árverés nem emelkedett jogerőre.

Időközben az alap vh ügyben részítélet született, miszerint a Bíróság megszüntette a vh-t és kötelezte vh kérőt a költségek megfizetésére. Ez november 28-al jogerős!

A másik vh ügyben augusztus 30-án lesz másodfokú tárgyalás.

Kérdésem: Így, hogy a bíróság jogerősen megszüntette az alap végrehajtást, amelyben a nem jogerős árverés is volt, akkor az árverés is semmis?

Köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2019.06.26. 18:46

Az árverési vevőre vonatkozó szabályok mindenkire érvényesek.
Az árverés kitűzésére akkor kerül sor, amikor az - a helyi körülményeket is figyelembe véve - a legcélszerűbb.
A határidő számításánál a legkorábbi foglalás időpontja számít.

secon # 2019.06.26. 11:11

Köszönöm szépen a választ!

Arra esetleg tud valaki választ adni, ha egy adott ingatlant több végrehajtás terhel és én, mint jelzálog jogosult mekapcsolódom az eljárásba és igényt tartok a fedezetre, akkor az elektronikus árverésen be kell-e fizetnem a 10%-ot, hogy licitálni tudjak.
A követelés 29M, az ingatlan becsértéke 11M.
Illetve, hogy mikor kerül kitűzésére az árverés? Az első végrehajtási jog bejegyzésétől számolják a 45 napot, vagy az utolsótól?

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.25. 05:45

Magyar végrehajtó nem járhat el külföldön. Viszont a magyar bíróság ítéletét uniós államban végreghajtják.

secon # 2019.06.24. 22:25

Tisztelt Fórumozók!

Tudja valaki esetleg, hogy Németországban dolgozó adós, német számláját meg lehet-e terhelni? A végrehajtó ,,keze" elér odáig? Van erre valami EU szabályozás?

Köszönöm a válaszokat!

Péko # 2019.06.24. 09:53

Köszönöm.

gerbera317 # 2019.06.24. 09:50

Ha megfizetted a tartozásodat, és utána fizetési meghagyást kapsz, akkor ellentmondasz azzal, hogy megfizetted.
Végrehajtást kérőt írsz, ezért nem kizárt, hogy az fmh-szakaszon már túljutott a dolog. Ebben az esetben, ha a tartozásodat megfizetted, majd ugyanerre a követelésre újabb végrehajtás indul, Vht. 41. § szerinti eljárásban kéred a végrehajtás megszüntetését.
Mondanom sem kell, hogy akár egyik, akár másik, a teljesítésről szóló okiratokat meg kell őrizni. Azt az egyet nem várhatod el a követelés jogosultjától, hogy egy ilyen nyilatkozattal hülyét csináljon magából. Vigyázz, mert valaki valahol már írja azt a szótagolós hozzászólást...

Péko # 2019.06.24. 09:25

Nem ez volt a lényeg. Adva van egy bírósági irat,ami alapján valaki kért egy végrehajtást . Ha valamiért valaki a jövőben újra megteszi ,akkor engem nem érzem,hogy véd az a pár sor :lehet ,hogy rosszul gondolom,ezért kérdezek.

gerbera317 # 2019.06.24. 09:02

még az sem szerepelt,hogy ha én kifizetem,akkor minden követelés megszűnik
Miért? Ez számodra nem értelemszerű??? Ha megfizetted a tartozásodat, akkor a követelés veled szemben megszűnik. Ha ezt így elsőre nem érted meg, kérdezd meg újra, mert van itt olyan válaszadó, aki szótagolva is le szokta írni.

Péko # 2019.06.24. 08:55

Üdv ,

Van ellenem egy követelés. Megegyeztem a végrehajtást kérővel egy fix összegben. Kérdésem annyi lenne,hogy az egyezségnek vannak -e formai megkötései ? Szeretném a hátam mögött tudni ezt az ügyet , kaptam egy pár sort amiben leírja a végrehajtást kérő,hogy megegyeztünk,de az első iratban amit küldött ,még az sem szerepelt,hogy ha én kifizetem,akkor minden követelés megszűnik. Kaptam egy javított változatot ,de valamiért azt érzem ,hogy ez engem nem véd meg . Van erre valami hivatalos forma? Elég ,ha csak egymás közt írunk x sort?

secon # 2019.06.22. 18:03

Köszönöm szépen a választ!

gerbera317 # 2019.06.22. 17:11

Munkadij és költségátalány és általános költségátalány az ügyérték alapján, készkiadás ahogy keletkezett, jutalék a behajtott összeg után.

secon # 2019.06.22. 16:59

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtói munkadíj megfizetésekor mit vesznek alapul?
Behajtott összegetet vagy az ügyértéket?
Tehát, ha 30 millióból megtérült 10 és én eltekintek a tovabbi végrehajtástól akkor a 30 vagy a 10 millió után fizetem a munkadíjat?

Köszönöm a válaszokat!

Molnár László

gerbera317 # 2019.06.17. 06:31

Ha pongyola vagy téves, akkor a Vht. az: 104. § (3) A lefoglalt ingóságon elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn. Az adós a lefoglalt ingóságot köteles gondosan megőrizni...
Nem látom be, ebben mi a pongyolaság. Elég egyértelműen ott van, hogy mit kell őrizni. Azt pedig, hogy meddig, a dolog természetéből fakad. Az előttem szóló megírta, meddig: ameddig a foglalás fennáll. Az pedig kétféle módon szűnhet meg: 1) a foglalást feloldja a végrehajtó, 2) árverésen eladják a dolgot.