Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

Zsolt69 # e-mail 2020.10.09. 11:54

Kedves Grave,

2019-ben indítottam.
85MFt a teljes összeg volt kamatokkal.
És amit követel 11 Mft:

VH költség
Jutalék
Általános költség általány

Köszönöm!!

Grave7 #   2020.10.09. 11:45

@Zsolt69: Látod, hogy lehetséges, hiszen ott van az iratban.
Inkább azt mondd meg, hogy mit ír, milyen jogcímen követeli ezt (részösszegekre bonta, pl. munkadíj, költségátalány, jutalék, stb).
Mondd meg nekünk azt is, hogy 2015. december előtt, vagy után indítottad meg a végrehajtást (ez pl. a végrehajtói ügyszám 'XXX.V.' utáni részéből kiderül).
A 85 millió csak a tőketartozás kamat nélkül, vagy a kamatokkal együtt volt ennyi az adós tartozása?

Zsolt69 # e-mail 2020.10.09. 11:26

Köszönöm, 10 Mft térülés esetén követelhet 13 Mft díjat?
Lehetséges ez?

Tisztelettel
Zsolt

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.10.09. 11:11

A végrehajtó díja - a jutalékot kivéve - nem a behajtott összeghez, hanem az ügyértékhez igazodik. Azzal együtt a 13M első látásra kissé soknak tűnik. Mintha benne lenne a teljes jutalék - de ezt te látod.

www.kbs-ugyved.hu

Zsolt69 # e-mail 2020.10.09. 11:09

Tisztelt fórumozók,

Segítséget szeretnék kérni!
85 Mft-os végrehajtást indítottam magánszemély ellen. A végrehajtás alatt megállapodtunk 10 MFt-ba, amit ki is fizetett nekem az adós. Szerződésben vállaltam vele a végrehajtó felé a költségek kifizetését, amit én intézek a térült pénzből. (1 Mft kb, mert 1 milliót már levont az adó számlájáról) Viszont a végrehajtó most az adóson követel 11 Mft VH díjat, holott csak 10 MFt -om térült. Jogos a követelés? Az adós pedig nyilván ezt rajtam fogja követelni.

Köszönettel a segítséget,

Zsolt

gerbera317 # e-mail 2020.10.09. 10:49

A díjfelszámítás is lehet törvénysértő, így miért ne? Az egy másik dolog, hogy egyelőre nem tűnik törvénysértőnek a dolog. A (4a)gnak is vannak buktatói.

drbjozsef #   2020.10.09. 09:57

Végrehajtási kifogást semmiképpen. Az a végrehajtó törvénysértő intézkedése ellen van. Itt nincsen ilyen.

A kérdező menjen a faktorcég vezérigazgatójához és kérjen ilyen okiratot. Azt nem tilos. Kapni nem fog, az hótziher.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kogeza # e-mail 2020.10.09. 09:23

Hapcibenő!

A törvény vonatkozó része:

Vht. 254. § (4) Jutalék a végrehajtási eljárás eredményessége vagy részbeni eredményessége esetén jár a végrehajtónak függetlenül attól, hogy a teljesítés a végrehajtóhoz vagy a végrehajtást kérőhöz pénzben vagy természetben történt.

(4a) A végrehajtási eljárás (4) bekezdés szerinti eredményességének, vagy részbeni eredményességének minősül, ha a végrehajtást kérő a követelését elengedi.

(4b) Nem minősül a (4a) bekezdés szerinti elengedésnek, ha a Magyar Nemzeti Bank által felügyelt pénzügyi intézmény végrehajtást kérő aláírásra jogosult képviselője büntetőjogi felelőssége tudatában teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik az elengedett követelés összegéről.

Feltételezem, a faktoring cég pénzügyi intézmény. Esetleg a (4b) bekezdése hivatkozással nyújts be végrehajtási kifogást, hátha a bíróság a faktoring cég aláírásra jogosult képviselőjét felhívja nyilatkozattételre (ha ugyan még nem a képviselő jelentette be az elengedést), és a nyilatkozat birtokában "törli" az elengedett rész után a behajtási jutalékot. Többet nyerhetsz, mint veszíthetsz.

gerbera317 # e-mail 2020.10.09. 08:45

A Vht-t úgy módosították, hogy a jutalékszámításnál 'behajtott ügyértékből' a 'behajtott' felejtőssé vált.

drbjozsef #   2020.10.09. 08:31

HapciBenő,

Sajnos ezt nem tudod csökkenteni, a teljes összeg után számolt jutalék jár a végrehajtónak. Elég sokszor fel szokott merülni ez a kérdés, de ez elég egyértelmű.

Kb. vedd úgy, hogy a végrehajtói kényszer nélkül nem lett volna megegyezés sem, úgyhogy ezért jár neki.

Még így is eléggé jól jártál azért.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2020.10.09. 08:14

Bencsik27,

Ha jól értem a leírást, ami inkább mese mint tényvázlat, a hölgy kezes volt. Feltételezem, tudta, ez mivel jár, ha nem, akkor megszívta.

A kezes természetesen minden olyan összeget, amit az adós helyett fizet meg, követelheti az adóstól.

Fizetési meghagyással, perrel, végrehajtással. Aztán vagy lesz mit végrehajtani, vagy nem (vagy egy része már el is évült, 10 éve, tényleg, eddig mit csinált?) - lehet most sincs semmi az adós nevén. Na az már tényleg szívás.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Szomorú örökös #   2020.10.09. 07:20

HapciBenő

csak avval nem értek egyet, hogy a 8%-os behajtási jutalékát az 1.098.000,-Ft-ra állapította meg, szemben a 130.000-ft-tal. Véleményem szerint az alacsonyabb összegre kellene fizetnem a jutalékát.

Bocsánat, de az én laikus agyam azt adja, hogy a végrehajtó a teljes összegre kapott megbízást, így a jutalékot is arra számolja. Az, hogy egyezség született a 130 ezer forintos rendezésről és a többi elengedéséről, annak örülj inkább, mert nem kicsi kedvezményt kaptál ezzel. Nem hiszem, hogy nagyon kavarni kéne, főleg nem végrehajtási kifogást beadni, mert akkor akár az egyezség is veszélybe kerülhet. De majd a jogtudorok is elmagyarázzák, hogy mi is a tuti.

HapciBenő #   2020.10.09. 06:35

Jó reggelt és üdv Mindenkinek! Hozom az esetem és elnézést, ha volt már ilyen a fórumon, de lusta voltam rákeresni - őszintén szólva. Tehát: Végrehajtás volt ellenem, ill. még van 1.098.000,-Ft-ra.A faktoring cég adott egy ajánlatot, miszerint, ha 130.000,-Ft-ot egyösszegben kifizetek, akkor a többi részt elengedik. Cserébe 5 évig maradok BAR listán. Elfogadtam, kifizettem, már csak a végrehajtási költségek vannak hátra.A végrehajtótól megkaptam a "számlát" és csak avval nem értek egyet, hogy a 8%-os behajtási jutalékát az 1.098.000,-Ft-ra állapította meg, szemben a 130.000-ft-tal. Véleményem szerint az alacsonyabb összegre kellene fizetnem a jutalékát.Ezért arra gondoltam: végrehajtási kifogást nyújtok be a járásbíróságon. Kérdéseim: van-e értelme a kifogás benyújtásának? Mennyi az esélyem, hogy a bíróság nekem ad igazat? Ha igazat kapok, a 15.000 ft illetéket visszakaphatom-e? Vagy illetékmentességet milyen indokkal tudok kérelmezni? Köszönöm a figyelmet és hálásan veszem az érdemi hozzászólásokat és válaszokat.Tisztelettel, Hapcibenő

Bencsik27 # e-mail 2020.10.08. 19:05

Üdvözlök Mindenkit!
Nem tudom hogyan is kezdjem, talán leírom röviden a sztorit..

10 éve egy pár férfi tagja fel akart venni 5 millió forintot, hogy befektesse. Megkérte párját, hogy legyen kezes ebben. A hölgy megbízott benne, hiszen együtt éltek 15 éve, gyerek is volt, jól ment a vállalkozás a férfinak. Fuvarozott, volt 5 kamion.
Azonban a férfi egy-két hónap múlva lelépett egy másik nővel. Ennek a másik nőnek van egy cége, ahová a férfi minden vagyonát betette, "kimentette" (kamionokat, autókat stb..) Szó szerint eltűnt anyagilag, se egy bankszámla, se egy bejelentett munka, még egy sz*ros gatya sincs a nevén, csak a közös ház a hölggyel. A férfi elköltözött az új nőhöz, de a lakcíme a régi maradt, ahol ugye a volt párja is lakott.
Később a férfit itt kezdték keresni az 5 millió miatt, idejárt a végrehajtó, idejött minden levél stb.. Később kiderült, hogy az 5 millióból 25 milliós haszont csinált és még összehozott egy tizenmilliós NAV tartozást, amit szintén a házra terheltek..
A hölgy hiába mondta, hogy hol keressék letojták, így a hölgy fizet mindent. Most ő eszi "más" miatt az ideget, vonják a bérét, elveszik amit tudnak stb.. Miközben a férfi az új helyén él, mint hal a vízben gazdag körülmények között, már 10 éve, van gyerek és ugyan úgy fuvarozik,van 4 autó, a város leggzdagabbjai stb..
Hiába mondja a hölgy, hogy hol keressék a férfit, hiszen farzsebből ki tudná fizetni, fél évente amerikába járnak, balatonon nyaralók stb.. annyi a válasz, hogy ők nem fáradoznak azzal, hogy megkeressék! Pedig van pontos cím..

Nem akarom elhinni, hogy ezt így meg lehet csinálni és meg lehet "úszni"?!? Hiába vannak képek, hogy hol és hogyan él, hogy van pénze, senkit nem érdekel és szerencsétlen hölgy megy tönkre, miközben a másik meg "úszik" a pénzben...

Szóval ebben kérnék segítséget, hogy egyáltalán ezzel lehet e valamit kezdeni, vagy a hölgy törődjön bele, hogy a másik jót röhög az egészen?!

Válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2020.10.01. 11:48

A másik topikban bővebb a tényleírás. Abból kiderül, hogy nem közös szerzeményről van szó, hanem kezességvállalásról, amiért a kezes csak a különvagyonával és a közös vagyon rá eső részével felel. Ha ez a hitelezőnek nem elég biztosíték, akkor úgyis be kell vonni a kérdező házastársát is, onnantól pedig nincs kérdés. Ha pedig a házastárs nem akar ebben részt venni, akkor a hitelező megteheti, hogy nem hitelez; vagy ha mégis, az ő kockázata, hogy a követelése esetleg behajthatatlan marad.
Nem írja a kérdező, milyen érdeke fűződik ahhoz, hogy kezes legyen, illetve ki vagy mi kényszeríti erre, csak az látszik, hogy ő minden áron kezes akar lenni. Mindezt a másik topokban.

wers # e-mail 2020.10.01. 09:55

Házasságban a kötelezettség is közös szerzemény

gerbera317 # e-mail 2020.10.01. 09:26

Miből gondolod, hogy ezt a topikot nem ugyanazok olvassák, mint a szomszédosat?

Ujtordai # e-mail 2020.10.01. 08:30

Üdv mindenkinek,

Ha egy házastárs egyik tagja teljes ingó és ingatlan vagyona végrehajtás alá kerül és pl. egy ingatlan fele része van csak az ő nevén, a másik fele a házastársa nevén, akinek nincs köze az esethez, veszélyben van-e a közös ingatlan?
Mi várható mi a végrehajtási jog gyakorlata ilyen esetben?

Előre is köszönöm.

Adóstárs # e-mail 2020.09.30. 16:56

Elvileg 10 ről indult de már amikor be lett adva végrehajtásra akkor nem is tudom mennyi volt rajta....

Most meg, már pláne nem tudom. :(

drbjozsef #   2020.09.29. 18:09

Attól függ milyen tartozás. De még egy 40% büntikamatos sem tízszereződik meg 5 év alatt.

Meg aztán az 1X is lehet 10 meg 19, azért az nem mindegy.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Adóstárs # e-mail 2020.09.29. 17:26

Fel van adva a lecke. 5 éve volt 1x millió a tartozás. Akkor most az mennyi lehet?
100?

gerbera317 # e-mail 2020.09.28. 09:57

OFF Pont, pont, vessőcske? ON
Az attól függ, mi áll a hirdetményben. El kell olvasni. Például, ha az áll ott az ingatlan kikiáltási árának közelében, hogy "beköltözhetően", akkor az a haszonélvezőre tekintve annyit jelent, hogy az onnan kilakoltatható. Ha az áll ugyanott, hogy "lakottan", akkor a haszonélvező marad, az árverési vevő pedig vett valamit.

szaboria1 # e-mail 2020.09.28. 09:26

Árverésre kiírt ingatlannak van holtig tartó haszonélvezői kilakoltatható e az ott lakó haszonélvezők, ha valaki meg is venné az ingatlant?

gerbera317 # e-mail 2020.09.28. 09:03

A felfüggesztés ideje alatt az elévülés eleve nyugszik. A szünetelés pedig olyan dolog, hogy annak a megszűnését végrehajtó kérelem nélkül, saját hatáskörben is megállapíthatja. Például behajthatatlansággal szünetelő ügyben, ha a végrehajtó észleli, hogy az adósnak van végrehajtás alá vonható vagyona, jövedelme, folyamatba helyezheti a szünetelő ügyet. Ugyanígy, ha a végrehajtás letiltással vagy részletfizetéssel szünetel, és a végrehajtó észleli, hogy nincs teljesítés, folyamatba helyezheti az ügyet, és nem kell megvárnia, hogy a végrehajtást kérő felszólaljon. Ennek ellenére nem bölcs dolog a vh-kérő részéről, ha hanyagul abban bízik, hogy a végrehajtó talán észlel valamit, és majd magától intézkedik, mielőtt elévülhetne a követelés.

alsovonal # e-mail 2020.09.25. 10:13

KBS

santa

Nem szentül vagyok együgyű Ügyvéd Úr? H. János tutira nem hitt a Mikulásban.

A tudatlanság néha áldás, nem együgyűség. Ó, boldog tudatlanság.